Autor, pictor, life coach si formator in managementul comunicarii si relatiilor interpersonale, Daniela Andreescu ne pregateste in perioada urmatoare doua evenimente speciale: o expozitie de pictura gazduita de galeria KRONART din Brasov si o noua lansare de carte, a cincea din seria titlurilor aparute la Editura Herald. Si, pentru ca am vrut sa va povestim mai multe despre asta, a fost de acord sa ne impartaseasca din gandurile, intentiile, motivatiile si emotiile care stau la baza creatiei sale prin cuvant si imagine...
Ati publicat deja patru carti la Editura Herald: „The Gift of Now” (2011), „Sub Pomul de scortisoara” (2013), „Cum traversezi un curcubeu” (2013) si „Conversatii cu tine” (2013). Spuneti-ne cate ceva despre mesajul si starea pe care le transmit fiecare dintre ele si daca exista o ordine anume in care ii recomandati cititorului sa le abordeze.
Cartile propun un context de reflectie meditativa, in care cititorul sau privitorul este liber sa se asculte pe sine dincolo de perspectivele propuse de mine ca autoare. Sper ca volumele „The Gift of Now”, „Sub Pomul de scortisoara” si „Cum traversezi un curcubeu” sa fie receptate ca vehicule ce favorizeaza explorarea si descoperirea de sine, intr-o calatorie catre acel spatiu de libertate interioara aflat dincolo de conditionarile care ne limiteaza perceptiile. Cartea „Conversatii cu tine” este mai tehnica, cuprinzand in principal reperele de baza ale Metodei ESPERE®, o modalitate ecologica de comunicare si relationare cu sine si cu ceilalti. Volumul este conceput ca manual practic de invatare, desi poate fi util si ca simpla lectura. Volumele se pot citi pe rand... sau simultan.
Ca autor si pictor, cum va raportati critic la propria opera? Cum evaluati proza, poezia si creatiile dvs. vizuale si care sunt criteriile pe care le aveti in vedere atunci cand apreciati valoarea si utilitatea lor pentru public?
Criteriile de evaluare ar trebui sa provina din zona conventiilor culturale si sociale. Or, ceea ce ofer prin scris si pictura este un indemn catre flexibilitate mentala si emotionala dincolo de conditionarile educationale, socio-culturale, iar pe de o parte un experiment de libertate asumata. Nu ma percep ca fiind pictor sau scriitor, in sensul strict al profesiilor respective, ci creator de experiente intr-un spatiu al incertitudinilor, al imprevizibilului si al libertatii. Cred ca cei mai in masura sa le evalueze utilitatea sunt cei pentru care au fost create - oamenii care vor sa exploreze viata lor interioara.
Picturile dvs. impresioneaza prin culorile vii, spectaculoase, care inspira vitalitate si bucurie. Care credeti ca este rolul culorii pentru echilibrul nostru interior?
Perceptiile noastre despre culori, forme si sunete sunt intr-o mare masura determinate de ceea ce am invatat, insa si de presetari naturale ale creierului. Existe diverse studii stiintifice care arata in ce fel informatiile non-verbale, cum sunt si culorile, ne influenteaza starile emotionale, gandurile si chiar actiunile. Intentia mea este ca picturile pe care le creez sa fie un fel de oglinzi. Unii vad culori vii care inspira bucurie, altii le percep ca stridente, altii spun ca vad astfel de culori doar cand viseaza. Culorile au cu siguranta o influenta profunda asupra mintii noastre, depinde de fiecare sa descopere contextele cromatice care amplifica sau perturba echilibrul interior.
Veti lansa in curand o expozitie de arta la galeria KRONART din Brasov. Ce ne-ati pregatit cu ocazia acestui eveniment?
Expozitia „Soulscapes - Calatorie vizuala in peisajele sufletului” ofera in premiera picturile si textele poetice care vor constitui o parte din urmatorul volum care sper sa apara in primavara, tot la Editura Herald. Alaturi de aceasta noua serie, vor fi originalele unor desene aparute in volumele deja publicate. Sunt extrem de recunoscatoare Galeriei KRONART si maestrului Gabriel Stan pentru invitatia de a expune lucrarile.
V-ati gandit deja la un titlu pentru cartea pe care o aveti in pregatire? Ce putem astepta sa gasim in paginile ei?
Nu ma gandesc dinainte la un titlu, ci astept sa-l descopar la finalizarea intregii carti. Volumul in pregatire cuprinde o parte de reflectie meditativa, pe care o puteti deja explora in noiembrie, la Brasov, o parte de indrumari practice, tehnici si metode de extindere a atentiei constiente pentru construirea echilibrului interior, si o parte de identificare a unor „scurtaturi” catre o viata interioara traita cu mai putin stres si mai multa seninatate. Va mai pot oferi un fragment din catalogul expozitiei, lasandu-va sa „ghiciti” atmosfera volumului:
„Asa cum apa dintr-un acvariu aflat in ocean nu este diferita si separata de apa oceanului care il contine, la fel si sufletul nostru este parte a nesfarsitei intinderi a constiintei lumii. In fiecare moment este posibil sa realizam ca suntem liberi sa trecem dincolo de limitarile imaginate de mintea obisnuita.”
Mai multe despre Daniela Andreescu, cartile sale si evenimentele pe care le pregateste:
- The Gift of Now: goo.gl/iihy1m
- Sub Pomul de scortisoara: goo.gl/Z95j3h
- Cum traversezi un curcubeu: goo.gl/JbVJPC
- Conversatii cu tine: goo.gl/S3dojK
- http://danielaandreescu.ro/wp/calendar-evenimente-2/evenimente/
- https://www.youtube.com/watch?v=GyXKpGOpR6Q&list=UUHhXnkghlZeNrmXnIOrtMgQ
- https://www.facebook.com/events/1475747836032945/
Comentarii