Se spune ca mintea este un instrument puternic. Dar ce reprezinta si unde este localizata mai exact mintea? Cum reusim cu ajutorul mintii sa dam sens lumii si sa cream relatii semnificative cu ceilalti? Cum cladim echilibrul interior?
Conform teoriei lui dr. Daniel Siegel, un renumit specialist in educatie si psihiatrie, profesor la Universitatea din California, director al centrului de cercetare Mindful Awareness din cadrul aceleiasi universitati si director executiv al centrului educational Mindsight Institute, mintea este mai mult decat o functie a creierului. Ea include experienta noastra fizica, dar si relatiile cu ceilalti. Mintea poate schimba evolutia culturala si poate, de asemenea, evolua pe masura ce noi ne schimbam.
Daniel Siegel a introdus in stiinta psihologiei conceptul de „mindsight” (oglindirea mintii), o noua abordare – bazata pe mindfulness – in sanatatea mintala, care are ca idee centrala „integrarea” continuturilor atat la nivel intrapsihic, cat si interpersonal,atat in plan psihologic, cat si la nivelul bazei neurobiologice.
Dupa ce a publicat mai multe cartiale aceluiasi autor din domeniul parentajului, al mindfulness-ului si neurobiologiei si al transformarii personale [Parentaj sensibil si inteligent. Sa ne intelegem pe noi insine pentru a creste copii fericiti (2013), Valtoarea mintii. Puterea si rolul transformarilor cerebrale in adolescenta (2014), Mindfulness si neurobiologie (2016)], in 2018, Editura Herald aduce publicului roman un alt titlu, in care dr. Siegel distileaza expertiza sa stiintifica intr-o resursa clara si accesibila de invatare: Mindsight. Noua stiinta a transformarii personale.
Gabriela Deniz (Psihoterapeut, Senior Editor) a discutat mai multe despre noua carte aparuta la Editura Herald, precum si despre lansarea in viitorul apropiat a unui nou titlu, cu dr. Daniel Siegel insusi, in cadrul unui interviu acordat in exclusivitate.
Gabriela Deniz: Prima intrebare pe care dorim sa v-o adresam este cine a avut cea mai mare influenta asupra dezvoltarii dvs. personale?
Daniel Siegel: Familia si pacientii mei.
GD: Cine sau ce v-a inspirat sa scrieti aceasta carte minunata?
DS: Importanta faptului de a vedea mintea in tine insuti si in ceilalti.
GD: Aceasta intrebare are in vedere cititorii care nu sunt inca familiarizati cu munca dvs. si nici cu cartea Mindsight: care este cea mai importanta idee care ar trebui sa ajunga la ei inainte de a cumpara cartea?
DS: Ceea ce faci cu mintea ta iti poate schimba structura creierului si moleculele care determina starea de sanatate din corpul tau.
GD: In ce fel credeti ca activitatea creierului este diferita de ce este mintea?
DS: Mintea este in acelasi timp incarnata in corp si relationala. Ea se naste din fluxul de energie din interiorul nostru si din acela dintre noi si lumea din jurul nostru – lumea naturala si lumea celorlalti oameni. Creierul este un organ important al corpului.
Creierul poate creste la orice varsta! Incercati!
Daniel Siegel
GD: Scrieti despre ceea ce ati numit „mindsight” (observarea mintii) ca fiind o abilitate care se invata, care practic produce schimbari in structura fizica a creierului, intareste sistemul imunitar si chiar are efecte asupra genelor noastre. Cum se leaga toate acestea de perspectiva evolutionista?
DS: Mintea poate schimba evolutia culturala si poate de asemenea evolua pe masura ce noi ne schimbam. Ceea ce este minunat este ca, daca cultivi Mindsight, poti indrepta viata ta si a celorlalti catre crestere si obtinerea starii de bine.
GD: Am cunoscut psihoterapeuti care se aratau reticenti la ideea de a incepe un proces terapeutic orientat catre schimbare cu oameni in varsta, pornind de la premisa ca vechile obiceiuri se schimba greu si ca structurile biologice si psihologice ale pacientului vor intampina schimbarea cu multa rezistenta sau inertie. Am fost in schimb impresionata de cazul lui Stuart, un barbat in varsta de 92 de ani, pe care l-ati prezentat in carte. Ati vrea sa le transmiteti un mesaj psihoterapeutilor legat de neuroplasticitate?
DS: Da! Creierul poate creste la orice varsta! Incercati!
GD: Ce legatura exista intre conceptul de „mindsight” si cel de „mindfulness”?
DS: Acestea sunt idei diferite care intr-o anumita masura se suprapun. Mindsight inseamna a-ti simti propria minte si pe a celorlalti prin insight si empatie si presupune integrare – conectarea partilor disparate. Mindfulness se refera la a fi constient de momentul prezent fara a fi prins de curgerea gandurilor si a asteptarilor.
GD: Practica mindfulness are radacini adanci in traditia budista. Care credeti ca sunt beneficiile adoptarii mindfulness-ului de catre societatea moderna?
DS: Sanatate, prezenta, compasiune. Cum ne poate ajuta practica mindfulness, la nivel individual si colectiv, sa gestionam problemele vietii noastre de zi cu zi? Stabilizand mintea si intarind-o, ne ajuta sa fim mai sanatosi si mai deschisi la experientele altora. Relatiile se imbunatatesc si la fel si sanatatea noastra.
GD: Consider conceptul de integrare deosebit de important si relevant pentru a intelege schimbarea personalitatii umane. Fara indoiala in spatele unor astfel de concepte exista multa cercetare, neurobiologie si investigatii psihologice, dar ce relevanta are experienta dvs. subiectiva? Cat de mult a contat experienta personala legata de schimbare si mindfulness in construirea acestui concept?
DS: In propria mea dezvoltare, insight-urile legate de integrare au fost importante, da. Dar ca om de stiinta, este foarte important sa dublam experienta clinica si cea personala cu dovezi obtinute din cercetari si cu principii stiintifice pentru a impinge cunoasterea dincolo de simpla intuitie.
GD: Sper sa nu va supere lunga mea introducere la aceasta intrebare si sper ca o veti gasi demna de a-i oferi un raspuns. In timp ce citeam in cartea dvs. despre integrare si transpiratie, mintea mea s-a indreptat instinctiv catre conceptele pe care psihiatrul elvetian Carl Gustav Jung le-a dezvoltat in timpul elaborarii teoriilor sale despre aparatul psihic uman. Dincolo de arhetipuri si inconstientul colectiv, cele mai cunoscute concepte ale sale, probabil, ma gandesc la conceptul de integrare – diferite parti ale psihicului inconstient sunt integrate in mintea constienta ca parte a procesului de individuare – si la functia transcendenta – ca forta a transformarii simbolice care permite transcenderea contrariilor si aspectelor incomprehensibile ale psihicului sa se formeze intr-un simbol si, astfel, accesul unor continuturi mai integrate sa atinga niveluri mai inalte de constientizare, declansand schimbarea in mintea si in personalitatea noastra. In ce fel credeti ca aceste concepte sunt similare cu ale dvs?
DS: Interesant! Sunt fascinat intotdeauna de demersurile congruente – atunci cand eforturi independente de a intelege un fenomen ajung la perspective similare asupra acestuia. Cred ca aceasta este una despre care nu stiam si despre care mi-ar placea sa aflu mai multe!
GD: Cartea dvs. Aware: The Science and Practice of Presence (Constient - Stiinta si practica prezentei) va fi de asemenea publicata in limba romana la Editura Herald, anul viitor. Ce v-a determinat sa scrieti cartea?
DS: Am finalizat un studiu care a implicat 10 000 de persoane, despre o practica fundamentala de „integrare in constiinta” cu rezultate fascinante si foarte utile. Cartea „Aware” impartaseste aceasta practica si exploreaza posibile noi notiuni interesante despre originea constiintei si despre modul in care practica „Roata constientizarii” poate ajuta oamenii sa-si dezvolte o minte mai ascutita, un simt mai profund al sensului si scopului in viata si un trup mai sanatos. De aceea am scris cartea si a fost extraordinar sa pot discuta despre ea cu atat de multi oameni.
Mintea poate schimba evolutia culturala si poate de
asemenea evolua pe masura ce noi ne schimbam. Ceea
ce este minunat este ca, daca cultivi Mindsight, poti
indrepta viata ta si a celorlalti catre crestere si obtinerea
starii de bine.
Daniel Siegel
Comentarii