Psihosociologul Ionel Mohirta, fondatorul psihologiei sonoluminice, sustine ca putem dobandi NEMURIREA. Cum anume, in ce consta procesul si cat de dificil este acest parcurs, dar si la ce ne putem astepta atat la nivel individual, cat si social - ne spune chiar autorul, intr-un interviu recent, acordat Editurii Herald.
Sunteti directorul Asociatiei Romane de Psihologie Transpersonala si vicepresedinte al Asociatiei Europene de Psihologie Transpersonala. Care ar fi, pe scurt, o buna descriere a acestui domeniu al psihologiei pentru cei care iau contact cu el pentru prima oara?
I. M.: Considerata cea de a patra forta si cea mai noua ramura a psihologiei, psihologia transpersonala extinde cercetarea psihologica spre dimensiunea spirituala a existentei, punand accent pe studiul „starilor” si proceselor in care oamenii experimenteaza legaturi profunde cu interiorul fiintei, cu aspectele esentiale din universul care ne inconjoara. Psihoterapia transpersonala abordeaza omul integral, cu intreg spectrul experientelor umane: fizice, emotionale, cognitive si spirituale. Extinderea constientei dincolo de limitele eului este considerata esentiala pentru vindecare.
Definita ca o psihologie a sanatatii si potentialului uman, aceasta ramura a psihologiei promoveaza dezvoltarea si explorarea tuturor potentialitatilor latente ale fiintei umane, intre domeniile studiate fiind cuprinse: formele de constienta modificata, practici si experiente din religiile lumii si din cadrul traditiilor esoterice, procesul de implinire a Sinelui, transformarile si evolutia constiintei, arta transpersonala - simboluri si arhetipuri transpersonale, metode si tehnici de cercetare ale manifestarilor transpersonale, maturizarea si optimizarea personalitatii, psihoterapia transpersonala si consilierea spirituala, abordari transpersonale in educatie, creativitatea, empatia si intuitia spirituala, experientele mistice si arhetipale, psihologia meditatiei.
O caracteristica a abordarii metodologice din psihoterapia transpersonala este integrarea practicilor clinice occidentale si a tehnicilor meditative, de extindere a constiintei specific traditiilor spiritual orientale.
Spuneti ca putem atinge nemurirea. Este adevarat ca cei mai multi dintre noi ne dorim intotdeauna „incă o zi”, insa poate ca cititorii necunoscatori vor vedea in aceasta promisiune utopia „tineretii fara batranete”. Ce se ascunde deci in spatele unei promisiuni atat de ademenitoare?
I. M.: Dorinta omului de a fi nemuritor a fost dintotdeauna motorul progresului, motivatia care l-a impins sa-si depaseasca limitele. Ca psiholog transpersonalist imi doresc sa prezint cititorului potentialitatile latente ale fiintei umane care pot fi scoase la suprafata. Viata in corpul fizic poate fi prelungita foarte mult. Un om care are o varsta bioelectrica intre 24 si 34 de ani de ani, binenteles cu o varsta calendaristica mai mare de 50 de ani poate sa se considere sub influenta procesului de intinerire. Acest proces al intineririi se realizeaza prin perseverenta prelucrarii celor cinci corpuri descrise in carte. In concluzie avem de a face in timpul acestui proces cu transformari informationale, energetice, fizice si chimice ale fiintei umane care conduc la o permanenta sanatate fizica si mentala.
Si totusi, putem oare sa ne gandim la „nemurire” in sensul propriu al cuvantului, sau ne putem astepta numai la o prelungire semnificativa a perioadei de viata? Exista, cu alte cuvinte, o limita a existentei dincolo de care corpul fizic este condamnat la dezintegrare indiferent de nivelul spiritual atins?
I. M.: Depinde ce dorim cu adevarat! Tehnicile care sunt prezentate in carte sunt pentru ambele situatii. Tine de decizia noastra de a ne opri sau nu pe drumul pe care ni l-am propus.
Stim din Natura ca echilibrul da starea de permanenta. De exemplu fractalii sunt forme autoperpetuante. Corpul nostru contine fractali peste tot de la sistemul circulator la sistemul limfatic, plamani, tesutul muscular, filtrele din rinichi, intestinul subtire pana la circumvolutiunile creierului. Acesti fractali fac corpul flexibil si robust. Pentru ca se autoreproduc, unele parti din structurile fractale ale corpului pot fi afectate sau pierdute fara consecinte grave.Atunci cand respectam echilibrul fortelor electronofotonice din organism se pun bazele procesului de reintinerire. Mai apoi prin procese de rafinare a energiilor fiintei se ating limitele supreme ale fractalitatii.
Spuneti ca o prima conditie pentru longevitate si chiar intinerire este aceea de a renunta la credinta in moarte. Cat de „fatal” ne este acest gand?
I. M.: Este vorba de capacitatea omului de a materializa prin intentie. Asa cum am aratat si in carte, cercetarile au demonstrat ca fiecare schimbare in starea fiziologica umana este insotita de o schimbare corespunzatoare in starea mental-emotionala si invers: fiecare schimbare mental-emotionala umana, constienta sau inconstienta, este insotita de o schimbare corespunzatoare in starea fiziologica.
Energiile psihice dirijate in mod constient, dar si cele generate in mod inconstient de noi toti influenteaza direct microprocesele biochimice ale componentelor microscopice din nucleul si citoplasma celulelor vii! Particulele de informatii sunt cele mai elementare particule din care a fost edificat tot ceea ce exista in Univers. Cercetarile au demonstrat ca fenomenul de baza care poate produce modificari voite in procesele biochimice la nivel intracellular este manipularea autoritara a informatiilor elementare continute in fiecare celula de catre constiinta fiintelor spirituale sau, altfel spus, prin concentrarea voita a energiei gandirii emise de fiintele spirituale.
Or, acest fapt se transpune permanent, in mod total necunoscut, in structura si fiziologia organelor interne si deci ale trupurilor fizice - atat ale oamenilor, cat si ale animalelor -, putand influenta benefic sau nefavorabil starea acestora!
Deci, da, acest gand ne poate influenta nefavorabil.
Cat de anevoios este „drumul spre nemurire” si care ar fi principalele provocari cu care se va confrunta neinitiatul?
I. M.: Daca ar fi usor, am fi inconjurati de nemuritori si muritorii ar fi in minoritate. Curiozitatea si curajul de a crede sunt primele provocari ale celor neinitiati. Schimbarea nu este o caracteristica specifica fiintei umane, de aceea este atat de greu uneori sa acceptam ceva nou. Astazi programul care duce la nemurire contine in primul rand provocari mentale si mai apoi cele fizice. El se desfasoara pe parcursul a mai multor ani dintre care in primii tehnicile sunt mai intensive. Nerabdarea poate fi un obstacol in obtinerea de efecte trainice. Putem spune ca amanarea gratificatiei si perseverenta in efort sunt cele mai intense provocari.
Aveti vreun sfat pentru cei care vor dori sa isi modifice stilul de viata in concordanta cu principiile si tehnicile despre care vorbiti in carte?
I. M.: Sa nu creada nimic din ce spun eu dar sa aiba curajul sa experimenteze singuri pentru a se convinge. Sa se masoare dupa fiecare tehnica cu GDV Camera pentru a-si monitoriza starea energetica. Aceste tehnici au trecut proba timpului si sunt valide de milenii. Sa incerce! pentru ca spre deosebire de panaceele medicinei (alopate) clasice care au efecte secundare mai multe decat beneficii, o schimbare a stilului de viata in concordanta cu principiile cartii de fata nu prezinta efecte secundare daunatoare.
Daca exista vreodata vreun moment perfect pentru a ne urma visul nemuririi, acel moment este cel de acum. Nimeni nu se simte niciodata 100% pregatit, atunci cand apare o noua sansa. Asta, pentru ca cele mai multe oportunitati din viata ne forteaza sa trecem dincolo de zona noastra de confort. Trebuie sa ne concentram nu pe ce vrem sa nu se intample, ci pe ceea ce ne dorim sa se petreaca. Gandirea pozitiva este ingredientul de baza al oricarei povesti de succes.
Daca absolut fiecare dintre noi ar beneficia de aceasta cunoastere, cum va imaginati societatea umana?
I. M.: Daca oamenii ar fi permanent sanatosi, multe din necazurile societatii actuale s-ar diminua mult. Intretinerea preventiva a organismului ar trebui sa fie in masura sa mentina corpul uman in stare buna de sanatate pe termen nelimitat, oricat de mult ne-am dori.
Cunoasterea ar avansa mult mai repede. Cercetarile privind medicina regenerativa din ultimii ani au inregistrat un ritm foarte accelerat. Cand stam sa ne gandim ca un medicament are nevoie de circa 10 - 14 ani pentru a ajunge pe rafturile farmaciilor dupa numeroasele studii de laborator la care este supus, atunci este miraculous faptul ca in aceeasi durata de timp intregul domeniu al regenerarii celulare si al celulelor stem a inregistrat atat de multe succese intr-o multime de studii clinice. Putem chiar afirma ca medicina regenerativa reprezinta unul din pilonii principali pe care se va baza medicina in viitor. Alaturi de aceasta, Alchimia interna taoista poate reprezenta o completare fireasca si eficienta in intretinerea preventiva a sanatatii tuturor membrilor societatii.
Societatea poate arata ca un rai pe pamant si poate de nesuportat pentru toti. Avand in vedere complexitatea fiintei umane e posibil ca fiecare sa foloseasca aceasta cunoastere in felul sau.
Site-ul Autorului: goo.gl/pmyyDx
Cartea ”Secretul tineretii eterne”: goo.gl/JPDnXk
Comentarii