Sorina Petrica este psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental, formator invitat al Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie. Este licentiata in psihologie la Universitatea Babes–Bolyai din Cluj-Napoca si in pedagogie la Universitatea Bucuresti. Detine formare de lunga durata in Terapia Cognitiv-Comportamentala la ARTCC si este membra a Colegiului Psihologilor din Romania. Are experienta clinica in psihoterapia copilului si adolescentului, in psihoterapia adultului, in psihoterapia de familie si parenting.
Sorina este invitata noastra, marti, 15 octombrie 2019, ora 18.30, la Libraria Luceafarul CLB din Bucuresti (Bulevardul Unirii, nr. 10, bloc 7B, Bucuresti), la evenimentul „Intelegerea ADHD si primii pasi in lupta cu dependentele”, desfasurat in cadrul campaniei nationale „Te asteptam in librarie!”. Mai jos, ne-a trasmis cateva randuri despre cartile lui Gabor Mate aparute a Editura Herald.
Cartea Pe taramul fantomelor infometate. Prizonieri in lumea dependentei m-a ajutat sa inteleg ca dependenta este o problema care priveste nu doar persoanele care au ales, intr-o maniera mai mult sau mai putin constienta, sa faca fata asa, ranilor lor emotionale profunde (singuratate, deconectare, lipsa sensului vietii, lipsa bucuriei de a trai, etc.) ci este o problema care ne priveste pe noi toti, ca societate, avand legatura cu modul in care avem grija de copiii nostri si de parintii acestora deopotriva. Gabor Mate, pune dependenta si implicit comportamentul adictiv in relatie cu suferinta umana depasind convingerea rigida potrivit careia dependenta ar fi o boala mostenita genetic.
In viziunea autorului, ereditatea ofera cel mult un teren propice. Cel mai important rol il au factorii de mediu care actioneaza asupra copiilor inca din perioada intrauterina. Prin urmare, in acceptiunea sa, dependenta este rezultatul unei istorii de viata, al traiului intr-un mediu in care exista un ridicat nivelul de stres, care se exercita asupra copilului, atat direct cand si indirect prin intermediul parintilor lui, in primii ani de viata cand intreaga dezvoltare si organizare a creierului depinde in mod preponderent de ce se intampla in jur: de disponibilitatea parintilor, de resursele de care dispun pentru a face fata vietii de zi cu zi si experientiei de a avea un copil mic in ingijire, de nivelul lor de sanatate emotionala si calitatea relatiei dintre ei.
Cartea Minti imprastiate este o buna resursa atat pentru parinti cat si pentru profesionistii din domeniul sanatatii mintale, pentru ca ofera un nou cadru de intelegere a Tulburarii de deficit de atentie si hiperactivitate. Multi ani aceasta tulburarea a fost privita ca avand o predeterminare genetica. Chiar daca exista o oarecare predispozitie genetica, predispozitia nu trebuie confundata cu predeterminarea. Factorii de mediu joaca un rol mult mai important. Este deja cunoscut faptul ca expunerea copilului in perioada prenatala (in uter) la diferite substante consumate de mama (alcool, droguri, tigari) sau la o nutritie deficitara are un puternic impact asupra modului in care i se dezvolta creierul. Un alt factor important care impacteaza direct arhitectura creierului este nivelul de stres la mamei (inclusiv in perioada intrauterina). Cu cat nivelul de stres experimentat de mama si implicit de copil este mai mare si se manifesta la o varsta mai mica, cu atat copilul este mai predispus sa prezinte ulterior o serie de dificultati in sfera reglarii emotionale si a functionarii cognitive (dificultati de concentare a atentei, de memorie etc).
Modul in care creierul nostru functioneaza determina modul in care noi percepem, gandim si ne comportam. Mediul in care cresc copiii are ultimul cuvant in ceea ce priveste modul in care arhitectura creierului se dezvolta. O interactiune reciproca si o conectare adecvata este un element vital pentru dezvoltarea cortexul prefrontal care este sediul gandirii, al comportamentului responsabil si rezolvarii de probleme. Deprivarea copilului, lipsa predictibilitatii in relatia de atasament se asociaza cu o dezvoltare si functionare haotica a creierului in care partile impulsive domina comportamentul iar partile rationale sunt mult prea slabe pentru a avea un cuvant de spus.
Comentarii