Trainerul Otilia Mantelers vorbeste despre cartile care ne transforma in oameni mai profunzi

Exista carti care ne transforma in oameni mai profunzi care se accepta mai usor pe sine si, urmare fireasca a acestui fapt, care ii accepta si pe cei din jur mai usor!

 

Otilia Mantelers este trainer de playful parenting, dezvolta blogul Joc si Emotii si este coordonatoarea colectiei PARENTAJ aparuta la Ed. Herald. Este un profesionist, un om sensibil si un minunat dezvoltator al comunitatii de parinti constienti din Romania.  

  b2ap3_thumbnail_IMG_0513.jpgfoto: lansare de carte in cadrul Bookfest 2014

Otilia: Acum aproape doi ani cautam o editura care sa publice doua carti minunate ale lui Michael Thompson: Raising Cain/ Crascandu-l pe Cain si Best Friends, Worst Enemies/ Prieteni buni, dusmani aprigi. Sanda Watt mi-a spus ca Editura Herald este un loc in care oamenii pun suflet in alegerea cartilor pe care vor sa le publice si asa am ajuns sa vorbesc cu PR-ul editurii la telefon. Mi-a spus ca vor publica Parenting from the Inside Out/ Parentaj sensibil si inteligent a lui Daniel Siegel – nu mi-a venit sa cred atunci cum o editura specializata pe carti de filosofie, manuscrise si spiritualitate va publica o carte de parenting si neurostiinta. Apoi ne-am intalnit si, din discutiile noastre apropiate, au aparut Crescandu-l pe Cain si Prieteni buni, dusmani aprigi de Michael Thompson, care au deschis colectia Parentaj – pe care eu am bucuria si onoarea sa o coordonez.

Dr. Siegel are multe studii si cercetari in neurostiinta in spate, insa are si darul de a ilustra publicului din toate orientarile (parinti, psihologi, psihiatri, educatori etc.) lucruri complexe intr-un mod accesibil, apropiat si lipsit de judecata.

In noiembrie 2013, a aparut si Parentaj sensibil si inteligent a lui Siegel. Despre aceasta bijuterie in parenting as vrea mai intai sa va povestesc, fiindca in calificarea mea cu Hand in Hand Parenting, cartea aceasta era lectura obligatorie. Iar mai apoi povestesc un pic si despre Valtoarea mintii, o carte speciala scrisa despre perioada plina de tumult a adolescentei, carte care se va lansa oficial pe 17 septembrie. Dr. Siegel are multe studii si cercetari in neurostiinta in spate, insa are si darul de a ilustra publicului din toate orientarile (parinti, psihologi, psihiatri, educatori etc) lucruri complexe intr-un mod accesibil, apropiat si lipsit de judecata.

Parentaj sensibil si inteligent

b2ap3_thumbnail_IMG_0394.jpgPrimul lucru care m-a frapat a fost acela ca suntem profund conectati la copiii nostri, ca exista o comunicare invizibila, dar fascinanta a creierului nostru cu cel al copilului, asa incat el ne cunoaste pe noi in profunzime, nu mereu la nivel constient, cu toate ranile nevindecate. Si o parte din rolul copilului este acela de a ne tine oglinda pentru ca noi sa ne privim ranile si ca sa le vindecam. Spre exemplu, odata, Anna, fetita mea de 6 ani, mi-a cerut sa facem timp special gatind fursecuri. Eu am acceptat, insa ceea ce am simtit in acel moment a fost coplesitor: uram sa vad faina pe masa, sa vad untul, sa imi imaginez cum se amesteca intre ele… Si, gandindu-ma la ce s-a intamplat in copilaria mea vis-à-vis de gatit, mi-am amintit ca bunica mea nu ma lasa sa stau pe langa ea si inchidea usa la bucatarie in timp ce gatea. Si mi se parea gatitul asa, o experienta izolata, la care eu nu am acces, iar eu o luam personal si ma gandeam ca nu sunt destul de buna pentru gatit…

VIDEO - lansare de carte Gaudeamus 2013 AICI 

Al doilea lucru care mi-a placut in carte a fost ideea ca experienta noastra de viata se incodeaza genetic in ADN – ul nostru, ceea ce inseamna ca un copil, la nastere, apare pe lume cu dureri neprocesate ale parintilor. Spre exemplu, daca mie mi-a fost in permanenta teama ca o pierd pe mama, am avut teama de separare de parintii mei, aceasta teama a devenit parte din ADN-ul meu. Iar in momentul in care imi nasc copilul, o transmit si lui prin codul meu genetic. Acelasi lucru e valabil si la tatici.

 

Valtoarea mintii  in adolescentab2ap3_thumbnail_coperta-finala-valtoarea-mintii_rosu_web.jpg

Studiile lui Siegel arata cum, in adolescenta, creierul uman dezvolta patru calitati extraordinare, pe care eu mi-as dori sa le redescopar acum, in viata de adult. Ele sunt: cautarea noului in viata, relatiile sociale, intensitatea emotionala crescuta si explorarea creativa. Toate acestea sunt schimbari fundamentale in arhitectura creierului, care fac ca adolescenta sa fie diferita de copilarie.

Cautarea noutatii aduce adolescentului dorinta de a incerca lucruri noi si, o data cu ea, impulsul de a trai viata la maxim.

Nu-i asa ca si noi toti atunci am simtit cat de frumoasa si intensa e viata in fiecare moment? Angajarea in relatii sociale profunde presupune formarea unor prietenii si relatii de iubire care reprezinta fundamentul pentru o viata fericita si longeviva, cu relatii solide. Scanteia emotionala, adica trairea emotiilor la intensitate maxima ii face pe adolescenti sa traiasca clipa cu o vitalitate plina de culoare si exuberanta. Iar explorarea creativa a adolescentilor ii face sa gaseasca solutii out-of-the box, sa isi dezvolte gandirea conceptuala si abstracta si sa traiasca viata cu sentimentul ca pentru orice problema exista o solutie. Nu-i asa ca toate aceste patru calitati le-am avut in adolescent? Si nu-i asa ca ni le dorim iar?

 

LANSARE DE CARTE

Miercuri 17 septembrie de la 19.30 aceste doua carti se vor lansa la Libraria Bastilia, iar la lansare vom povesti mult despre ele si despre cum ele ne schimba pe noi in oameni mai profunzi, care se accepta mai usor pe sine si, urmare fireasca a acestui fapt, care ii accepta si pe cei din jur mai usor.

Contact: Andreea Tincea, PR Herald andreea.tincea@edituraherald.ro

 b2ap3_thumbnail_Afis_valtoarea_mintii_web.jpg

 

Comentarii

Carte
Parentaj sensibil si inteligent - Sa ne intelegem mai profund pe noi insine ca sa putem creste copii fericiti „Parentaj sensibil si inteligent este o unealta extraordinara pentru cresterea si educarea copiilor. Darul acestei carti consta in faptul ca este un excelent memento pentru a fi mai empatici cu...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Daniel J. Siegel   Dr. Daniel J. Siegel este un renumit specialist in educatie si psihiatrie, profesor la Universitatea din California, director al centrului de cercetare Mindful Awareness din cadrul aceleiasi...
Detalii autor
Autor
Mary M. Hartzell Mary Hartzell, M. Ed, si-a luat doctoratul in educația copiilor mici si psihologie la UCLA si este specialista in dezvoltarea copilului si educator parental. Ea a predat copiilor, parinților si...
Detalii autor
Colectie
PARENTAJ In colectia noastra de carti de parenting, vei gasi o selectie impresionanta de lucrari scrise de autori precum Aletha Solter, Michael Thomson, Daniel Siegel, Alice Miller, Sura Hart si Greenspan -...
Detalii colectie