Putine sunt lucrurile care ne activeaza atat de mult precum o face cuvantul „adolescenta”. Aceea perioada a vietii despre care in psihologia simtului comun intalnim infinite mituri si interpretari - hormonii se zbat de mama focului; are nevoie sa se maturizeze; la 18 ani va fi total independent etc.- care fac ca totul sa para mai sumbru si mai dificil decat este in realitate. Dar ne-am intrebat de ce? De unde vine aceasta energie colorata, mental, in nuante inchise, atunci cand omul nu mai este copil, dar nici valenta de adult nu o are? Sunt Gaspar Gyorgy, psiholog. Inainte de a citi mai departe, va invit sa raspundeti in gand la aceste intrebari.
Daca sunteti ca majoritatea oamenilor, stolul de idei si imagini din minte va va indeparta de raspunsul pur si autentic care se ascunde in profunzimea Sinelui. Si asta deoarece putini dintre noi am fost invatati sa ne „conectam la propria persoana” in adolescenta.
Din fericire in Romania anului 2014 avem acces la o carte revolutionara din perspectiva a ceea ce se intampla cu fiinta umana intre varsta de 12 si 24 de ani. Cu o noua setare mentala, asupra acestei perioade de viata, avem „cheia” nu doar pentru a descoperi cu adevarat ESENTA vietii, dar si de a dizolva acele blocaje in dezvoltare care acum ne impiedica sa traim: vitalitatea in experientele noastre, bucuria conectarii la cei de langa noi, energia pozitiva a lucrurilor noi si latura creativa a existentei.
Autorul cartii, dr. Daniel Siegel, ne-a vizitat pentru prima oara in acest an si probabil nu intamplator a ajuns exact in luna in care sunetul clopotelului anunta un nou inceput. „Valtoarea mintii” sunt cuvintele cheie, iar „puterea si rolul transformarilor cerebrale in adolescenta” comprima subtitlul volumului care este bibliografie esentiala pentru toti cei care sunt pregatiti sa inteleaga lumea de la interior spre exterior.
Asa cum deja ne-a obisnuit citind cartea „Parentaj sensibil si inteligent” Siegel ne invita, si de aceasta data, la o calatorie spre descoperirea „oceanului interior”. Echipandu-ne cu instrumente serioase precum: introspectia, empatia si integrarea. Autorul de renume international ne ajuta in procesul de analiza personala si transformare interioara pentru a nu mai cadea prada valurilor de furie, frustrare sau nevoi nesatisfacute „acolo si atunci”.
Folosind un limbaj cu notiuni din sfera compasiunii si a respectului fata de Sine si aproapele nostru, cititorul are ocazia unica de a-si restructura gandirea cu privire la mecanismele dialectice ale drumului care duce la maturitate. Cu multe schite graitoare, materialul devine si mai prietenos, iar daca vreun cuvant se rataceste in cotloanele mintii cititorului, imaginile cu siguranta ne readuc in momentul prezent. Presarata cu numeroase tehnici de „mindsight” si „mindfulness” cartea indeplineste criteriile pentru un „self-help” de succes, indiferent ca ajunge in mainile unui adolescent, parinte, profesor sau adult dornic de auto-ajutorare.
Si la final cateva randuri care-mi rasuna in minte din „Valtoarea mintii”: „Sa te intelegi pe tine insuti este un instrument de mindsight fundamental pentru integrarea vietii tale. Autocunoasterea este modul in care iti conectezi trecutul din memorie cu experienta prezenta”. (p.171)
POZE de la conferinta sustinuta de Dr. Daniel Siegel in Romania, prin efortul Asociatiei Multiculturale pentru Psihologie si Psihoterapie, reprezentata de Gaspar Gyorgy si de Otilia Mantelers:
POZE de la lansarea cartii „Valtoarea mintii”, Libraria Bastilia, Bucuresti:
Comentarii