Dinamica ascunsa din spatele sexualitatii umane

Inainte de a identifica trasaturile specifice ale sexualitatii masculine, trebuie sa ne referim la ceea ce este universal. Lucrul cel mai important pe care trebuie sa-l retinem este ca sexul incepe in minte si coboara in jos, si nu invers. Ganditi-va o clipa de ce atingerea cea mai usoara a lobului urechii de catre buzele iubitului sau iubitei poate fi extrem de excitanta, in timp ce contactul genital direct din timpul unui examen medical ne lasa complet reci. Diferenta consta in semnificatia celor doua gesturi, iar semnificatia se construieste in mintea noastra, nu in zonele erogene.

 

b2ap3_thumbnail_Eugen_de_Blaas_The_Flirtation.jpg

 

Asadar, pentru ambele sexe, calatoria dorintei sexuale nu este un simplu reflex. Intre dorinta innascuta, capacitatea noastra biologica de a simti placere si formele particulare pe care aceasta la imbraca in viata barbatilor si a femeilor exista un sistem psihic care permite excitarii sexuale sa infloreasca sau care o inabuseste complet. Acest „sistem” este inconstient si poate fi o sursa de dorinta sexuala. La nivelul cel mai profund al gandirii noastre, avem cu totii sentimente si convingeri care complica excitarea sexuala. De exemplu, multi dintre noi tind sa se simta in special vinovati si ingrijorati in privinta celuilalt. Asa cum vom vedea, asemenea sentimente sunt incompatibile cu sentimentul de abandon egoist necesar pentru ca mintea omeneasca sa accepte excitarea sexuala. Altii se simt vulnerabili in fata unor sentimente de rusine si de respingere sau sunt vulnerabili din cauza unui sentiment de nepotrivire; astfel de stari negative au in mod invariabil un efect de dus rece asupra dorintei.

 

Este suficient sa spunem ca fiintele umane sunt construite in asa fel, incat nu putem fi excitati la maxim daca ne simtim exagerat de raspunzatori pentru altii, daca suntem ingrijorati pentru placerea lor, sensibili la sentimentele de rusine sau de respingere, sau suntem dezamagiti de noi insine. Si totusi, cine nu a cunoscut sentimentul de vinovatie sau de respingere? In timp ce dorinta de placere este universala si capacitatea de a o simti intrinseca fiintei umane, fiecare dintre noi are un anumit amestec de sentimente si convingeri care fac excitarea sexuala potential problematica. Remarcati ca am spus potential problematica. Aceeasi minte care creeaza o problema pentru excitarea sexuala ofera − prin amabilitatea imaginatiei − si o solutie potentiala. Vedem astfel de solutii pretutindeni in jurul nostru: se numesc fantezii sexuale si preferinte sexuale.

 

Fanteziile si preferintele sexuale sunt instrumentele cu ajutorul carora mintile noastre contracareaza efectul de dus rece al sentimentelor de vinovatie, de ingrijorare, rusine, respingere si neputinta si ne creeaza siguranta de sine necesara pentru a experimenta placerea.

 

 

Daca privim dincolo de simpla aparenta a excitarii sexuale, vom descoperi un proces psihic complicat de care cei mai multi dintre noi sunt complet inconstienti. Oamenii se excita sexual numai daca imaginatia lor gaseste o modalitate de a nega temporar sau de a depasi blocajele psihologice din calea placerii. Valoarea acestei abordari a sexului consta nu numai in capacitatea ei de a explica semnificatia unor fantezii si comportamente particulare, dar si in dezvaluirea celor mai importante conflicte emotionale ale individului. Daca fanteziile si dorintele sexuale sunt privite ca solutii pentru problemele psihologice, daca aceste probleme implica temeri si conflicte esentiale, atunci sexualitatea devine o fereastra importanta prin care putem vedea cum functioneaza gandirea noastra. Freud spunea ca visurile sunt „calea fundamentala spre inconstient”. Eu as spune ca putem ajunge acolo mult mai repede daca studiem fanteziile sexuale.

 

Decodificand fanteziile si preferintele noastre sexuale, putem descoperi ce anume ne motiveaza ca fiinte umane.

 

Sexualitatea si psihologia, asadar, sunt precum cheia si incuietoarea − intelegand forma cheii, putem afla foarte mult despre contururile incuietorii pe care o deschide. Din moment ce excitarea sexuala se poate produce numai atunci cand o problema psihica a fost „rezolvata” temporar de fantezie, studierea fanteziilor este, in realitate, cercetarea predispozitiilor si a inclinatiilor aflate la nivelul cel mai profund al psihicului nostru.

 

b2ap3_thumbnail_siche.jpg

 (Fragment extras din cartea Sexualitatea masculină de Michael Bader, Colecția Pas în doi, Editura Herald, 2016).

Comentarii

Carte
Sexualitatea masculina La prima vedere, sexualitatea masculina pare usor de inteles, dar dincolo de aparente se gasesc complexitati care afecteaza vieti si relatii. De ce pot fi barbatii atât de distanti in pat? De ce atat...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Michael Bader Dr. Michael Bader este psiholog si psihanalist cu o experienta clinica de peste trei decenii. Este un foarte apreciat profesor si psihoterapeut, care a scris atat pentru specialisti, cat si pentru...
Detalii autor
Colectie
PAS IN DOI
Detalii colectie