8 beneficii pe care le are rutina în viața noastră - Ancuța Coman-Boldișteanu

Rutina, parca suna a rugina uneori, a ceva ce nu ne place, a unei carari deja batatorite de atatea si atatea ori. Acum cativa ani cu greu puteam sa vad care sunt beneficiile rutinei si la ce e ea buna. O vedeam plictisitoare, iar provocarea era sa ies din ea de fiecare data, sa nu o las sa ma prinda prea mult. Zona de confort nu suna bine deloc. Pana la urma, mesajele care vin spre noi spun ca lucrurile bune se intampla in afara ei. Intre timp am ajuns la o alta viziune asupra acestui subiect si despre asta vreau sa va povestesc azi, despre beneficiile pe care le are rutina. Cam asa arata ele in viziunea mea:

 

Citeste si articolul Rutinele unui creier fericit - Ancuța Coman-Boldișteanu.

 

Ofera ideea unui spatiu sigur. Imaginati-va cum este ca o data la 3-4 zile sa te trezesti intr-un alt pat, intr-o alta incapere, intr-un alt oras, iar in jurul tau sa se vorbeasca o alta limba straina. Pare ca nu are cum sa se intample asta. Are cum sa se intample atunci cand calatoriti. Multi dintre voi stiu despre anul meu de pauza, cel in care am calatorit. Atunci am constientizat si am simtit cel mai bine pe pielea mea ce inseamna sa ai o rutina si cat e ea de important. Cat e de bine ca sa nu fie nevoie sa te orientezi in spatiu, la propriu, aproape in fiecare zi. De-asta e atat de obositoare calatoria, pentru ca mereu ne ofera zile si activitati altfel. I regret nothing! Bineinteles, acest articol nu este menit sa defaimeze calatoria, sunt sigura ca azi nu as fi fost aici fara ea.Ceea ce vreau sa spun este ca de multe ori este extraordinar sa te trezesti la ceva familiar, sa poti sa urmezi un obicei pe care il ai, sa vezi fete cunoscute in jurul tau. Chiar si calatorind ajungi sa iti faci o rutina, in cele din urma, chiar daca arata altfel decat cea de acasa.

 

 

Ne ajuta sa avem rezultate si sa ne atingem obiectivele. Bineinteles, aici puteti pune jumatate de egal intre rutina si perseverenta. Atunci cand vrei sa iti atingi un obiectiv, unul dintre lucrurile pe care le veti gasi mentionate in majoritatea cartilor de specialitate este rutina. De exemplu, cei care isi propun sa scrie o carte, de multe ori aleg sa se deconecteze de mediul lor si sa mearga undeva unde isi pot crea o rutina in acest sens. Daca iti doresti sa slabesti, de exemplu, stabilirea unei rutine este unul dintre pasii predictibili pentru esec sau pentru succes. Altfel spus, rutina ne ajuta sa ne focusam pe ceea ce e important atunci si sa diminueze factorii distractori.

 

Imbunatateste starea de sanatatea si calitatea somnului. Sa ai in rutina ta o zi pe saptamana de mancat sanatos, o ora de culcare si una de trezire, mers la sala, meditat, yoga etc, toate acestea au un efect pe termen lung asupra sanatatii noastre. Despre practici care te pot ajuta sa adormi si sa ai un somn de calitate am scris aici.

 

Ne ajuta sa ne relaxam. Atunci cand mereu se intampla lucruri noi in jurul nostru, tindem sa ramanem alerti, activi, sa facem ceva. Stiu persoane care in aceeasi perioada de timp au divortat, au facut o schimbare majora din punct de vedere profesional, au adoptat un alt stil vestimentar etc. Desi cred si promovez schimbarea, consider ca ea bine ca ea sa se intample treptat pentru a avea timp sa integram in structura noastra acele schimbari. Altfel, riscam sa ajungem la destabilizare.

 

Ne organizam mai bine. Stiind ca avem unele lucruri care se intampla zilnic sau saptamanal, in functie de ele ne putem stabili noi activitati. Asta inseamna doi in unu: rutina si nou.

 

Ne ajuta sa ne dam seama de lucrurile care nu merg bine. Atunci cand facem constant ceva este mult mai usor sa observam ce merge si ce nu merge bine, ce trebuie imbunatatit. Daca in fiecare zi te trezesti obosit desi mai nimic nu s-a schimbat in rutina ta zilnica, e posibil sa iti pui intrebari legate de sanatatea ta si sa consulti un medic. Daca oricum, in fiecare zi faci cate ceva nou si viata ta e haotica, cu greu vei putea sa iti dai seama la timp ca ceva nu mai functioneaza bine in organismul tau.

 

Creeaza o structura in viata noastra si ne tine departe de haos. Aceasta creeaza un cadru in care sa ne desfasuram, care prin familiriatatea lui duce la confort si la o stare de liniste.

 

Ne salveaza din timp si ne ajuta sa devenim mai buni in ceea ce facem. Atunci cand facem de mai multe ori acelasi lucru, invatam sa il facem mai bine si intr-un timp mai scurt. In cele din urma, ajungem sa ne perfectionam in acea activitate, ceea ce conduce si la cresterea stimei de sine.

Lista ar putea continua, dar ma opresc aici si va sugerez sa va creati o rutina frumoasa si sanatoasa pentru voi. Pana la urma, puteti oricand sa o schimbati, sa introduceti treptat lucruri noi in viata voastra. Integrarea de nou este cea care ne ajuta sa crestem, insa un cadru familiar si sigur este cel care ne da increderea ca vom reusi. Avem nevoie de familiaritate si de noutate. Cea din urma este mult mai usor de implementat pe un fundal cunoscut.

 

Asadar, care este rutina ta si ce beneficii ti-a adus ea?


 

Un articol semnat Ancuta Coman Boldisteanu, psihoterapeut sistemic de cuplu și familie, cu două specializări în terapia centrată pe emoții și terapia traumei, fondatoarea proiectului Emotii si kilograme in plus.

 

Comentarii

Carte
Sparge tiparele! Cum sa-ti recapeti libertatea de a fi tu insuti prin terapia schemelor Modurile psiho-comportamentale si strategiile de gestionare prezentate de Gitta Jacob in aceasta carte ascund, dupa cum spune autoarea, ramasitele unor rani si esecuri care au avut loc demult, fiind...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Gitta Jacob Dr. Gitta Jacob este unul dintre cei mai influenti psihoterapeuti germani ai momentului, psiholog clinician si psihoterapeut certificat, cu vasta experienta in diverse clinici si centre medicale. In...
Detalii autor
Colectie
PSIHOPRACTICA
Detalii colectie