Annick de Souzenelle - legea vocației divine [Recenzie Ioana Olărașu]

Annick de Souzenelle scrie viu si ne invita dincolo de dogma, acolo unde relatia noastra cu Dumnezeu poate renaste. La cei 100 de ani ai ei, ne inmaneaza un testament pretios, un manunchi de chei menite sa ne ajute sa traim cu sens, in legea vocatiei divine a fiecaruia dintre noi. Mergi spre tine insuti este o carte de care avem nevoie, intr-o lume unde se vorbeste tot mai putin despre relatia cu Dumnezeu. Suferinta noastra decurge din instrainarea de reperul fundamental al fiintei noastre, divinul din noi insine.

Asa cum elaboreaza si in Marea intoarcere. Genealogia lui Adam, Annick sustine, bazandu-se pe studiul aprofundat al textelor biblice, ca omenirea se afla intr-un punct critic al transformarii sale si ca acum este momentul potrivit pentru o schimbare fundamentala prin reasezarea noastra in relatia cu Dumnezeu. Ea nu se refera la un Dumnezeu autoritar, dogmatic, care ne indeamna sa plasam fraiele puterii noastre in exterior, ci la Dumnezeu dinlauntru, a carui samanta (Yod) o purtam in inima inimii noastre. El a permis ca noi sa ne indepartam ca sa ne putem asuma alegerea reintoarcerii, oferindu-ne astfel libertatea interioara promisa si puterea alegerii. Omul,

„va trece atunci de la relatia magica pe care omul o intretine cu un Dumnezeu atotputernic, autoritar, judecator care rasplateste dupa fapta raul si binele, strain si indepartat, la o experienta foarte intima cu Domnul sau, care, asezat la capatul de sus al scarii, il cheama sa parcurga toate etapele acesteia pentru a deveni el, YHWH, EU SUNT. Pe tot parcursul scarii, el va face putin cate putin experienta a ceea ce noi numim „miracole” in exilul nostru” (p. 154).

Felul in care autoarea asterne randurile ne lasa sa auzim tonul cautarii si al observatiei de sine, sa simtim ca intelepciunea pe care ea ne-o impartaseste este autentica. Printre cuvinte transpare propria ei uimire, smerenie, pasiunea pentru devenire, dar si generozitatea de a impartasi preocuparea ei de-o viata. Prin limbajul mitului, Annick ne aminteste ca nu putem iesi doar cu mintea din labirintul transformarii, pentru ca asta ar insemna ca ne pacalim pe noi insine, intr-o lipsa de asumare, asemenea lui Tezeu.

„Inteligenta dobandita pe calea lucrarilor si transformarilor interioare este insotita de intelepciune. Dobandita pe cale exterioara, inteligenta ramane lipsita de intelepciune.” (p.79).

Vremurile pe care le traim poarta amprenta desacralizarii. Recunoastem in noi insine tendinta de a obiectifica lumea in care traim: oameni, lucruri, experiente ajung sa fie folosite in scopuri egoiste. Astfel, Eul nostru capata iluzia controlului in incercarea sa de a trai numai pe orizontala. Avantul tehnologiei in defavoarea umanitatii din noi insine si libertatea gresit inteleasa sunt marci ale prezentului dureros pe care il traim. Drumul pe care suntem chemati sa pasim nu este unul al individualismului, ci al comunicarii cu aproapele in care ne recunoastem. Autoarea aduce in prim plan necesitatea raului si a provocarilor in devenirea noastra, avand ca scop alchimizarea maturitatii noastre.

Annick de Souzenelle ne poarta cu multa rabdare prin pasii transformarii noastre, relevand intelesuri surprinzatoare care cheama spre un nou mod de a fi. „Mergi spre tine insuti” este o carte numinoasa despre tainele individuarii, despre restabilirea comunicarii cu propriul inconstient care contine samanta devenirii. Parcursa in cheie interioara, ea devine o carte simbol, provocand mintea sa integreze paradoxuri si sa redescopere existenta din perspectiva verticalizarii.

Mai mult decat, lectura acestei carti ne invita sa-i redam Iubirii valoarea ontologica:

„A iubi inseamna a sti sa fii acolo si a te retrage, a stabili o respiratie intre celalalt si sine. Caci iubirea nu trebuie sa fie in niciun fel posesiva. A-l iubi pe celalalt si pe Dumnezeu in el inseamna a merge spre propriul Dumnezeu, atat sunt de inradacinati, unul in celalalt, Dumnezeu si Omul!”.

Un articol semnat de Ioana Olarasu, psihoterapeut, absolvent al Facultatii de Psihologic si Stiintele Educatici si a masterului de Psihodiagnoza, psihoterapie experientiala unificatoare si dezvoltare personala Universitatea din Bucuresti; competente in psihoterapia experientiala a dezvoltare personala unificatoare individuala de grup.

Comentarii

Carte
Marea intoarcere - Genealogia lui Adam - Simbol si interpretare pentru omul modern În luna a șaptea de sarcină, fătul își schimbă poziția în uterul matern , orientându-se astfel încât să se nască mai ușor. Această mișcare de întoarcere simbolizează pregătirea pentru noua viață ....
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Annick De Souzenelle Scriitoarea Annick de Souzenelle (n. 1922) a studiat initial matematica, apoi stiintele medicale, profesand un timp indelungat ca asistenta medicala anestezista. Ulterior a devenit psihoterapeut. S-a...
Detalii autor
Colectie
ARHETIP
Detalii colectie