Nu trebuie sa stim din ce anume este compus un computer personal pentru a-l putea folosi. Intre structura lui si abilitatile de a il utiliza diferenta este ca de la cer la pamint, iar acest tip de distinctie este fundamental pentru aproape orice domeniu al activitatii umane. Intr-un singur orizont de excelenta al omului constatarea de mai sus nu se aplica: spiritul.
[tentatia era sa spunem „domeniul creatiei spirituale” dar ne-am amintit rapid de spusele regretatului filosof Henri Wald, pentru care „spirit” si „creatie” erau noţiuni sinonime, tot la fel cum i se parea autocontradictorie formula „creatie materiala”, caci logic, un artefact, inainte de a fi produs, are nevoie de un proiect, care tine indubitabil de registrul ideii, deci este mai întai un gand, iar abia apoi o materializare a sa.]
MINDFULNESS PE INTELESUL TUTUROR
Ei bine, acestui gen de distinctie ii corespunde frumoasa si utila carte scrisa de Bhante Gunaratana, Mindfulness pe intelesul tuturor *.
* Volumul este tradus de Marilena Constantinescu si a aparut in colectia „Alter Ego” a Editurii Herald.
Autorul, un autentic guru in materie de buddhism, s-a educat din izvoarele mai multor sisteme culturale, integrind de minune diferentele. Este calugar in Sri Lanka, doctor in filosofie, ceea ce presupune o initiere serioasa in metafizica de tip conceptual din Occident, conferentiar pe teme ilustrative ale buddhismului si ghid in retragerea intru meditatie pentru grupuri numeroase de discipoli din Australia, Canada, Europa apuseana si Statele Unite ale Americii.
Mindfulness = constientizare deplina a clipei prezente si a realitatii percepute ca un intreg.
Pe scurt, acest tip de concentrare, specific buddhismului care ilustreaza viziunea Meditatiei Vipassana, reprezinta fructul evolutiei istorice din sudul si sud-estul Asiei. Viziunea Meditatiei Profunde tinde sa-l ajute pe practicant in obtinerea unei perceptii clare asupra naturii esentiale a realitatii, ajutindu-l sa inteleaga practic cum anume functioneaza universul, de la detaliul infim la miscarile cosmice ale acestuia.
Bhante Gunaratana a scris cartea de fata plecind de la o nevoie punctuala a elevilor sai americani. El ofera un ghid practic complet despre cum se realizeaza efectiv aceasta meditatie buddhista, radical diferita, desi complementara, celei numite Samatha, care privilegiaza concentrarea si relaxarea intr-un singur punct, favorizind detaliul, iar nu panorama. Maestrul din Sri Lanka detaliaza o metoda de meditatie step-by-step, accesibila oricui si practicabila fara indrumator, oriunde, oricum. Fireste, este vorba doar despre o initiere, despre o âintroducere in...â, despre un prim pas necesar, dar nu si suficient pentru integrarea unei rigori mentale si familiarizarea cu o formula spirituala soteriologica.
Mindfulness = obiectivul acestei meditatii este disocierea intre straturile de iluzie ce compun existenta individuala si eliberarea spirituala a insului prin accederea la unica realitate adevarata, care este lumea in care traim, iar nu cea in care avem impresia ca ne ducem existenta.
[Buddhismul, ca sistem de gandire, e mai apropiat de psihologie decat de religie.]
Bhante Gunaratana subliniaza corect faptul ca buddhismul, ca sistem de gandire, e mai apropiat de psihologie decit de religie. Din acest punct de vedere, practica sa meditativa are ceva din interventia clinic-terapeutica mai curind decit sa revendice o salvare transcendenta promisa de vreo divinitate anume. Buddha a fost om, nu zeu, iar iluminarea sa nu a vizat nici o clipa depasirea lumii reale, ci tocmai adevarata ei cunoastere si asumare existentiala.
Mindfulness pe intelesul tuturor este o oglinda fidela celui care a gandit-o si scris-o. Minte fluida si inteligenta empatica, Gunaratana scrie simplu, clar si fara fasoane, precizand o tehnica de meditatie si detaliind-o in pasii ei necesari, efortul sau fiind orientat catre dimensiunea practica a acestei gimnastici mentale care este meditatia Vipassana. Din toate aceste motive, nu credem ca exista introducere mai exacta in tehnicile meditatiei profunde decat cartea calugarului buddhist din Sri Lanka.
un text de Valentin Protopopescu
Comentarii