Traim azi o epoca uimitoare, suntem inconjurati de device-uri, de tehnologii, lucruri, pe care acum 30 de ani doar pasionatii de lecturi sau filme SF le gustau, sub rezerva irealului. In acelasi timp, omul simte o dorinta de reintoarcere, de revalorizare a traditiei. Azi folosim telefoane cu 5G, dar ne bucuram si de rafinamentul unui portelan vechi de cateva secole sau a unei cantari fanariote. In acest postmodernism, oamenii se intereseaza tot mai mult de rugaciunea mintii, de isihasm, de spiritualitatea crestina. Incep sa afle ca isihasmul nu este doar o cale de mantuire /realizare a eremitului, un scop imposibil de atins de catre mirean. Afla ca pentru asta exista o metoda, exista niste surse de informatie… Exista dorinta de a experimenta, de a practica, fie si numai pentru armonizarea, optimizarea propriei vieti.
Tema rugaciunii mintii, a isihasmului este tratata azi intr-un limbaj contemporan, transparent, la doi autori publicati de Editura Herald: Kiriacos Markides si Vasile Andru.
Cartea a lui Markides, Muntele tacerii, este un abecedar al spiritualitatii ortodoxe, al relatiei ava-ucenic, o apropiere din punctul de vedere al sociologului, de fenomenul ortodoxiei traite. Una din cartile, care compleaza in biblioteca raftul cu dictionare! Istorie si taina la Muntele Athos de Vasile Andru este un jurnal sapiential, experienta unui pelerinaj la republica monahala Athos, scris din perspectiva cautatorului de intelepciune. Isihasmul sau mestesugul linistirii o carte necesara, care umple golulurile si niveleaza excesele postrevolutionare in abordarea unui crestinism viu, a unei traditii salvatoare; este vorba despre meditatia crestina – rugaciunea mintii in inima. Ambele carti, scrise cu interesul viu al ucenicului, cu pana scriitorului dar si cu reverenta fata de inefabilul tainei.
Comentarii