15%

Muntele Tacerii: in cautarea spiritualitatii ortodoxe

O lectura captivanta, plina de intelepciune si umor fin, continand si povestiri uluitoare despre marii practicanti contemporani ai spiritualitatii atonite.

Disponibil in stoc
Muntele Tacerii: in cautarea spiritualitatii ortodoxe
44,20 RON 52,00 RON
(-15%)
44,20 RON 52,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
SPIRITUALITATE CRESTINA
Anul publicarii
2023
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
352
ISBN
978-630-6550-19-7
Cod Bare EAN
5948417030430

Descriere

Lucrarea „Muntele tacerii” face parte din ceea ce am putea numi „trilogia atonita” a sociologului american de origine cipriota Kyriacos C. Markides, profesor la Universitatea din Maine.

Calatorind vreme indelungata in intreaga lume in cautarea unei ghidari spirituale autentice, autorul il intalneste in final pe „parintele Maximos”, un duhovnic charismatic, fost Protos (guvernator) al Sfantului Munte Athos si totodata ucenic direct al unuia dintre cei mai sporiti „batrani” (Geronda) ai secolului trecut: Sfantul Paisie Aghioritul.

Sub indrumarea duhovniceasca a parintelui Maximos, „batran” in intelepciune, dar tanar de ani, autorul desluseste pas cu pas tainele „Caii Intreite” isihaste, fiind instruit in paza gandurilor, Rugaciunea lui Iisus si multe alte subiecte care tin de nevointa crestina (askesis).

Departe de a avea un ritm monoton si un ton arhaic, care poate fi uneori intalnit in lucrarile de acest gen, acest „jurnal isihast” este scris intr-un ton alert, modern, adresandu-se plin de intelegere laicului dezorientat al acestui mileniu, fie el si ateu pentru moment, urmarind sa-l convinga ca spiritualitatea autentica (dincolo de dogme si superstitii), spiritualitatea vie a Inimii, poate fi gasita si in propria sa vecinatate, nu neaparat pe meleaguri straine.

O lectura captivanta, plina de intelepciune si umor fin, continand si povestiri uluitoare despre marii practicanti contemporani ai spiritualitatii atonite.

*

„Am fost foarte interesat de acest text [«Muntele tacerii»] si am invatat multe lucruri din el. [Lucrarea] constituie o excelenta privire de ansamblu a invataturilor spirituale si ascetice ale traditiei ortodoxe, fiind [scrisa] intr-un stil viu, care ajunge si la inimile acelor oameni care nu citesc [de obicei] expozeuri teologice [complicate]. Fie ca ea sa faca tuturor cat mai mult bine!”

– Episcopul ortodox Kallistos Ware, profesor de religie la Oxford University


Calatoria sufletului spre Dumnezeu trebuie sa treaca prin trei stadii identificabile distincte. Mai intai, este stadiul de Catharsis sau purificarea sufletului de patimile egoiste. Urmeaza apoi stadiul Fotisis, iluminarea sufletului, un dar al Sfantului Duh, dupa ce sufletul a suferit purificarea.


In sfarsit, urmeaza stadiul Theosis, unirea cu Dumnezeu, ca destinatie fi nala si camin ultim al sufletului omenesc. Ultimele doua stadii sunt imposibil de atins fara ca sufletul sa treaca mai intai prin flacarile Catharsisului, purificandu-se de patimile egoiste.


Concentrandu-ne in primul rand asupra lumii materiale, pierdem legatura cu Cerul. Pierdem relatia cu Dumnezeu, de care s-au bucurat Adam si Eva inainte de Cadere sau Fiul Risipitor inainte de a se hotari sa paraseasca palatul cerurilor. Aceasta ruptura se afla in inima dilemei noastre existentiale.

Cea mai importanta dintre rugaciuni este Efche, invocarea repetitiva a numelui lui Hristos: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluies-te-ma”.


Retine ca participarea la Tainele si la traditia Bisericii este o forma de hrana spirituala, care patrunde in lumea noastra interioara si da sufletului puterea sa respinga gandurile negative.


Acest gen de lucrare spirituala este ceea ce numim intr-un cuvant „asceza” (askesis) si inseamna: rugaciune, post, spovedanie, impartasanie, studierea cuvantului lui Dumnezeu si a vietilor sfintilor, veghea nocturna etc.


Toata aceasta lucrare duce la intarirea sufletului care este imbratiisat de harul lui Dumnezeu. Aceasta este calea pe care porneste sufletul pentru a dobandi sanatatea spirituala.

Kyriacos C. Markides


CUPRINS

Nota autorului ....... 7

1 Prolegomene ....... 11

2 Batrani si sfinţi ....... 22

3 Transformari ....... 45

4 Cunoasterea lui Dumnezeu ....... 66

5 Bolile inimii ....... 83

6 Icoane si idoli ....... 102

7 Semne si minuni ....... 117

8 Ingeri si demoni ....... 139

9 Intrusii invizibili ....... 168

10 Strategii ....... 189

11 Fuga din iad ....... 210

12 Pasiunea pentru dreptate ....... 234

13 Legile spirituale ....... 257

14 Rugaciunea neincetata ....... 273

15 Calea Intreita ....... 297

16 Doxologia pacii ....... 313

17 Muntele Tacerii ....... 321

Glosar de termeni crestini in limba greaca ....... 336

Bibliografie ....... 339

Note ....... 346


Kyriacos C. Markides

 

Kyriacos C. Markides (n. 19.11.1942) este profesor de sociologie la University of Maine, autor a mai multor carti legate de domeniul spiritual – rod al unei cautari interioare de lunga durata –, intre care o „trilogie athonita” (Muntele tacerii. In cautarea spiritualitatii ortodoxe – tradusa acum in limba romana si aparuta in 2019 la editura Herald, Gifts of the Desert: The Forgotten Path of Christian Spirituality, 2005 si Inner River: A Pilgrimage to the Heart of Christian Spirituality, 2012).

In lucrarile sale sociologul american de origine cipriota relateaza intr-un stil alert, colocvial, apropiat de sufletul cititorului, intalnirea providentiala cu un mare duhovnic de la Muntele Athos, numit in cele trei lucrari „parintele Maximos”, care ii explica sensul profund al spiritualitatii isihaste athonite – cale a linistii si pacii interioare. In acest mod Markides readuce in atentia contemporaneitatii o invatatura mereu actuala, la fel de proaspata acum, ca si pe tot parcursul istoriei ei, pe care lipsa de informare, prejudecatile si limitarile date de o viziune materialista „stearpa” au indepartat-o artificial de oamenii zilei de azi, care, pe de alta parte, ar avea atat de mare nevoie de ea.

Kyriacos C. Markides a fost invitat la numeroase emisiuni si i s-au luat multe interviuri atat in Statele Unite, cat si in Canada si alte tari.

 

Carti din colectia Spiritualitate crestina

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000C043
Anul aparitiei
2023
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
The Mountain of Silence: A Search for Orthodox Spirituality
Teme de interes
Calea catre inima spiritualitatii crestine, Invataturile Maestrilor Spirituali, Practica spirituala in diverse traditii, Redefinirea masculinitatii, Traditia vie a spiritualitatii crestine, titluri Herald
SKU editii anterioare
000C029
ISBN editii anterioare
978-973-111-741-6
Limba
Romana
Nr. pagini
352
ISBN
978-630-6550-19-7
Cod bara editii anterioare
5948417030294
Traducator
Anca Irina Ionescu

Articole