Cunoasterea lui Dumnezeu

Karl Barth (Autor)

Intr-o lume in continua schimbare - omul are nevoie de stabilitate si de cunoasterea adevaratului sens al existentei sale. Conditia de om presupune in mod firesc a trai ancorat in realitatea acestei lumi si - in mod tainic - in partasie cu realitatea divina. Cunoasterea lui Dumnezeu si a naturii...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
FIAT LUX
Anul publicarii
2011
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
256
ISBN
978-973-111-085-1
Cod Bare EAN
5948417200154

Frecvent citita impreuna cu:

Descriere

Intr-o lume in continua schimbare, omul are nevoie de stabilitate si de cunoasterea adevaratului sens al existentei sale. Conditia de om presupune in mod firesc a trai ancorat in realitatea acestei lumi si, in mod tainic, in partasie cu realitatea divina.

Cunoasterea lui Dumnezeu si a naturii umane in relatie cu Dumnezeu poate fi stabilita numai prin revelatia lui Dumnezeu in Iisus Hristos. Sensul si valoarea adevarata a omului pot fi intelese numai in aceasta lumina, potrivit lui Barth. In cele 20 de prelegeri care formeaza continutul acestei lucrari, Barth vorbeste cu tarie despre cunoasterea unicului si singurului Dumnezeu si despre slujirea lui Dumnezeu de catre om, oferind raspunsuri la intrebarile esentiale ale crestinatatii.

Pentru teologul reformat, Dumnezeu poate fi slujit doar prin unica si adevarata Sa Biserica, care il are pe Iisus ca fondator si principal sustinator. Pentru ca Dumnezeu se reveleaza omului prin Iisus Hristos, omul este chemat sa fie recunoscator, adica sa recunoasca gloria lui Dumnezeu in existenta sa si sa o actualizeze prin rugaciune, facand in asa fel incat sa aiba credinta in Dumnezeul care este Creatorul si Domnul intregii lumi.

*

Ce am sti despre intuneric, despre soarta si profunzimile vietii umane fara lumina revelatiei care strapunge intunericul? Cum ar putea omul sa stie ca a pacatuit impotriva lui Dumnezeu si ca este impotriva lui Dumnezeu, daca nu stie ca Dumnezeu este pentru el? Cum ar putea omul sa stie ca el insusi poate fi indreptatit fara sa faca absolut nimic, daca nu stie ca Dumnezeu Insusi l-a indreptatit pentru raul pe care il face? Daca stim ca am pacatuit fara motiv impotriva gloriei lui Dumnezeu si ne-am pierdut propria glorie, atunci stim deja ca gloria lui Dumnezeu a devenit cu atat mai mare. Daca stim ca nu ne putem salva pe noi insine, stim deja ca suntem salvati de Dumnezeu.

Karl Barth

CUPRINS

Prefata

Confesiunea Scotiana de la 1560

I: "Teologia naturala" si invatatura reformata

II. Unicul Dumnezeu

III. Dumnezeul maiestuos si personal

IV. Gloria lui Dumnezeu si gloria omului

V. Calea omului

VI. Revelatia lui Dumnezeu in Isus Hristos

VII. Deciziile lui Dumnezeu si alegerea omului

VIII. Lucrarea lui Dumnezeu si salvarea omului

IX. Imparatia lui Dumnezeu in viata viitoare si prezenta a omului

X. Libertatea de a crede

XI. Adevarata viata crestina

XII. Porunca ce indruma viata crestina

XIII. Adevarata viata crestina

XIV. Taina Bisericii

XV. Organizarea Bisericii

XVI. Conducerea Bisericii

XVII. Slujirea Bisericii ca actiune divina

XVIII. Serviciul Bisericesc ca actiune umana

XIX. Slujirea lui Dumnezeu de catre stat

XX. Darul mangaierii si al sperantei

*

Cunoasterea lui Dumnezeu, este cea prilejuita de revelatia produsa in urma irumperii hristice. De la o viziune dialectica, inspirata de Anselm de Canterburry, Barth trece la o forma analogica de reflectie, bazata pe inspiratia divina si pe iubirea neconditionata fata de Dumnezeu. Iar a-L sluji pe Creator inseamna o lucrare in si prin Biserica acestuia, pornind de la principiul-fiinta Iisus Hristos, revelatie, lumina si iubire deopotriva.>>

Valentin Protopopescu

realizator Texte si Pretexte, Radio Romania Cultural


Karl Barth

Karl Barth (1886-1968), teolog reformat elvetian, este considerat de multi drept cel mai important teolog al secolului XX. A pus bazele curentului "neo-ortodox" din teologia protestanta, curent care redescoperea si accentua cateva dintre temele traditionale ale crestinismului: pacatul omului, transcendenta lui Dumnezeu, revelatia particulara ca fundament al teologiei. Teologia sa reprezinta, in buna masura, o reactie la teologia liberala, in spiritul careia fusese educat in anii studentiei sale. S-a remarcat si in plan social, fiind principalul autor al Declaratiei de la Barmen, prin care Biserica Germana respingea orice eventual mandat divin pretins de un guvern lumesc, inclusiv de cel nazist. Conform cu o exprimare consacrata, Barth este acela care l-a reasezat pe Dumnezeu in cer si a redescoperit caracterul ceresc al Imparatiei lui Dumnezeu. A fost mai intai pastor intr-un orasel din Elvetia, iar mai apoi profesor de teologie la Gottingen, Munster, Bonn si Basel.

 

Principalele lucrari:

- Dogmatica Bisericii (neterminata, 14 vol.),

- Epistola catre Romani;

- Anselm: Fides Quaerens Intellectum: Dovezile lui Anselm in favoarea existentei lui Dumnezeu in contextul sistemului sau teologic;

- O introducere in teologia evanghelica;

- Cunoasterea lui Dumnezeu si slujirea lui Dumnezeu;

- Cuvantul lui Dumnezeu si cuvantul omului;

- Chemarea la ucenicie;

- Teologia lui Jean Calvin;

- Teologia protestanta din secolul XIX: contextul si istoria sa;

- Christos si Adam: Omul si umanitatea in Romani 5.

Alte carti de Karl Barth

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000X015
Anul aparitiei
2011
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Crestinism, Crestinism - MODERN, MODERN
Limba
Romana
Nr. pagini
256
ISBN
978-973-111-085-1
Traducator
Emanuel Fisteag, Laurian Kertesz

Articole