Cunoasterea lui Dumnezeu
Intr-o lume in continua schimbare - omul are nevoie de stabilitate si de cunoasterea adevaratului sens al existentei sale. Conditia de om presupune in mod firesc a trai ancorat in realitatea acestei lumi si - in mod tainic - in partasie cu realitatea divina. Cunoasterea lui Dumnezeu si a naturii...


1-3 zile lucratoare

1-3 zile lucratoare

Stoc limitat







Frecvent citita impreuna cu:
Descriere
Intr-o lume in continua schimbare, omul are nevoie de stabilitate si de cunoasterea adevaratului sens al existentei sale. Conditia de om presupune in mod firesc a trai ancorat in realitatea acestei lumi si, in mod tainic, in partasie cu realitatea divina.
Cunoasterea lui Dumnezeu si a naturii umane in relatie cu Dumnezeu poate fi stabilita numai prin revelatia lui Dumnezeu in Iisus Hristos. Sensul si valoarea adevarata a omului pot fi intelese numai in aceasta lumina, potrivit lui Barth. In cele 20 de prelegeri care formeaza continutul acestei lucrari, Barth vorbeste cu tarie despre cunoasterea unicului si singurului Dumnezeu si despre slujirea lui Dumnezeu de catre om, oferind raspunsuri la intrebarile esentiale ale crestinatatii.
Pentru teologul reformat, Dumnezeu poate fi slujit doar prin unica si adevarata Sa Biserica, care il are pe Iisus ca fondator si principal sustinator. Pentru ca Dumnezeu se reveleaza omului prin Iisus Hristos, omul este chemat sa fie recunoscator, adica sa recunoasca gloria lui Dumnezeu in existenta sa si sa o actualizeze prin rugaciune, facand in asa fel incat sa aiba credinta in Dumnezeul care este Creatorul si Domnul intregii lumi.
*
Ce am sti despre intuneric, despre soarta si profunzimile vietii umane fara lumina revelatiei care strapunge intunericul? Cum ar putea omul sa stie ca a pacatuit impotriva lui Dumnezeu si ca este impotriva lui Dumnezeu, daca nu stie ca Dumnezeu este pentru el? Cum ar putea omul sa stie ca el insusi poate fi indreptatit fara sa faca absolut nimic, daca nu stie ca Dumnezeu Insusi l-a indreptatit pentru raul pe care il face? Daca stim ca am pacatuit fara motiv impotriva gloriei lui Dumnezeu si ne-am pierdut propria glorie, atunci stim deja ca gloria lui Dumnezeu a devenit cu atat mai mare. Daca stim ca nu ne putem salva pe noi insine, stim deja ca suntem salvati de Dumnezeu.
Karl Barth
CUPRINS
Prefata
Confesiunea Scotiana de la 1560
I: "Teologia naturala" si invatatura reformata
II. Unicul Dumnezeu
III. Dumnezeul maiestuos si personal
IV. Gloria lui Dumnezeu si gloria omului
V. Calea omului
VI. Revelatia lui Dumnezeu in Isus Hristos
VII. Deciziile lui Dumnezeu si alegerea omului
VIII. Lucrarea lui Dumnezeu si salvarea omului
IX. Imparatia lui Dumnezeu in viata viitoare si prezenta a omului
X. Libertatea de a crede
XI. Adevarata viata crestina
XII. Porunca ce indruma viata crestina
XIII. Adevarata viata crestina
XIV. Taina Bisericii
XV. Organizarea Bisericii
XVI. Conducerea Bisericii
XVII. Slujirea Bisericii ca actiune divina
XVIII. Serviciul Bisericesc ca actiune umana
XIX. Slujirea lui Dumnezeu de catre stat
XX. Darul mangaierii si al sperantei
*
Cunoasterea lui Dumnezeu, este cea prilejuita de revelatia produsa in urma irumperii hristice. De la o viziune dialectica, inspirata de Anselm de Canterburry, Barth trece la o forma analogica de reflectie, bazata pe inspiratia divina si pe iubirea neconditionata fata de Dumnezeu. Iar a-L sluji pe Creator inseamna o lucrare in si prin Biserica acestuia, pornind de la principiul-fiinta Iisus Hristos, revelatie, lumina si iubire deopotriva.>>
Valentin Protopopescu
realizator Texte si Pretexte, Radio Romania Cultural
Karl Barth
