Nemurirea sufletului sau invierea mortilor?

Oscar Cullmann (Autor)

Potrivit primilor crestini viata deplina - adevarata a invierii este de neconceput separat de noul trup - trupul spiritual - cu care cei morti vor fi imbracati atunci cand cerul si pamantul vor fi recreate. Oscar Cullman - renumit scriitor si teolog - enunta cu autoritate conceptia...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Nemurirea sufletului sau invierea mortilor?
Colectia
FIAT LUX
Anul publicarii
2007
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
96
ISBN
978-973-7970-98-5
Cod Bare EAN
5948417200055

Frecvent citita impreuna cu:

Descriere

Potrivit primilor crestini viata deplina, adevarata a invierii este de neconceput separat de noul trup, "trupul spiritual", cu care cei morti vor fi imbracati atunci cand cerul si pamantul vor fi recreate. Oscar Cullman, renumit scriitor si teolog, enunta cu autoritate conceptia crestina traditionala intr-o cultura care a dat-o uitarii, sporindu-i continutul printr-o fina exegeza a Noului Testament. Analizand in profunzime asteptarea crestina a invierii mortilor si credinta greaca in nemurirea sufletului - doua conceptii care, confundate, au creat una din cele mai mari neintelegeri ale crestinismului de azi, Cullmann evidentiaza deosebirea radicala dintre acestea atat in ceea ce priveste inspiratia lor fundamentala, cat si a telurilor urmarite.

Finalitatea acestei demonstratii este de a reafirma cu tarie, impreuna cu apostolul Pavel, nadejdea crestina: Hristos a biruit moartea si este viu in veci - si pentru ca El traieste, si noi vom trai.

CUPRINS

Prefata 17

Introducere 28

Capitolul I:

VRAJMASUL CEL DE PE URMA

Socrate si Iisus 33

Capitolul II:

PLATA PACATULUI:MOARTEA

Trup si suflet - carne si duh 47

Capitolul III:

PRIMUL NASCUT DIN MORTI

Intre invierea lui Hristos si nimicirea mortii 65

Capitolul IV:

CEI CE DORM

Duhul Sfant si starea intermediara a mortilor 75

Concluzie 89


Oscar Cullmann

Teolog crestin protestant, Oscar Cullmann s-a nascut in 1902 la Strasbourg si a studiat filologia clasica si teologia la facultatea de teologie din orasul natal. Din 1926 a devenit asistent la Universitatea din Basel, dupa sustinerea doctoratului ocupand postul de profesor. Din 1948 a inceput sa predea teologia la Sorbona, in paralel cu activitatea desfasurata la Universitatea din Basel.

Cullmann a promovat contacte multiple cu teologi ortodocsi si catolici, considerand ca fiecare confesiune crestina intruchipeaza un dar spiritual permanent pe care aceasta ar trebui sa-l pastreze si la care sa nu renunte de dragul omogenizarii. El a fost observator oficial la Conciliul Vatican II (1962-1965) unde, impreuna cu alti observatori non-catolici, a propus papei fondarea unui institut international intercultural unde profesorii si studentii crestini sa poata experimenta o comunitate de rugaciune, studiu si dialog. Aceasta initiativa a condus la intemeierea Institutului ecumenic Tantur din Ierusalim.

Figura proeminenta pentru cauza ecumenicitatii, Oscar Cullmann a fost in buna parte raspunzator de strangerea legaturilor intre Bisericile Luterana si Romano-Catolica. S-a stins in 1999, munca si viata fiindu-i onorate de Conciliul mondial al Bisericilor.

Bibliografie selectiva:Crist et le temps, Le salut dans l'histoire, Christologie du Nouveau Testament, Foi et culte de l'Eglise primitive.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000X005
Anul aparitiei
2007
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Crestinism, Crestinism - MODERN, MODERN
Limba
Romana
Nr. pagini
96
ISBN
978-973-7970-98-5
Traducator
Monica Medeleanu

Articole