15%
Arthur Darby Nock

Sfantul Pavel

Categorii: Calea catre inima spiritualitatii crestine , Crestinism , Crestinism - MODERN , MODERN , Selectia editorului , Traditia vie a spiritualitatii crestine , titluri Herald

Lucrarea misionara a Sf. Apostol Pavel a avut o inraurire profunda asupra omenirii timp de mai bine de optsprezece secole - iar scrierile si gandirea sa au fost supuse unor cercetari atente de catre generatii intregi de exegeti biblici. Chiar si astfel - nimeni nu poate cuprinde in totalitate...

Disponibil in stoc
Sfantul Pavel
Lucrarea misionara a Sf. Apostol Pavel a avut o inraurire profunda asupra omenir...
22,10 RON 26,00 RON
(-15%)
22,10 RON 26,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Lucrarea misionara a Sf. Apostol Pavel a avut o inraurire profunda asupra omenirii timp de mai bine de optsprezece secole, iar scrierile si gandirea sa au fost supuse unor cercetari atente de catre generatii intregi de exegeti biblici. Chiar si astfel, nimeni nu poate cuprinde in totalitate complexitatea chestiunilor implicate de interpretarea textelor pauline. Prezentul volum urmareste sa inlesneasca oricarui cititor o mai buna intelegere a Sf. Pavel, atat ca om cat si ca scriitor, in contextul timpului sau.

*

Cel ce se apleaca asupra vietii si lucrarii Sf. Pavel, poate crede la inceput ca se afla intr-o postura extrem de convenabila. Sf. Pavel ne-a lasat mostenire un numar de scrieri de o autenticitate incontestabila: cele doua Epistole catre Tesaloniceni; cele doua Epistole catre Corinteni; Epistola catre Galateni; Epistola catre Romani; Epistolele catre Filipeni, Coloseni si Filimon etc. Forma in care aceste epistole au ajuns la noi este de buna seama de o autenticitate remarcabila.

Si cu toate acestea, in momentul cand incepem sa le analizam, descoperim obstacole destul de greu de surmontat. In cazul in care abordam aceste epistole in idiomul grec original si le citim prin lentila altor texte grecesti din aceeasi perioada, constatam ca nu exista un singur paragraf macar care sa nu ne frapeze cu cate ceva care este aproape de neinteles. Mai mult decat atat, Epistolele pauline nu au fost scrise intr-o "tonalitate" tihnita, meditativa. Ele nu au nimic in comun cu o Summa Theologica.

Cuvintele si conceptele pe care Pavel le-a intrebuintat de-a lungul misiunii sale au devenit ulterior obiectul controverselor dogmatice ale generatiilor urmatoare. Cu precadere, semnificatia pe care o parte din scrierile sale au avut-o pentru Martin Luther (in special, Epistola catre Romani), ne determina sa interpretam o parte din lucrarea sa in lumina problematicilor ulterioare, mai aproape de modul nostru de intelegere. Acesta nu este un fenomen unic. Unul dintre semnele unei remarcabile gandiri si literaturi religioase este acela ca amandoua sunt susceptibile de a avea atat de multe intelesuri, uneori straine chiar de proprii lor autori. Generatii intregi au citit Psalmii descoperind in ei o adevarata chintesenta de evlavie, fara a fi preocupati de semnificatia si de contextele in care, de-a lungul secolelor, aceste poeme au fost scrise. Citite la cinci secole de la moartea sa, lucrarile lui Platon au capatat o semnificatie religioasa diferita in mare masura de cea cu care fusesera investite initial. La fel stau lucrurile si cu Pavel.

In prezenta lucrare, nu ne vom ocupa de aceste interpretari ulterioare; vom incerca sa lasam deoparte cele intamplate dupa executia sa la Roma si vom cauta in schimb, pe cat ne este posibil, sa-l privim pe Pavel in lumina primului secol d. Hr., traind, pribegind si propovaduind in conditiile specifice timpului sau. Pentru motivele deja mentionate, lucrarea reconstituirii nu poate fi completa; ofera insa un tablou care ar trebui sa corespunda in linii mari destul de bine cu realitatea acelor timpuri.

CUPRINS

Cuvant inainte 7

I. Introducere 8

II. Tars si Ierusalim 17

III. Damasc 29

IV. Perioada crestina timpurie a Sf. Pavel 70

V. Perioada crestina tarzie a Sf. Pavel 100

VI. Epistolele peregrinarii:

I. Tesaloniceni si Galateni 123

VII. Epistolele peregrinarii:

II. Corinteni 147

VIII. Epistolele peregrinarii:

III. Romani 177

IX. Epistolele captivitatii 190

X. Stilul si gandirea Sf. Pavel 201

Bibliografie 214

Index 217

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000X016
Colectia
FIAT LUX
Autor
Arthur Darby Nock
Anul aparitiei
2012
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Calea catre inima spiritualitatii crestine, Crestinism, Crestinism - MODERN, MODERN, Selectia editorului, Traditia vie a spiritualitatii crestine, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
224
ISBN
978-973-111-248-0
Traducator
Catalina Gaidau