Doar ramai tacut

Cartea reuneste o serie de convorbiri purtate de C. W. Poonja - un mare maestru advaitin al vremurilor noastre - cu numerosi vizitatori - discipoli si cautatori de adevar din toata lumea. Raspunsurile la intrebarile ce i se adresau reflectau rodul realizarii Sinelui la implinirea careia poate ajunge...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
METANOIA
Anul publicarii
2013
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
272
ISBN
978-973-111-369-2
Cod Bare EAN
5948417250128

Frecvent citita impreuna cu:

Descriere

Cartea reuneste o serie de convorbiri purtate de C. W. Poonja, un mare maestru advaitin al vremurilor noastre, cu numerosi vizitatori, discipoli si cautatori de adevar din toata lumea. Raspunsurile la intrebarile ce i se adresau reflectau rodul "realizarii Sinelui" la implinirea careia poate ajunge fiecare dintre noi fara a porni in cautarea zadarnica a ceea ce deja avem inca de la nastere.

Intrebat ce este libertatea, Poonja raspunde: "A fi liber inseamna a-ti cunoaste natura ta fundamentala, propriul Sine. Nimic altceva. Libertatea este cel mai usor lucru de obtinut. Nici macar nu ai nevoie sa gandesti".

Ce este Sinele? "Acesta este indescriptibil. Nu este intelectual, nici macar transcendental. Gandeste-te la unu, fara conceptul de doi. Apoi renunta si la conceptul de unu. Adesea vorbesti despre daruire, despre abandon. Daruire catre ce? Catre acea Sursa prin care vorbesti, prin care vezi, prin care respiri, prin care gusti si atingi, prin care acest Pamant se invarteste si soarele straluceste, prin care ai pus chiar aceasta intrebare."

"Totul se intampla prin acea constiinta in care este inclus si vidul. Acelei Puteri Supreme care transcende transcendentul - propriul tau Sine - trebuie sa i te abandonezi. Constiinta despre care vorbesti este eterna - nenascuta si nemuritoare. Constiinta este mai presus de conceptul nasterii si al mortii, mai presus de orice concept cu privire la eternitate, vacuitate sau spatiu. Cea in care exista spatiul, vacuitatea sau eternitatea, in care exista totul, este denumita constiinta. Totusi exista viata si moarte. Creatia si distrugerea se produc neincetat. Toate aceste manifestari sunt precum bulele si valurile oceanului. Lasa-le sa se produca. Oceanul nu le considera separate. Valurile, mareele, vartejurile se pot considera separate, dar oceanul nu se simte diferit de ele. Lasa-le sa se manifeste si sa imbrace tot felul de forme si nume. Intr-o buna zi, acest corp fizic va deveni hrana viermilor si a furnicilor. Din pamant a venit, in pamant se va reintoarce. Tu esti Acela care straluceste prin el. Constiinta nu este atinsa de nimic"

Si mai spunea ca: "Un invatator adevarat nu are nici un fel de invatatura, nici un fel de tehnici, metode sau precepte. Pentru a-ti cunoaste Sinele nu ai nevoie de nimic. Ceea ce esti cu adevarat, esti intotdeauna. Nimeni nu te poate invata nimic. Va trebui sa realizezi cine esti, aici si acum, chiar in aceasta clipa".CUPRINS

DESPRE H. W. L. POONJA

de David Godman 7

CUFUN DAREA IN ETERNITATE

de Catherine Ingram 69

CINE PUNE INTREBARILE AI CI?

de Wes Nisker 81

AICI SI ACUM IN LUCKNOW

de Shanti Devi 91

FARA INTREBARI, FARA RASPUN SURI

de Henner Ritter 95

CINE ESTI TU ?

de Jeff Greenwald 109

SALTUL IN NECUNOSCUT

de Ron Stark si Henry Baer 135

NIMIC NU A EXISTAT VREODATA

de Chokyi Hyima Rinpoche 159

NICI O INVATATURA, NICI UN INVATATOR, NICI UN DISCIPOL

de Rama Crowell 171

SUMMA IRU

de David Godman 211

GLOSAR 251


Hariwansh Lal Poonja

Poonja se defineste pe sine ca "Acela". Este un sfant, un Maestru, un Guru (desi spune ca nu este nimic din toate acestea). El ne conduce spre final, spre sfarsitul milioanelor de ani de cautari si suferinte. Mesajul sau? Iluminarea este aici si acum! Cu totii suntem iluminati, dar nu stim acest lucru. Incatusarea este doar un concept, spune el. Nu este reala. Ne putem trezi din acest vis, din iluzia vietii si a lumii, chiar in aceasta clipa. Nu este nevoie sa amanam, tot ce este necesar este dorinta de eliberare si un moment de tacere. O singura clipa intre doua ganduri, intre doua respiratii. Nu este nevoie de meditatie sau de practica. Nimic de invatat, nimic de facut. Nimic de atins, de obtinut sau inteles. Doar tacere. Nu avem de facut nimic, doar sa fiintam - fara nici un gand, fara nici o dorinta, fara nici un atasament si fara nici o asteptare.

Realizarea poate aparea prin cautare in interior. Intrebarea "Cine sunt eu?" este cheia cu ajutorul careia poti fi in aici si acum. Intrebarea ataca chiar radacina mintii. De fapt, depaseste mintea complet si ne dezvaluie ceea ce suntem cu adevarat.

Daca nu suntem acest sac de oase, sange si carne, daca nu suntem simturile, mintea, care este doar o gramada de ganduri, idei si notiuni - atunci cine sau ce suntem? Ceea ce suntem cu adevarat nu poate fi descris si nici experimentat. Poate fi doar realizat, deoarece totul este dincolo de minte, iar cuvintele nu pot descrie starea aceea. Ceea ce suntem este infinit, in afara timpului. Ii putem spune constiinta, spatiu, iubire, tacere sau, mai degraba, ceea ce este dincolo de tacere. Noi suntem Unul, noi suntem Dumnezeu, noi suntem Vacuitatea. Vacuitatea totala. Nici un nume, nici o forma. O minunatie totala si un mister nebanuit.

Poonja are acum optzeci si trei de ani si este probabil cel mai fericit om de pe planeta. Fericirea sa este contagioasa, coplesitoare. Are un simt al umorului foarte spontan, direct si plin de prospetime. Fiecare satsang este intotdeauna o ocazie in care poti rade cu lacrimi. El nu condamna niciodata nimic, nu critica si nu judeca pe nimeni. Ego-ul si mintea i s-au dizolvat. Ceea ce este exprimat prin el este claritatea Inimii sale, care este Adevarul. Are puterea de a vedea direct esenta, Inima, nu forma si numele celui care se afla in fata sa. Fiind un adevarat intelept, cuvintele si faptele sale uneori surprind si pun in incurcatura, dar fluxul timpului ii va demonstra si justifica grandoarea intelepciunii sale. Este minunat, neascultator, plin de energie si foarte amuzant, doar fiind el insusi. In satsang cu Poonja ne reintoarcem acasa, in acum-ul care a fost vesnic adevaratul nostru camin.

(Extras din articolul lui Shanti Devi)

 

 

Carti aparute:

Wake Up and Roar: Satsang with H. W. L. Poonja

The Fire of Freedom: Satsang with Papaji de David Godman

Papaji Interviews & Reflections, 1992.

Papaji: Interviews (A collection of Interviews with Poonja) de David Godman, 1993

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00MT012
Anul aparitiei
2013
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
SKU editii anterioare
000A13, 000A13/N
ISBN editii anterioare
973-7970-70-5, 973-9453-25-0
Limba
Romana
Nr. pagini
272
ISBN
978-973-111-369-2
Cod bara editii anterioare
5948417010159, 5948417010210
Traducator
Sorin Voina

Articole