Jurnal

Am scris acest Jurnal ca un fel de note de calatorie [...] dar nu l-am scris pentru a fi publicat. Descriu ceea ce am numit procesul - senzatia mea de a fi in afara lumii obisnuite - de a fi complet in pace si eliberat de conflict. Aceasta se intampla numai din cand in cand si evident este...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
METANOIA
Anul publicarii
2013
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
320
ISBN
978-973-111-381-4
Cod Bare EAN
5948417250140

Frecvent citita impreuna cu:

Descriere

"Am scris acest Jurnal ca un fel de note de calatorie [...] dar nu l-am scris pentru a fi publicat. Descriu ceea ce am numit procesul - senzatia mea de a fi in afara lumii obisnuite, de a fi complet in pace si eliberat de conflict. Aceasta se intampla numai din cand in cand si evident este imposibil de descris cuiva care nu a experimentat niciodata aceste lucruri. Dar am incercat sa pun in cuvinte durerea reala si senzatia care insotesc constiinta elevata. Nu am intentionat sa ii ofer o nota romantica: daca duci un anumit tip de viata disciplinata, linistita, emani o anumita energie - acesta este un lucru dovedit stiintific -  si aceasta influenteaza partea non-mecanica a creierului tau, astfel incat patrunzi intr-o noua dimensiune. Organismul fizic nu este capabil sa o atinga si de aici rezulta durerea. Nu sugerez ca fiecare ar trebui sa ajunga la aceasta stare, dar ar putea fi interesant pentru anumite persoane care mi-au urmarit gandurile si ideile sa cunoasca ce se intampla la un nivel mai personal."

J. Krishnamurti (interviu in The Guardian)

 *

 "Jurnalul lui Krishnamurti este o comoara spirituala. Cuvintele lui ne ofera o deschidere catre spiritul intim al unei prezente cu adevarat remarcabile, poetica, plina de gratie, vasta precum cerul si minunat de inteleapta."

Jack Kornfield, autor

 * 

"In tineretea sa, Krishnamurti a savarsit un act spiritual cu adevarat eroic, renuntand la complicatele elaborari ale Societatii Teozofice, in favoarea incercarii de a lasa minut cu minut mintea sa patrunda realitatea. In Jurnalul sau, impartaseste �procesul� sau cu lumea, iar cartea, fara indoiala cea mai importanta lucrare a sa, este o marturie extraordinar de profunda si convingatoare a revolutiei tacute in modul omului de a fi in lume pe care a cautat sa o produca."

Simon Callow, actor, autor, regizor

  *

"Jurnalul lui Krishnamurti este cu siguranta una dintre cele mai importante carti pe care acesta le-a scris vreodata. Este singura carte pe care a scris-o el insusi, despre ceea ce se intampla de fapt in cea mai profunda parte a fiintei sale. Nu era sigur, la inceput, daca ar trebui sa accepte ca aceste pagini sa fie publicate."

Alain Naude,  homeopat

  *

"A fost un privilegiu sa citesc acest Jurnal, cu descrierile sale reale ale experientelor aproape zilnice ale starilor mistice ale lui Krishnamurti. Pentru mine ideile lui Krishnamurti au fost greu de inteles in trecut, fara indoiala tocmai pentru ca incercam sa le inteleg. Dar acest Jurnal are cateodata efectul de a-mi paraliza gandirea si-i permite lui Krishnamurti sa lucreze asupra mea la un nivel mai profund. "

John Cleese, actor

 

cuprins

Cuvant inainte

OJAI

20 iunie - 8 iunie

LONDRA

iulie 10 - 12 iulie
GSTAAD

12 iulie - 3 septembrie

PARIS

3 septembrie - 25 septembri

ROMA SI FLORENTA

25 septembrie - 18 octombrie

BOMBAY SI RISHI VALLEY

20 octombrie - 20 noiembrie

MADRAS

20 noiembrie - 17 decembrie

Rajghat si Benares

18 decembrie - 20 ianuarie

NEW DELHI

20 ianuarie - 23 ianuarie

BOMBAY

19 februarie - 19 martie



Jiddu Krishnamurti

Krishnamurti s-a nascut la 11 mai 1895, la Madanapalle, in sudul Indiei. "Descoperit" de miscarea teozofica, este crescut si educat in Occident, considerandu-se ca va deveni instrumentul exprimarii unui mesaj de o deosebita importanta, ca va indeplini rolul unui Mesia, sau ca va fi fondatorul unei noi religii.

In 1925, in urma mortii fratelui sau Nityananda, Krishnamurti traverseaza o grava criza psihologica, in decursul careia incepe sa se indoiasca de toate valorile "spirituale". S-a eliberat de tot ceea ce invatase, ramanand intr-o stare de non-speranta. Nu mai astepta nimic. Si tocmai in aceasta situatie de gol interior, in aceasta stare de moarte fata de elementele structurale ale trecutului sau psihologic - spune Krishnamurti - a erupt in el "acea binecuvantare ce se realizeaza numai intr-o stare de liniste autentica, a avut loc eruptia exploziva a iubirii".

Aceasta experienta a determinat in el o innoire spirituala, o adevarata revolutie, o profunda mutatie. Din acel moment Krishnamurti a declarat ca nu va mai fonda o noua miscare religioasa sau un nou sistem filozofic care sa inrobeasca si sa conditioneze si mai mult mintile oamenilor. In urma acestei revolutii launtrice Krishnamurti a dizolvat "Ordinul Stelei", ce fusese fondat special pentru el si, incepand din 1928-29, a luat o orientare complet independenta de orice fel de organizatie.

Dupa o perioada dificila, marcata de nenumarate confruntari, Krishnamurti ii intalneste in 1946 pe Aldous Huxley si pe Charles Morgan, impreuna cu care va fonda o scoala la Ojai, California; de altfel Huxley i-a prefatat lucrarea Prima si ultima libertate. Din acel moment, mesajul sau a devenit mai cuprinzator si s-a raspandit in intreaga lume, pana cand - lucru extraordinar - in anul 1974 a avut loc incidenta mesajului sau cu elita intelectuala. De atunci Krishnamurti s-a intalnit de doua ori pe an, o data in Anglia si o data in California, cu savantii cei mai ilustri ai lumii contemporane: savantul Capra, care a condus multa vreme centrul de studii nucleare de la Geneva, D. Bohm, profesor de fizica la Universitatea din Londra, cei mai mari specialisti in neuropsihiatrie si in anatomia creierului, pe scurt, vreo cincizeci de savanti, toti niste enciclopedii vii. Si nu este oare un suprem paradox? Ei il intalnesc pe Krishnamurti, cel care denunta pericolul conditionarii prin cultivarea creierului.

Independent de mesajul pe care il aduce, Krishnamurti este fondatorul unei serii de scoli in India, America si Anglia. El scris o lucrare intitulata Despre educatie si, in aceste scoli noi, incearca sa orienteze elevii spre implinirea facultatilor lor creative, incearca sa faca din ei fiinte creatoare si nu simpli imitatori, sa trezeasca in ei facultatea atentiei si a observarii extrem de clare.

 

Carti de Krishnamurti (aparute la Editura Herald):

COMENTARII ASUPRA VIETII (vol. I, II, III)
ELIBERAREA DE CUNOSCUT
DESPRE EDUCATIE
UNICA REVOLUTIE
PRIMA SI ULTIMA LIBERTATE
SFARSITUL TIMPULUI
DEPLINATATEA VIETII
TREZIREA INTELIGENTEI
ZBORUL VULTURULUI
VIATA ELIBERATA

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00MT014
Anul aparitiei
2013
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
320
ISBN
978-973-111-381-4
Traducator
Puiu Raica

Articole