Jiddu Krishnamurti

Sfarsitul timpului

Krishnamurti nu se poate comenta fragmentar - pe carti. Toata opera lui reprezinta un singur text - fiecare parte cuprinzand si depasindu-si - in nuce - intregul. E o holograma inteligenta - frumoasa si dinamica - un act de luciditate care deconstruieste gandirea - mereu repetabil intr-un fel...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Sfarsitul timpului
Krishnamurti nu se poate comenta fragmentar - pe carti. Toata opera lui reprezin...
0,00 RON
(-%)

Descriere

"Krishnamurti nu se poate comenta fragmentar, pe carti. Toata opera lui reprezinta un singur text, fiecare parte cuprinzand si depasindu-si, in nuce, intregul. E o holograma inteligenta, frumoasa si dinamica, un act de luciditate care deconstruieste gandirea, mereu repetabil intr-un fel unic pentru el, dar irepetabil pentru noi."

Alice Popescu, "Dilemateca"

*

Creativitatea este starea in care eul e absent iar mintea nu mai este punctul central al experientelor si cautarilor noastre. Creativitatea nu este o stare permanenta, e o reinnoire de fiecare clipa, o miscare in care nu exista "eu" si "al meu", in care gandul nu se mai indreapta spre anumite experiente si realizari, spre un scop sau motiv. Creativitatea poate exista numai in absenta eului; e singura stare esentiala ce are acces la realitate, creatoarea tuturor lucrurilor.

Jiddu Krishnamurti

*

Dialogurile din aceasta carte sunt eminamente practice. Ele sunt sustinute de persoane profund serioase, interesate sa descopere dimensiunea fundamentala a mintii umane, sa mearga dincolo de conditionarea imemoriala a omului.

Pentru cititor, utilitatea acestor dialoguri consta in gradul lor de aplicabilitate, de clarificare in propria-i viata a temelor respective precum si in revelatiile interioare aduse de aceste dialoguri. Din punct de vedere filozofic si metafizic, valoarea lor poate parea relativa, dar la nivelul trairii, al descoperirii prin experienta directa a Adevarului, valoarea dialogurilor este nepretuita.

Intrucat cei mai multi dintre cititori sunt indeosebi intelectuali, deprinsi sa considere mai degraba valoarea ideilor decat propria lor realitate interioara, ne permitem sa semnalam o importanta "cheie" pentru lectura dialogurilor. Aceasta este ascultarea - nu numai cu mintea, ci si cu inima, o considerare integrala a celor afirmate, acordand textului o "sansa": aceea de a ne revela nu lucruri deja stiute, nu confirmari ci, mai degraba, ceea ce refuzam sa luam in consideratie - barierele pe care mintea le pune in calea intelegerii de sine.

Atunci cand citesti, ascultarea este contactul practic cu firul viu, profund creator al acestor excelente dialoguri. Valoarea lor se va revela cititorului nu in "bogatia ideilor", ci intr-o luare de contact cu propriile sale probleme interioare, cu faptul, cu "ceea ce este". Odata luat acest contact, solutiile sugerate in dialoguri isi vor demonstra valoarea lor eminamente practica.

CUPRINS

Cuvant inainte 5

CAPITOLUL I

Radacinile conflictului psihologic 9

CAPITOLUL II

Curatarea mintii de acumularea timpului 33

CAPITOLUL III

De ce a acordat omul o suprema importanta gandirii? 54

CAPITOLUL IV

Ruperea sablonului activitatii egocentrice 86

CAPITOLUL V

Sursa existentei si mintea omului 109

CAPITOLUL VI

Poate claritatea interioara sa produca o mutatie in celulele creierului? 128

CAPITOLUL VII

Moartea are o semnificatie foarte redusa 156

CAPITOLUL VIII

Poate fi trezita claritatea interioara in altcineva? 180

CAPITOLUL IX

Senilitatea si celulele cerebrale 202

CAPITOLUL X

Ordinea cosmica 233

CAPITOLUL XI

Sfarsitul cunoasterii psihologice 255

CAPITOLUL XII

Mintea in univers 269

CAPITOLUL XIII

Pot fi solutionate problemele personale iar fragmentarea sa ia sfarsit? 288

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia