Sfarsitul timpului

Krishnamurti nu se poate comenta fragmentar - pe carti. Toata opera lui reprezinta un singur text - fiecare parte cuprinzand si depasindu-si - in nuce - intregul. E o holograma inteligenta - frumoasa si dinamica - un act de luciditate care deconstruieste gandirea - mereu repetabil intr-un fel...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
METANOIA
Anul publicarii
2012
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
320
ISBN
978-973-111-251-0
Cod Bare EAN
5948417250104

Frecvent citita impreuna cu:

Descriere

"Krishnamurti nu se poate comenta fragmentar, pe carti. Toata opera lui reprezinta un singur text, fiecare parte cuprinzand si depasindu-si, in nuce, intregul. E o holograma inteligenta, frumoasa si dinamica, un act de luciditate care deconstruieste gandirea, mereu repetabil intr-un fel unic pentru el, dar irepetabil pentru noi."

Alice Popescu, "Dilemateca"

*

Creativitatea este starea in care eul e absent iar mintea nu mai este punctul central al experientelor si cautarilor noastre. Creativitatea nu este o stare permanenta, e o reinnoire de fiecare clipa, o miscare in care nu exista "eu" si "al meu", in care gandul nu se mai indreapta spre anumite experiente si realizari, spre un scop sau motiv. Creativitatea poate exista numai in absenta eului; e singura stare esentiala ce are acces la realitate, creatoarea tuturor lucrurilor.

Jiddu Krishnamurti

*

Dialogurile din aceasta carte sunt eminamente practice. Ele sunt sustinute de persoane profund serioase, interesate sa descopere dimensiunea fundamentala a mintii umane, sa mearga dincolo de conditionarea imemoriala a omului.

Pentru cititor, utilitatea acestor dialoguri consta in gradul lor de aplicabilitate, de clarificare in propria-i viata a temelor respective precum si in revelatiile interioare aduse de aceste dialoguri. Din punct de vedere filozofic si metafizic, valoarea lor poate parea relativa, dar la nivelul trairii, al descoperirii prin experienta directa a Adevarului, valoarea dialogurilor este nepretuita.

Intrucat cei mai multi dintre cititori sunt indeosebi intelectuali, deprinsi sa considere mai degraba valoarea ideilor decat propria lor realitate interioara, ne permitem sa semnalam o importanta "cheie" pentru lectura dialogurilor. Aceasta este ascultarea - nu numai cu mintea, ci si cu inima, o considerare integrala a celor afirmate, acordand textului o "sansa": aceea de a ne revela nu lucruri deja stiute, nu confirmari ci, mai degraba, ceea ce refuzam sa luam in consideratie - barierele pe care mintea le pune in calea intelegerii de sine.

Atunci cand citesti, ascultarea este contactul practic cu firul viu, profund creator al acestor excelente dialoguri. Valoarea lor se va revela cititorului nu in "bogatia ideilor", ci intr-o luare de contact cu propriile sale probleme interioare, cu faptul, cu "ceea ce este". Odata luat acest contact, solutiile sugerate in dialoguri isi vor demonstra valoarea lor eminamente practica.


CUPRINS

Cuvant inainte 5

CAPITOLUL I

Radacinile conflictului psihologic 9

CAPITOLUL II

Curatarea mintii de acumularea timpului 33

CAPITOLUL III

De ce a acordat omul o suprema importanta gandirii? 54

CAPITOLUL IV

Ruperea sablonului activitatii egocentrice 86

CAPITOLUL V

Sursa existentei si mintea omului 109

CAPITOLUL VI

Poate claritatea interioara sa produca o mutatie in celulele creierului? 128

CAPITOLUL VII

Moartea are o semnificatie foarte redusa 156

CAPITOLUL VIII

Poate fi trezita claritatea interioara in altcineva? 180

CAPITOLUL IX

Senilitatea si celulele cerebrale 202

CAPITOLUL X

Ordinea cosmica 233

CAPITOLUL XI

Sfarsitul cunoasterii psihologice 255

CAPITOLUL XII

Mintea in univers 269

CAPITOLUL XIII

Pot fi solutionate problemele personale iar fragmentarea sa ia sfarsit? 288


Jiddu Krishnamurti

Krishnamurti s-a nascut la 11 mai 1895, la Madanapalle, in sudul Indiei. "Descoperit" de miscarea teozofica, este crescut si educat in Occident, considerandu-se ca va deveni instrumentul exprimarii unui mesaj de o deosebita importanta, ca va indeplini rolul unui Mesia, sau ca va fi fondatorul unei noi religii.

In 1925, in urma mortii fratelui sau Nityananda, Krishnamurti traverseaza o grava criza psihologica, in decursul careia incepe sa se indoiasca de toate valorile "spirituale". S-a eliberat de tot ceea ce invatase, ramanand intr-o stare de non-speranta. Nu mai astepta nimic. Si tocmai in aceasta situatie de gol interior, in aceasta stare de moarte fata de elementele structurale ale trecutului sau psihologic - spune Krishnamurti - a erupt in el "acea binecuvantare ce se realizeaza numai intr-o stare de liniste autentica, a avut loc eruptia exploziva a iubirii".

Aceasta experienta a determinat in el o innoire spirituala, o adevarata revolutie, o profunda mutatie. Din acel moment Krishnamurti a declarat ca nu va mai fonda o noua miscare religioasa sau un nou sistem filozofic care sa inrobeasca si sa conditioneze si mai mult mintile oamenilor. In urma acestei revolutii launtrice Krishnamurti a dizolvat "Ordinul Stelei", ce fusese fondat special pentru el si, incepand din 1928-29, a luat o orientare complet independenta de orice fel de organizatie.

Dupa o perioada dificila, marcata de nenumarate confruntari, Krishnamurti ii intalneste in 1946 pe Aldous Huxley si pe Charles Morgan, impreuna cu care va fonda o scoala la Ojai, California; de altfel Huxley i-a prefatat lucrarea Prima si ultima libertate. Din acel moment, mesajul sau a devenit mai cuprinzator si s-a raspandit in intreaga lume, pana cand - lucru extraordinar - in anul 1974 a avut loc incidenta mesajului sau cu elita intelectuala. De atunci Krishnamurti s-a intalnit de doua ori pe an, o data in Anglia si o data in California, cu savantii cei mai ilustri ai lumii contemporane: savantul Capra, care a condus multa vreme centrul de studii nucleare de la Geneva, D. Bohm, profesor de fizica la Universitatea din Londra, cei mai mari specialisti in neuropsihiatrie si in anatomia creierului, pe scurt, vreo cincizeci de savanti, toti niste enciclopedii vii. Si nu este oare un suprem paradox? Ei il intalnesc pe Krishnamurti, cel care denunta pericolul conditionarii prin cultivarea creierului.

Independent de mesajul pe care il aduce, Krishnamurti este fondatorul unei serii de scoli in India, America si Anglia. El scris o lucrare intitulata Despre educatie si, in aceste scoli noi, incearca sa orienteze elevii spre implinirea facultatilor lor creative, incearca sa faca din ei fiinte creatoare si nu simpli imitatori, sa trezeasca in ei facultatea atentiei si a observarii extrem de clare.

 

Carti de Krishnamurti (aparute la Editura Herald):

COMENTARII ASUPRA VIETII (vol. I, II, III)
ELIBERAREA DE CUNOSCUT
DESPRE EDUCATIE
UNICA REVOLUTIE
PRIMA SI ULTIMA LIBERTATE
SFARSITUL TIMPULUI
DEPLINATATEA VIETII
TREZIREA INTELIGENTEI
ZBORUL VULTURULUI
VIATA ELIBERATA

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00MT010
Anul aparitiei
2012
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
SKU editii anterioare
000A024, 000K05, 00MT010
ISBN editii anterioare
973-9453-15-5, 978-973-111-024-0
Limba
Romana
Nr. pagini
320
ISBN
978-973-111-251-0
Cod bara editii anterioare
5948417010241, 5948417100058, 5948417250104
Traducator
Puiu Raica

Articole