15%
Gilbert Murray

Gandirea religioasa greaca

Categorii: Arhetipuri, simboluri si ritualuri samanice , titluri Herald

Scrisa sub forma unor eseuri - aceasta carte savanta ofera in acelasi timp o lectura deosebit de interesanta si accesibila despre gandirea religioasa a Greciei Antice. Daca ceea ce cunoastem despre religia greceasca se rezuma la legendele olimpiene - atunci vom fi surprinsi sa descoperim o ...

Disponibil in stoc
Gandirea religioasa greaca
Scrisa sub forma unor eseuri - aceasta carte savanta ofera in acelasi timp o lec...
20,40 RON 24,00 RON
(-15%)
20,40 RON 24,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Scrisa sub forma unor eseuri, aceasta carte savanta ofera in acelasi timp o lectura deosebit de interesanta si accesibila despre gandirea religioasa a Greciei Antice. Daca ceea ce cunoastem despre religia greceasca se rezuma la legendele olimpiene, atunci vom fi surprinsi sa descoperim o lume autentica si profunda, care isi traieste stadial varstele: de la riturile timpurii, la perioada clasica a zeilor olimpieni, la reflectia scolilor filosofice, pana la emergenta crestinismului, perioada in care vechea religie a incercat o noua revenire ca reactie la "ateismul" crestinilor. Nu ceea ce este deja cunoscut si afirmat face obiectul acestei lucrari. Dupa cum marturiseste autorul insusi, si-a dorit sa umple spatiile neacoperite inca, zonele de penumbra, perioadele intermediare ale evolutiei gandirii religioase. Perioade de transformare, de cautare, ale caror potentialitati s-au cristalizat si au marcat marile perioade ale istoriei lumii sau au ramas in intuneric. Ele vorbesc despre adevaratul spirit al Greciei Antice.

*

"Grecia antica are privilegiul, in acelasi timp exultant si tragic, de a incepe de foarte de jos si de a lupta, oricat de anevoie, pentru a ajunge pe culmi. Aproape ca nu exista superstitie primitiva ale carei urme indepartate sa nu poata fi gasite in Grecia. Si nu exista culme a spiritualitatii care sa nu-si aiba arhetipul sau ecoul in literatura greaca."

Gilbert Murray

*

La finalul cartii autorul include de asemenea si un text semnat de Sallustius, "Despre zei si lume".

CUPRINS

Prefata 5

Capitolul I

SATURNIA REGNA 11

Capitolul II

CUCERIREA OLIMPIANA 53

I. Originea olimpienilor 53

II. Valoarea religioasa a olimpienilor 75

Capitolul III

ESECUL CUTEZANTEI 101

Capitolul IV

ULTIMUL PROTEST 161

Anexa

SALLUSTIUS: "Despre zei si lume" 193

Bibliografi e selectiva 224

Index 229

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia