Istoria samurailor

Robert Calvet (Autor)

In aceasta lucrare eleganta - structurata si solida - Robert Calvet ne introduce in lumea exotica si admirata a marilor razboinici ai Japoniei - bine-cunoscutii samurai. Departe de a prezenta o abordare pur istorica - O istorie a samurailor ofera perspective sociologice si culturale.

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
ARHETIP
Anul publicarii
2015
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
304
ISBN
978-973-111-544-3
Cod Bare EAN
5948417310112

Descriere

Personaj emblematic al istoriei japoneze, samuraiul intruchipeaza inainte de toate valorile aristocratice ale perioadei feudale. Insa aceasta figura centrala ne introduce de asemenea in toate aspectele unei civilizatii a onoarei si a efortului de vointa dincolo de morala: o civilizatie a renuntarii si a singuratatii, in care sacrificiul ritual al propriei vieti apare ca un sfarsit inevitabil.

Cavaler sau simplu taran, supus unor reguli de educatie foarte stricte, unei invatari codificate a vietii in comun si a vietii amoroase, tanarul samurai dobandeste statutul sau definitiv la varsta de treizeci de ani, in urma unei ceremonii de initiere in cadrul careia i se confera un nume si o sabie.

Cartea lui Robert Calvet este o ampla panorama a unei Japonii medievale incarcata de traditii si de credinte, in care accentul cade firesc pe rolul major jucat de samurai, in decursul unei framantate istorii, in modelarea identitatii nipone. Departe de a prezenta o abordare pur istorica, Istoria samurailor ofera perspective sociologice si culturale, abordand pe larg subiecte precum seppuku - sinuciderea rituala -, armele samurailor (la loc de cinste aflandu-se prestigioasa katana), viata personala a razboinicilor niponi, originile temutei organizatii yakuza si misteriosii ninja. Atat pentru admiratorii legendei samurailor, cat si pentru cei pasionati de istoria si cultura nipona, Istoria samurailor este un volum care va sta negresit la loc de cinste.

*

"Cavalerismul este o floare la fel de specifica pamantului Japoniei precum floarea de cires; se poate afirma ca este o caracteristica a unei virtuti antice pastrate in memoria istoriei noastre. El formeaza o putere vie si inaltatoare si, cu toate ca nu se concretizeaza intr o anumita forma, influenteaza atmosfera morala, amintindu ne mereu ca suntem inca sub farmecul sau covarsitor.

Au disparut de mult conditiile sociale care au intretinut spiritul cavalerismului si l au consolidat, dar, intocmai ca acele astre indepartate care, desi s au stins de mult, continua sa si imprastie razele asupra noastra, steaua cavalerismului lumineaza in continuare calea noastra morala, supravietuind institutiei care i a dat nastere."

Inazo Nitobe - Bushido, sufletul Japoniei


Robert Calvet

Robert Calvet este doctor in istorie si preda istoria moderna la Universitatea din La Rochelle, in Franta.
Autorul a ales Japonia ca subiect al specializarii sale si a scris mai multe carti despre istoria acestei tari. In 2009 publica volumul Istoria samurailor. De asemenea, a scris cateva carti care abordeaza istoria Statelor Unite, axate pe multiculturalism si pe cultura populara.

Printre volumele care ii apartin se numara:
Les Etats-Unis d’Amerique de Lincoln a Truman: politique et societe;
Au temps des Samouraïs;
Les Etats-Unis en fiche;
Les Japonais: histoire d’un peuple; Citoyennete,
Republique et Democratie en France, 1789-1899.   

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00AR011
Anul aparitiei
2015
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Titlul original
UNE HISTOIRE DES SAMOURAIS
Teme de interes
Selectia editorului
Limba
Romana
Nr. pagini
304
ISBN
978-973-111-544-3
Traducator
Valentin Protopopescu

Articole