15%

Memoriile tarinei care a schimbat lumea (Autobiografia)

Ecaterina a II-a a Rusiei, cunoscuta ca Ecaterina cea Mare, a fost o personalitate remarcabila din istorie si cea mai longeviva femeie conducatoare din Rusia. S-a dovedit a fi nu doar una dintre cele mai intelepte si respectate tarine, dar si simbolul unei identitati nationale. A publicat teorie politica, jurnalism, comedii, opere si istorie, coresponda constant cu Voltaire si alte persoane publice.

A inceput sa-si scrie memoriile inca de la inceputul adolescentei si si-a revizuit opera de-a lungul vietii. Memoriile tarinei care a schimbat lumea ofera o perspectiva unica si valoroasa asupra vietii sale, ilustrand hotararea si priceperea cu care si-a asumat responsabilitatile de conducator, intr-o epoca marcata de schimbari si progres. Aceasta opera literara continua sa inspire si sa fascineze cititorii, dand viata uneia dintre cele mai fascinante figuri din istorie.

Disponibil in stoc
Memoriile tarinei care a schimbat lumea (Autobiografia)
41,22 RON 48,50 RON
(-15%)
41,22 RON 48,50 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
AUTOBIOGRAFIA
Anul publicarii
2020
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
400
ISBN
978-973-111-855-0
Cod Bare EAN
5948417450207

Descriere

Ecaterina a II-a a Rusiei (1729-1796) se impune in istorie ca o figura puternica, necrutatoare chiar. Ea a fost capabila sa extinda teritoriul Rusiei cu 300 000 de kilometri patrati, sa reorganizeze zeci si sute de provincii si orase, sa gandeasca si sa puna in practica reforme care i-au consolidat renumele in istorie. Ce fel de caracter ar trebui sa aiba o femeie, in plin secol al XVIII-lea, pentru a reusi toate acestea? Cititorul va primi raspunsul la toate intrebarile chiar de sub penita protagonistei, care nu precupeteste niciun efort in a descrie, cu lux de amanunte, cine este ea, inca de la inceput. Din aceasta autobiografie aflam, in primul rand, care sunt originile viitoarei tarine: in ce mod a ajuns sa „candideze” la scaunul imparatesc rus, in conditiile in care ea era nascuta in Polonia, fiind fiica unui print german. Cum a ajuns, de la o fata modesta, care nu iesea din cuvantul mamei si al imparatesei, dorind sa fie pe placul tuturor, la tarina in fata careia se inclinau cu respect marile personalitati ale vremii, de la capetele incoronate la mintile luminate, cum ar fi Diderot si Voltaire? Finetea spiritului, inteligenta practica si ambitia au facut-o sa inainteze incet, dar sigur, catre gloria care i-a consacrat locul in istorie. O lectura savuroasa, care ne transpune in miezul moravurilor unor vremuri demult apuse, in care insa ne vom recunoaste, pentru ca sufletul omenesc continua sa fie construit la fel.

*

La sfarsitul lui iulie ne-am intors de la Peterhof in oras, unde se faceau pregatiri pentru nunta. In sfarsit, imparateasa a fixat ziua de 21 august pentru aceasta ceremonie. Pe masura ce se apropia ziua, deveneam tot mai melancolica. Inima nu-mi prevestea prea multa fericire: nu ma sustinea decat ambitia. Ceva in adancul sufletului nu m-a lasat niciodata sa ma indoiesc de faptul ca, mai devreme sau mai tarziu, voi deveni imparateasa suverana a Rusiei, de sine statatoare.

Ecaterina cea Mare
Ecaterina Cea Mare (Ecaterina A Ii-A A Rusiei)

Desi era o copila de numai 15 ani atunci cand a sosit in Rusia pentru a se casatori cu Marele Cneaz, mostenitorul tronului Imperiului Rus, Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, care a renuntat la toate aceste nume si titluri complicate pentru a deveni simplu, Ecaterina, stia foarte bine ceea ce isi dorea: sa placa imparatesei, sa placa sotului sau si sa placa poporului rus. A invatat cu pasiune limba rusa, in conditiile in care limba ei materna era germana, dar vorbea foarte bine si franceza. Ecaterina a II-a a fost contemporana cu mari conducatori ai lumii ‒ Ludovic al XV-lea si Ludovic al XVIlea ai Frantei, Maria Tereza si Iosif al II-lea ai Austriei, Frederic cel Mare al Prusiei, dar si cu primul presedinte al Statelor Unite, George Washington – reusind sa se impuna pe scena internationala ca o personalitate puternica, a carei vointa nu era de neglijat. Ca urmare a reusitelor sale multilaterale, i s-au acordat titlurile de „Preainteleapta”, „Mama Patriei”, insa cel care s-a impus, in cele din urma, a fost „Ecaterina cea Mare”.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00BR020
Anul aparitiei
2020
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
CATHERINE II DE RUSSIE : Memoires de l'Imperatrice Catherine II, ecrits par ele-meme ; The Memoirs of Catherine the Great
Teme de interes
De vorba cu femeia din tine, titluri Herald
SKU editii anterioare
00BR014
ISBN editii anterioare
978-973-111-525-2
Limba
Romana
Nr. pagini
400
ISBN
978-973-111-855-0
Cod bara editii anterioare
5948417450146
Traducator
Anca Irina Ionescu

Articole