15%

Portretul din oglinda

De Profundis - Oscar Wilde si eu insumi

Oscar Wilde (Autor), Alfred Douglas (Autor)

Publicata pentru prima data in 1905, la cativa ani dupa moartea autorului, De Profundis reprezinta marturia profunda si emotionanta, a celebrului poet si dramaturg Oscar Wilde, din timpul detentiei sale in inchisoarea Reading intre 1895 si 1897.

Scrisoarea este adresata fostului sau prieten, Lord Alfred Douglas, cunoscut si sub numele de Bosie care a fost asociat lui Oscar Wilde in scandalul care a dus la arestarea si condamnarea lui pentru sodomie si indecenta in 1895. Detentia lui Wilde a fost o perioada de suferinta si introspectie profunda, iar De Profundis este o expresie autentica a acestor trairi intense.

Oscar Wilde si eu insumi de Lord Alfred Bruce Douglas este o lucrare publicata in 1914, ce reprezinta biografia personala si marturia Lordului Douglas asupra relatiei cu Oscar Wilde. Douglas relateaza intalnirea sa cu Wilde si evolutia relatiei, dezvaluind detalii despre viata lor intima, conversatiile si momentele pe care le-au petrecut impreuna. In ansamblu, textul ofera o perspectiva unica asupra personalitatii lui Wilde, prezentand trasaturile sale personale, pe langa cele publice.

Disponibil in stoc
Portretul din oglinda - De Profundis - Oscar Wilde si eu insumi
48,02 RON 56,50 RON
(-15%)
48,02 RON 56,50 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
AUTOBIOGRAFIA
Anul publicarii
2021
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
496
ISBN
978-973-111-885-7
Cod Bare EAN
5948417450191

Descriere

Oscar Wilde era in culmea gloriei sale ca scriitor cand a fost acuzat ca ar fi intretinut relatii homosexuale de catre tatal tanarului lord Alfred Douglas, prietenul foarte apropiat al lui Wilde la acea vreme. Societatea a fost implacabila: Wilde a petrecut doi ani in mai multe penitenciare, ajungand in cele din urma la inchisoarea Reading, la 30 km de Londra, unde a scris De Profundis, textul considerat de toata lumea ca fiind autobiografia sa. De fapt, este o scrisoare adresata lordului Alfred Douglas, iubitul care nu numai ca nu a fost si el acuzat, dar care a stat deoparte pe toata perioada detentiei, pozand in „victima nevinovata” in privinta relatiei sale cu Wilde, chiar daca cei doi s-au reunit dupa incheierea detentiei. Cartea de fata contine atat textul complet al scrisorii lui Wilde, cat si raspunsul lui Alfred Douglas, Oscar Wilde si eu insumi, o lucrare complexa care a fost publicata dupa moartea lui Oscar Wilde. Avem astfel ocazia sa privim in mod obiectiv detaliile intime ale relatiei controversate intre acesti doi barbati, dar si sa intalnim o viziune inedita asupra operei marelui scriitor, pe care iubitul sau educat la Oxford nu sovaie sa o critice ca nimeni altul.


„Nimeni nu este demn sa fie iubit. Faptul ca Dumnezeu il iubeste pe om ne arata ca in ordinea divina a lucrurilor ideale sta scris ca iubirea eterna trebuie data unui lucru vesnic nedemn.”


„Societatea, asa cum am construit-o noi, nu va avea loc pentru mine, nu are niciunul sa-mi ofere; dar Natura, ale carei ploi dulci cad asupra celui drept ca si asupra celui nedrept la fel, va avea despicaturi in stanci unde voi putea sa ma ascund si vai tainice in a caror tacere voi putea sa plang nestingherit. Va presara noaptea cu stele, astfel incat sa pot iesi afara in intuneric fara sa ma poticnesc si va trimite vantul sa stearga urma picioarelor mele, pentru ca nimeni sa nu ma poata gasi si sa nu-mi poata face rau; ma va curata in apele ei mari si cu ierburile ei amare ma va face din nou intreg.”


„Nu exista nicio inchisoare in nicio lume in care Iubirea sa nu poata intra cu forta. Daca nu ai inteles asta, nu ai inteles nimic despre Iubire.”

Oscar Wilde – De Profundis

*

„Se vede clar la tot pasul ca prietenia noastra a fost o prietenie inofensiva si cuviincioasa si ca viata noastra impreuna a fost nevinovata, desi poate extravaganta; si trebuie sa tinem minte doua lucruri: in primul rand ca, in timpul prieteniei noastre, in pofida prezentei mele sau invers, Wilde a produs fara indoiala cele mai bune piese si cele mai bune poezii ale lui, de fapt, singura poezie care probabil ca va dainui; iar eu, pe de alta parte, am scris cele mai multe poezii incluse in volumul Cetatea sufletului.”


„In orice petic de hartie pe care l-a scris, lasand, fireste, la o parte poeziile, veti descoperi ca acest instrument slab, mediocru, dar, in acelasi timp, laudaros, se straduieste sarguincios sa-si indeplineasca periculoasa misiune de a nu spune nimic in asa fel incat prostii sa ramana cu gura cascata de incantare.”

Lordul Alfred Douglas – Oscar Wilde si eu insumi

CUPRINS

Oscar Wilde
De Profundis

Oscar Wilde ‒ Contemporanul nostru 5
Nota asupra editiei 61
Tabel cronologic 62
Prefata 70
Inchisoarea Ms Reading 73

Lord Alfred Douglas
Oscar Wilde si eu insumi

Prefata 247
Introducere 251

Capitolul I
Oxford 256
Capitolul II
Iluzii pierdute 268
Capitolul III
Wilde in societate 275
Capitolul IV
Stapanul limbajului 282
Capitolul V
Prietenii nostri comuni 291
Capitolul VI
Lordul Queensberry intervine 303
Capitolul VII
Procesele lui Wilde 318
Capitolul VIII
Condamnarea la munca grea si perioada urmatoare 331
Capitolul IX
Napoli si Paris 344
Capitolul X
Balada din inchisoarea Reading 360
Capitolul XI
Adevarul despre De Profundis 365
Capitolul XII
Scrisorile mele catre Wilde 381
Capitolul XIII
Scrisorile mele catre Labouchère 393
Capitolul XIV
Articolul din La Revue Blanche 397
Capitolul XV
Cincisprezece ani de persecutie 401
Capitolul XVI
Poezia lui Wilde 408
Capitolul XVII
Dramaturgia si proza 421
Capitolul XVIII
Pentru posteritate 432
Capitolul XIX
Muzeul Britanic si De Profundis 437
Capitolul XX
Studiul critic al lui Ransome 444
Capitolul XXI
Procesul de defaimare 450
Capitolul XXII
Portretul lui Dorian Gray 457
Capitolul XXIII
Literatura si viciu 466
Capitolul XXIV
Crosland si Prima piatra 471
Capitolul XXV
O provocare pentru domnul Ross 476
Capitolul XXVI
Wilde in Rusia, Franta si Germania 480
Capitolul XXVII
Micii trepadusi 485
Capitolul XXVIII
In loc de incheiere 488


Oscar Wilde

Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde (16 octombrie 1854–30 noiembrie 1900) a fost un prozator, poet si dramaturg de origine irlandeza.

Primele sale versuri au aparut in volumul Poems (1881), fiind urmate de povestirile cu semnificatii moralizatoare si critice din volumele Crima lordului Artur Savile (1891) si Printul fericit (1888), precum si de eseurile din Intentii (1891).

Romanul Portretul lui Dorian Gray (1891), cea mai importanta opera a sa, este ilustrarea principiilor sale ideologice si estetice, care deriva din doctrina "artei pentru arta" a lui Walter Pater. Lucrarea a fost publicata integral, in premiera, in numarul din iulie 1890 al revistei Lippincott's Monthly. Totusi, anumite pasaje, considerate de redactia publicatiei ca fiind indecente, au fost cenzurate. O versiune imbunatatita a textului, fara alte imixtiuni externe si sub forma de carte a aparut un an mai tarziu. Aceasta versiune a fost deschisa de un aforism, in care Oscar Wilde pleda pentru libertatea de exprimare si contra falsei pudori.

In creatia sa dramatica, reprezentata prin piesele Salomeea (1893), Evantaiul doamnei Windermere (1893), O femeie fara importanta (1894), Sotul ideal (1895) si altele, Wilde satirizeaza snobismul, frivolitatea si fatarnicia „inaltei societati" a timpului, lasand sa se intrevada, in subtext, preocuparile proprii pentru problemele spirituale majore ale omului.

Printre ultimele sale lucrari se numara poemul Balada inchisorii din Reading (1898) si eseul De profundis (1905).

Oscar Wilde s-a casatorit, in 1884, cu Constance Lloyd, alaturi de care a avut doi fii. In jurul aceluiasi an, a tinut o lunga serie de prelegeri de estetica in Statele Unite si Canada, Paris, Marea Britanie si Irlanda. In 1891, cand deja se bucura de un real succes in calitate de conferentiar, de poet si de scriitor, a cedat atractiilor unui tanar lord, pe nume Alfred Douglas. Condamnat, la varsta de 40 de ani, la munca fortata pentru „conduita indecenta si sodomie", nu si-a mai revenit niciodata. Dupa ispasirea pedepsei, s-a retras in Franta si, dupa doi ani petrecuti aici, la 30 noiembrie 1900, a murit, in singuratate si mizerie, la varsta de 46 de ani.

Alfred Douglas

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00BR019
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
De Profundis - Edition: Methuen and Co. Ltd., London, 1905 - Oscar Wilde and myself - Published by New York Duffield & Company, 1914
Teme de interes
titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
496
ISBN
978-973-111-885-7
Traducator
Anca Irina Ionescu

Articole