Alfred Edward Taylor

Platon * Socrate

Volumul de fata va frapa - probabil - cititorii prin mai multe lucruri. Unul dintre ele este insusi scopul declarat al cartii: aducerea impreuna a doi mari ganditori - Socrate si celebrul lui discipol - Platon - care au dominat filosofia si cultura europeana timp de peste doua mii de ani. O...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Platon * Socrate
Volumul de fata va frapa - probabil - cititorii prin mai multe lucruri. Unul din...
0,00 RON
(-%)

Descriere

Volumul de fata va frapa, probabil, cititorii prin mai multe lucruri. Unul dintre ele este insusi scopul declarat al cartii: aducerea impreuna a doi mari ganditori, Socrate si celebrul lui discipol, Platon, care au dominat filosofia si cultura europeana timp de peste doua mii de ani. O incercare lipsita totusi de riscuri, intrucat este bazata pe o reusita clasica in studiul filosofiei platonice si al celei socratice, materializata in seria de lucrari ale lui A.E. Taylor. Un alt lucru susceptibil sa ridice cititorului semne de intrebare este disproportia dintre anvergura gigantica a filosofilor si dimensiunile reduse ale cartii. Aici raspunsul trebuie gasit tot in maiestria lui Taylor, care a prezentat conceptiile filosofice ale lui Platon si Socrate in doua lucrari distincte. Taylor a urmarit sa infatiseze propria sa impresie asupra doctrinei platonice, rezultata in urma a numerosi ani de studiu. Cititorul ar mai putea fi surprins, de asemenea, de faptul ca, desi autorul nu a avut intentia de a epuiza materialul filosofic specific in fiecare caz in parte, a reusit totusi sa ofere o imagine cuprinzatoare si coerenta, din care pare ca nu lipseste nimic.

Lucrarile lui Taylor despre cei doi filosofi greci, prezentate in acest volum, sunt cuceritoare prin claritate, stil literar si subtilitate filosofica. Cititorii dialogurilor platonice, care cunosc dificultatea de a separa ideile socratice de cele ale lui Platon, vor gasi aici un punct de vedere admirabil argumentat, potrivit caruia Socrate din dialogurile ce apartin primei parti a vietii lui Platon nu este un simplu personaj, ci omul istoric. Este totusi greu de spus unde se termina Socrate si unde incepe Platon. Putem afirma insa odata cu A.N. Whitehead ca istoria filosofiei s-a scris ca o serie de note de subsol la opera lui Platon.

Monica Medeleanu

CUPRINS

Cuvant inainte 7

PLATON

Introducere 11

Capitolul I: Viata si scrierile 13

Capitolul II: Cunoasterea si obiectele ei 39

Capitolul III: Sufletul omului - psihologie, etica si politica 70

Capitolul IV: Cosmologia 121

SOCRATE

CAPITOLUL I: Socrate in sursele cele mai vechi 133

CAPITOLUL II: Prima parte a vietii lui Socrate 155

CAPITOLUL III: Ultima parte a vietii lui Socrate: procesul si moartea 199

CAPITOLUL IV: Gandirea lui Socrate 233

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000Z04
Colectia
COGITO
Autor
Alfred Edward Taylor
Anul aparitiei
2010
Tip coperta
Brosata
Format
14 x 21 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
272
ISBN
978-973-111-159-9
Traducator
Monica Medeleanu