ALFIE KOHN - Dincolo de educatia conventionala

 

b2ap3_thumbnail_sp18940_0.png 

Alfie Kohn este unul dintre cei mai cunoscuti autori din domeniul educatiei, comportamentului uman si cresterii copiilor. Revista Time l-a numit „cel mai vehement critic al sistemului educational axat pe note si lucrari de control”. A semnat paisprezece carti si sute de articole care au reconfigurat mentalitatea parintilor, pedagogilor sau specialistilor in stiinte sociale. Sustine conferinte in toata lumea, iar in noiembrie 2014 se va afla pentru a doua oara in Bucuresti, pentru a le vorbi parintilor si specialistilor in educatie si psihologia copilului din Romania.

La invitatia b2ap3_thumbnail_LOGO-TDM.jpg, il vei putea intalni pe 22 noiembrie la Crowne Plaza, acolo unde va sustine doua prelegeri centrate pe unele dintre cele mai importante aspect ale relatiei dintre parinte si copil: disciplina conventional bazata pe recompese si pedepse (conferinta „Ce e in neregula cu pedepsele si recompensele”, 10:00 – 13:00), autoritate versus cooperare, conditionarea afectiunii si autonomia copilului (conferinta „De la conditionari si amenintari la cooperare si intelegere – instrumente practice pentru parinti is pedagogi”, 14:30 – 17:30). Mai multe detalii despre cele doua prelegeri si despre conditiile de inscriere poti afla accesand http://www.totuldespremame.ro/evenimente/alfie-kohn-2014.

Dar pana la conferintele din 22 noiembrie, afla ca poti gasi in traducere romaneasca trei dintre cartile lui Alfie Kohn - toate menite sa iti arate ca o parte importanta din copilul de ieri supravietuieste in adultul de azi si ii influenteaza semnificativ comportamentul, gandurile si sentimentele si relatiile cu ceilalti. De exemplu, afland despre felul pervers in care actioneaza pedepsele si recompensele, iti vei da seama probabil de ce nu gasesti bucurie in activitatea ta profesionala, de ce ti se pare mereu ca nu faci deajuns sau, dimpotriva, ca faci prea mult si nimeni nu vede asta. S-ar putea sa intelegi mai bine de ce astepti mereu aprecierea sefului sau a colegilor pentru a sti daca ai facut o treaba buna sau nu. Incercand sa deslusesti viata emotionala a copilului tau iti vei da seama ca nu ai deslusit-o inca nici pe a ta, vei simti durerea unor rani vechi pe care ai uitat sa le inchizi sau bucuria unei prietenii pe care ai uitat sa o pretuiesti la adevarata ei valoare.

Asadar, parentingul atent este atat o sansa extraordinara de a face ca propriii copii sa devina mai tarziu adulti fericiti, cat si de a redescoperi si vindeca copilul din tine...

b2ap3_thumbnail_shutterstock_108937532-300x200.jpg

 

Parenting neconditionat

Cei mai multi parinti se simt, in cursul aceleiasi zile, cei mai grozavi si cei mai incompetenti parinti din lume.b2ap3_thumbnail_parenting-neconditionat8094940.jpg Uneori sunt zile la rand in care te simti o epava a parentingului si esti convins ca „€œti-ai stricat” copiii pe vecie. Atunci pui mana pe o carte de parenting. Crezi ca esti in cautare de solutii practice. De fapt, cauti un raspuns la o intrebare cat se poate de grava: „€œCum am ajuns aici? Cine este omul acesta din oglinda?”

Alfie Kohn, teoreticianul si promotorul parentingului neconditionat (da, asocierea cu dragostea neconditionata e cea mai buna!) sustine cat se poate de direct:

 

Parentingul conditionat se bazeaza pe conceptia cinica la maximum ca acceptarea copiilor asa cum sunt le da unda verde sa fie rai, pentru ca, in fond si la urma urmei, chiar asa si sunt [...] Alegerea intre parenting conditionat si parenting neconditionat reprezinta de fapt o alegere intre doua moduri radical diferite de a vedea natura umana.”

Citind aceasta carte vei fi pus in situatia de a te intreba cum decizi sa vezi natura umana, ce fel de om si ce fel de parinte vrei sa fii...

 

Pedepsiti prin recompense

b2ap3_thumbnail_pedepsiti-prin-recompense8094962.jpgStrategia noastra fundamentala pentru cresterea copiilor, procesul de invatare al elevilor si conducerea angajatilor se poate rezuma in doar cinci cuvinte: „Fa asa si primesti asta.”€ Clatinam un zaharel (de la dulciuri pana la comisioanele din vanzari) in fata oamenilor, intr-un mod foarte similar celui in care am dresa un animal de casa.

In cartea sa deschizatoare de drumuri, Alfie Kohn ne arata ca, desi manipularea prin stimulente a oamenilor pare sa aiba succes pe termen scurt, aceasta reprezinta o strategie care pana la urma esueaza, iar efectele sale nocive persista un timp indelungat. Locurile noastre de munca si salile de studiu vor continua sa decada, argumenteaza autorul, pana in punctul in care vor incepe sa ne indoim de increderea noastra intr-o teorie a motivatiei derivata din experimente facute pe animale de laborator.

Condimentata cu umor si exemple din viata de zi cu zi, „€œPedepsiti prin recompense” ne ofera o argumentatie dificil de ascultat, dar imposibil de negat.

 

 

Mitul copilului rasfatat, Editura Herald, 2014

Un set de presupozitii ultra-conservatoare s-au inradacinat adanc in „intelepciunea populara” a societatiib2ap3_thumbnail_mitul_copilului_rasfatat_persp.jpg noastre. Parintii sunt acuzati ca sunt prea permisivi si protectivi, ca nu sunt dispusi sa impuna limite. Pe de alta parte, copiii sunt descrisi de regula ca fiind pretentiosi, mofturosi si narcisisti – pentru a enumera doar cateva epitete flatante. 

In „Mitul copilului rasfatat”, Alfie Kohn critica sistematic aceste afirmatii, demascand in acelasi timp si ideologia care sta la baza lor.

Nemultumirile legate de parintii care „se lasa calcati in picioare” si copiii rasfatati nu sunt deloc noi, iar dovezile arata ca, desi fenomenul este destul de rar in ciuda raspanditei convingeri contrare , ar putea face mai mult bine decat rau. Cea mai mare amenintare la adresa unei dezvoltari sanatoase a copilului nu este, argumenteaza Kohn, un stil de parentaj prea indulgent, ci unul prea restrictiv.

Cu mult umor, Kohn foloseste o vasta cantitate de informatii provenite din stiintele umane si conexiuni logice pentru a pune la indoiala afirmatiile care apar cu o regularitate ametitoare in presa populara de profil. Printre acestea, recunoastem cu siguranta ideea ca tinerii au o parere prea buna despre ei, ca primesc prea usor premii, laude si note mari, si ca „nu le-ar strica” mai multa disciplina si determinare. Aceste convingeri conservatoare sunt acceptate adesea ca atare chiar si de catre oamenii cu gandire liberala.

Prin urmare, invitatia pe care Kohn o lanseaza de a ne reexamina presupozitiile este cat se poate de binevenita si oportuna. Aceasta carte are potentialul de a schimba dialogul pe care il purtam la nivelul societatii noastre despre copii si despre oamenii care se ocupa de cresterea lor.

 

De ce sa il asculti pe Alfie Kohn la Bucuresti...

Pe langa faptul ca este autorul a 14 de carti de succes in intreaga lume, de a fi un vorbitor de renume si de a fi participat in doua randuri la celebra emisiune „The Oprah Winfrey Show” in calitate de expert in educatie si parentaj – Alfie Kohn reuseste intr-o maniera personala unica sa iti zdruncine zdravan conceptiile cu privire la ceea ce stiai despre tine insuti ca om si ca parinte, despre natura umana, copii si parentaj. Totul intr-un mod constructiv insa, fara a-ti lasa gustul amar al infrangerii si al esecului. Evident, cu cat ne regasim mai repede pe noi insine, cu atat vom reusi sa contribuim pozitiv la dezvoltarea copiilor, insa nu e niciodata prea tarziu sa renuntam la miturile care ne polueaza relatia cu noi insine si succesul ca parinti...

 

b2ap3_thumbnail_alfie-pag11111.jpg

Comentarii

Carte
Mitul copilului rasfatat - De la educatia prin pedepse si recompense la arta de a creste un copil cu stima de sine, responsabil si empatic cu cei din jur Potrivit lui Alfie Kohn „important este nu cum si cat ne iubim copiii, ci cum percep ei iubirea pe care le-o purtam”. In Mitul copilului rasfatat , autorul analizeaza in detaliu tocmai aceasta...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Alfie Kohn Alfie Kohn este unul din cei mai cunoscuti autori din domeniul educatiei, comportamentului uman si cresterii copiilor. Revista Time l-a numit „cel mai vehement critic al sistemului educational axat...
Detalii autor
Colectie
PARENTAJ In colectia noastra de carti de parenting, vei gasi o selectie impresionanta de lucrari scrise de autori precum Aletha Solter, Michael Thomson, Daniel Siegel, Alice Miller, Sura Hart si Greenspan -...
Detalii colectie