Angelica Marinescu despre Festivalul „Namaste India” (25- 26 iunie 2022)

Sambata, 25 iunie, de la orele 15:30 te invitam la evenimentul editorial Calea catre Sine prin întelepciunea maestrilor Indiei in cadrul Festivalului Namaste India, unde vom aborda opera a trei mari ganditori ai Indiei: Jiddu Krishnamurti, Ramana Maharshi, Nisargadata Maharaj, alaturi de invitatii, Madeea Axinciuc (Prof. univ. dr., Universitatea din Bucuresti, director program masteral de Studii Religioase - Texte si Traditii), Marius Vornicescu (instructor Yoga), Camelia Alecu (fondator We Love India), Vlad Nicodim (psiholog), Luisa Neag (Senior Editor Herald) si Sorin Lucaci (PR Herald).

 

Organizat de Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, sub inaltul patronaj al Ambasadei Indiei in Romania, Festivalul Namaste India va avea loc anul acesta intre 25 si 26 iunie la Casa Universitarilor, Str. Dionisie Lupu nr. 46, Bucuresti, intre orele 09:00 si 20:00.

 

Timp de doua zile, publicul este invitat sa participe la concerte de Bhajan, Kirtan si Qawwali, sa descopere stilurile de dans Bharatanatyam si Bollywood, sa asculte povesti de calatorie, sa cunoasca, ritualistica indiana, sa ia parte la sesiuni de yoga traditionala si meditatie, dar si sa deguste cateva din specialitatile culinare ale Indiei.

 

O activitate nelipsita din cadrul festivalului este parada sari-urilor, ce va ilustra frumusetea si misterul celui mai vechi vesmant al femeii indiene si a modurilor de a-l purta in functie de zona geografica, de aspectele religioase si socio-culturale ale vietii, de anotimpuri, de materialele din care sunt confectionate, de culorile si semnificatiile acestora.

 

Pe de alta parte, editia de anul acesta se va concentra si pe legatura stransa dintre cultura indiana si cea romana, legatura evidentiata prin influenta pe care a avut-o Amita Bhose - important eminescolog, scriitoare si traducatoare din bengali si romana - asupra culturii romane. Prin traducerea piesei „Steaua fara nume” de Mihail Sebastian, in bengali, Amita Bhose a realizat o punte culturala intre cele doua tari, iar publicul interesat va avea ocazia sa participe la lansarea editiei bilingve a acestei opere in cadrul festivalului. Aceasta este, de fapt, prima traducere in India, direct din limba romana, a unei opere literare romanesti.

 

 

Vizitatorii vor mai putea sa se bucure de pictura cu henna ori de un atelier interactiv despre arta traditionala Rangoli. De asemenea, pot participa la prezentari avand ca tema ayurveda, astrologia si filozofia vedica. In plus, pentru cei pasionati de limbi straine si curiosi sa invete cate ceva despre limbile Indiei, am pregatit un workshop despre cateva dintre limbile principale ale subcontinentului indian: sanscrita, hindi, bengali sau tamila. Ca in fiecare an, vizitatorii isi vor putea cumpara de la targul de produse artizanale articole vestimentare, accesorii si suveniruri, carti, precum si ingrediente specifice bucatariei indiene si asiatice.

 

Si aceasta editie a Festivalului Namaste India se afla

sub inaltul patronaj al Ambasadei Indiei in Romania.

Vor fi doua zile pline cu multe evenimente la Casa

Universitarilor: yoga, ayurveda, ateliere de sanscrita,

hindi, bengali, ateliere de dans clasic indian, prezentare

de sari-uri, lansari de carte, concerte de muzica

devotionala. Cred ca avem multi dintre noi nevoie de

spiritualitatea indiana, care ni se pare ca ne da o mai

mare libertate decat alte forme de spiritualitate, este mai

plina de povesti si de mitologie. Este un spatiu exotic,

dar trebuie sa tinem cont si de legatura cu opera lui

Mircea Eliade, cu Maitreyi. Tine si de apropieri

culturale: Eminescu, Blaga, Rabindranath Tagore.

Maestri spirituali au o importanta covarsitoare in

intelegerea culturii, traditiilor si spiritualitatii indiene.

Ma bucur ca de multa vreme editura Herald face

aceasta munca de traducere si de publicare a unor opere

exceptionale ale culturii si spiritualitatii indiene si sper

sa ajunga acest mesaj la cat mai multi cititori.

 

A marturisit Angelica Marinescu (Doctor în sociologie, Cofondator Namaste India) intr-un interviu realizat de Sorin Lucaci (PR Herald), despre invataturile si traditiile din India și ce aduce nou la Bucureşti anul acesta, Festivalul „Namaste India”.

 

Comentarii

Carte
Eliberarea de cunoscut Jiddu Krishnamurti (1895-1986) este considerat de catre revista Time „unul dintre cei cinci sfinti ai secolului XX”, iar Dalai Lama l-a numit „unul dintre cei mai mari ganditori ai veacului nostru”....
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Jiddu Krishnamurti Krishnamurti s - a nascut la 11 mai 1895, la Madanapalle, in sudul Indiei. "Descoperit" de miscarea teozofica, este crescut si educat in Occident, considerandu-se ca va deveni instrumentul exprimarii...
Detalii autor
Colectie
Serie autor: Jiddu Krishnamurti
Detalii colectie