O practica a cunoasterii si a iubirii fara pretentii.
Avem bucuria de a va prezenta, intr-un interviu special, noutatea editoriala care va completa prezenta autoarei Daniela Andreescu in cadrul conferintei Mindfulness in viata cotidiana. Despre cartea Acvariul din Ocean, pe larg, in materialul urmator.
Cartea este un ghid competent si prietenos de practica a constientei in viata de fiecarezi. Din perspectiva autoarei, scopul practicii mindfulness este in primul rând acela de a cunoaste realitatea mai aproape de cum este de fapt, astfel incat felul in care ne raportam la ea si ceea ce intreprindem sa fie benefic pentru viata proprie si a celorlalte fiinte. Abordand practica mindfulness in ansamblul larg al demersului de dezvoltare personala, crestere profesionala si transformare spirituala, autoarea va propune construirea unui echilibru interior dinamic si senin, neperturbat de evenimentele mental-emotionale interioare sau de conjuncturile de viata exterioare.
Volumul, dedicat celor curiosi sa exploreze aceasta practica, dar si celor deja familiarizati cu meditatia si mindfulness, ofera exercitii practice pentru antrenarea atentiei si cultivarea prezentei constiente, tehnici de gestionare a gandurilor si emotiilor, modalitati de depasire a stresului. Ansambul este fundamentat atat pe invataturile din traditiile orientale care se afla la originea mindfulness, cat si pe abordari oferite de stiintele moderne.
1. Ce recomanzi cititorilor care ar dori sa se apropie de continutul acestei carti dar sunt nefamiliarizati cu practica mindfulness?
Explorarea perspectivelor, metodelor si exercitiilor din acest volum poate fi dificila tocmai pentru ca nu necesita in vreun fel aderarea automata la o ideologie. Dimpotriva, este nevoie de o buna doza de scepticism, in sensul de curiozitate si deschidere insotite de gandire critica, rationala. Recomandarea mea este ca cititorul sa-si pastreze vigilenta pentru a nu adopta automat ideile care ii plac si a le respinge pe acelea care contravin convingerilor preexistente. Este mai util a evalua, cu atentia treaza si mintea clara, in ce masura cele propuse sunt potrivite in etapa de viatain care se afla fiecare.
2. Ce te-a determinat sa scrii cartea?
Dorinta de a oferi publicului o abordare a mindfulness adaptata nevoilor oamenilor care traiesc in lumea agitata de azi, fara a dilua esenta originara a practicii. De cand mindfulness a ajuns foarte „la moda” in Occident, au aparut si in Romania voci care se alatura sustinatorilor pastrarii neschimbate a traditiilor orientale, sau celor care considera ca mindfulness este un simplu instrument de reducere a stresului si crestere a performantei la serviciu, oricelor care utilizeaza cuvantul pentru a face mai atractive titlurile programelor pe care le sustin. Sper ca acest volum sa ofere o imagine de ansamblu care sa stimuleze gandirea critica si, mai ales, dorinta de a explora cu deschidere si curiozitate bogatia acestei practici impreuna cu filozofia de viata pe care se bazeaza. Fara acest fundament, mindfulness… nu este mindfulness.
3. La ce sa ne asteptam citind aceasta carte?
E preferabilsa nu aveti „asteptari”, ci doar dorinta de a cunoaste, de a intelege si de a aplica ceea vi se pare potrivit, acum, pentru voi insiva. In primele doua parti ale cartii, va veti intalni cu meditatia si practicile de baza pentru cultivarea unei minti echilibrate, metode si exercitii care faciliteaza sustinerea diferitelor aspecte ale vietii, cai spre un mod de viata prin care omul sa-si creasca propria vitalitate si sa contribuie la binele celorlalti. Acestei incursiuni in practica mindfulness i se adauga un numar de meditatii vizuale in partea a treia a cartii. Ele sustin „calatoria in peisajele sufletului” din perspectiva mindfulness ca metoda de dezvoltare umana. Imaginile si textele asociate sustin un exercitiu neconventional al starii de prezenta constientă in viata cotidiana.
4. Ce este pentru tine practica mindfulness?
Practica mindfulness este aplicarea in viata de zi cu zi a unei filozofii de viata bazata pe bunavointa, compasiune si intelepciune. Scopul autentic al acestei practici este cunoasterea realitatii mai aproape de cum este de fapt, astfel incat actiunile pe care le intreprindem sa fie atat in beneficiul cresterii propriei vieti, cat si pentru a contribui cu folos la binele celorlalti oameni si al societatii in care traim. Mindfulness este un ansamblu de abilităti care ghideaza actiunea etica a individului in interactiunea sa cu lumea in care traieste. Nu se refera doar la „a trai in prezent” si nu este nici un simplu „instrument” pentru dezvoltare personala ori „fitness” pentru creier.
Este un mod de a-ti trai existenta, pe calea cunoasterii, a conectarii mai profunde cu propria viata, cu lumea in general.
5. Cum a aparut titlul cartii?
Titlul, dar si cartea, a fost inspirat de “calatoria acvariului din ocean prin peisajele sufletului”. Era conceptul expozitiei de pictura, Soulscapes, pe care am avut-o toamna trecuta la Brasov, la GaleriaKronart. Ori, o astfel de calatorie poate avea mult rost atunci cand o facem cu atentia treaza, din starea de mindfulness.
Asa cum apa dintr-un acvariu aflat in ocean nu este diferita si separata de apa oceanului, la fel si sufletul nostru este parte a nesfarsitei intinderi numita constiinta lumii. In fiecare moment este posibil sa realizam ca suntem liberi sa trecem dincolo de limitarile imaginate de mintea obisnuita. Dincolo de spatiul aparent marginit al „acvariului” se intinde oceanul.
6. Subtitlul este „mindfulness ca stil de viata”. La ce te-ai gandit cand l-ai ales?
Stilul de viata este ceea ce adoptam pentru a ne sustine modul in care existam in lume. Pentru unii mindfulness este „o idee buna”, pentru altii un fel de „App” pentru minte cum sunt cele de pe smartphone. Am ales pentru subtitlu un concept care sa sugereze esenta acestui volum. Mindfulness devine un stil de viata atunci cand integram, fiecare dupa propria capacitate, practica si filozofia pe care se bazeaza, traindu-le constient, in felul in care gandim, simtim si actionam in viata de fiecarezi. Mindfulness este o practica a libertatii interioare, a angajamentului constient fata de viata si fata de lume.
7. Este mindfulness un tip de practica spirituala?
In intelegerea mea, orice activitate care sustine cresterea propriei vieti si contributia benefica la viata celorlalti este o practica spirituala.
Esenta trairii spiritualitatii, fie ca este de tip religios sau secular, consta in stabilirea unui sens propriei vieti.
Dogmatismul si rigiditatea mental-emotionala cu care ne agatam de concepte, idei, si mai ales de propriile convingeri, fie ca e vorba de preocupari asa-zis materiale sau spirituale, sunt aducatoare de suferinta. Din respect pentru fiinta umana, ca purtatoare de viata dincolo de apartenente socio-culturale, am ales sa cred ca traim o viata spirituala atunci cand ne asumam libertatea de a adopta, deplin constient, credintele „spirituale”, umaniste, religioase sau de altfel, care sa ne ghideze pentru a promova constienta, sensibilitatea etica si angajamentul creativ in viata.
Din perspectiva practica a cartii Acvariul din Ocean, sensul spiritualizarii este trairea vietii cu multumire si seninatate, pentru a putea fi fericiti si de folos noua insine si celorlalti. Ne onoram astfel existenta in aceasta lume, contribuind la cresterea Vietii si a Umanitatii din fiecare dintre noi.
8. Este un volum amplu, cu multe informatii si exercitii, dar contine si o parte literar-artistica. Cum a fost munca ta la aceasta carte?
Pe parcursul scrierii unei carti, si s-a intamplat astfel la toate, inclusiv cea de acum, n-am impresia ca muncesc pentru a creea ceva. Cartile se scriu ca de la sine. Solicitante sunt perioadele in care traiesc continutul cartilor, efortul de a cunoaste, intelege si aplica lucrurile care imi par cu rost. Cartea Acvariul din Ocean este de fapt rezultatul a douazeci de ani de studiu si practica a mindfulness, aproape zece ani in profesia de coach si facilitator pentru dezvoltare umana si de lucru cu oamenii. Nu in ultimul rand, este un fel de manifestare a bucuriei de a oferi.
9. Care este cea mai importanta realizare pe care ai trait-o lucrand la carte?
Am inteles cu o mult mai mare claritate decat pana acum extraordinara contribute pe care o au in viata mea toti participantii la atelierele si cursurile pe care le sustin. Fiecare in parte a contribuit, intr-un fel sau altul, la „trairea” continutului cartii. Le sunt profund recunoscatoare.
10. Daca ar fi sa rezumi in cateva cuvinte„despre ce e vorba in carte”, ce-ai spune ?
O practica a cunoasterii si a iubirii fara pretentii.
Comentarii