Claudia Jimeno Beltran este licentiata in psihologie si este specialist in dezvoltare personala si crestere spirituala. In anul 2001 a fondat Centrul de Dezvoltare Personala AMANESER, care a adus in Romania tehnici noi si inovative de comunicare, dezvoltare personala si eliberare emotionala. Pentru ca miercuri, pe 15 ianuarie la Respiro Lounge, va facilita atelierul Gestionarea emotiilor negative, alaturi de Sorin Lucaci (PR Herald), am stat de vorba cu Claudia Jimeno pentru a afla mai multe despre emotii si cum le putem gestiona.
Ce intelegi prin conceptul de „toaleta emotionala” si cum anume putem obtine starea de bine prin aceasta metoda?
Toaleta emotionala este un demers/instrument pe care l-am creat pornind de la experientele mele personale si din ceea ce am observat la clientii mei, in 20 de ani de experienta.
Principiul ei este simplu: cel de a scaate din noi noi ceea ce nu ne mai este necesar. In fiecare zi, atunci cand folosim toaleta de la baie, scoatem din organismul nostru ceea ce nu mai este bun pentru el, iar atunci cand vorbim despre emotii cred ca e important sa facem la fel. Atunci cand avem emotii negative putem sa le scoatem, sa nu le mai tinem in interior, astfel incat sa ne mentinem sanatatea emotionala si sa evitam o „constipatie emotionala”.
In viata de zi cu zi am invatat sa ne „inghitim” emotiile negative crezand ca asa ele vor trece si vor disparea. Doar ca ele nu dispar, ci se acumuleaza in interiorul nostru, creand o tensiune interioara, care va face “bum” in anumite momente. De exemplu, crizele de furie, anumite depresii si anxietati.
Asa cum am invatat cand eram mici sa mergem la toaleta sa ne facem nevoile in intimitatea noastra, in acelasi fel putem invata sa eliminam emotiile noastre negative. Pentru acesta va fi necesar sa ne acordam un spatiu si timp in care vom fi doar cu noi insine si in care ne vom da voie sa lasam sa iasa acele emotii asa cum le simtim. Adica, daca ne vine sa tipam, vom lua o perna si vom tipa in ea, daca ne vine sa aruncam ceva putem arunca o perna sau de exemplu niste sticle de plastic goale, daca ne vine sa lovim, vom lovi o perna sau un sac de box, daca ne vine sa plangem, putem scrie ce ne vine atunci sau sa mazgalim ca sa ajutam emotia sa iasa. Dupa ce terminam toaleta emotionala, facem curat, „tragem apa” si ne intoarcem la viata noastra zilnica.
Sigur dupa ce mergem la toaleta ne simtim fizic mai bine. In acelasi fel dupa o toaleta emotionala, ne simtim mai bine pentru ca ne-am dat voie sa simtim si sa lasam sa iasa ceva din interior care nu ne mai folosea si, in plus, am creat in interiorul nostru un loc pentru a primi emotiile pozitive care urmeaza sa vina.
De obicei, dupa o toaleta emotionala ne simtim mai linistiti, relaxati si mintea este mai clara, ceea ce ne ajuta sa facem alegeri mai in armonie cu noi. De asemena are un efect bun aspra relatiilor noastre, pentru ca atunci cand vom vorbi cu ceilalti vom fi mai calmi, vom putea sa ii ascultam cu mai multa rabdare si le vom putea raspunde mai la obiect, tocmai pentru ca incarcatura emotional-negativa nu mai este.
Care este legatura dintre emotii si starea noastra de sanitate?
Eu cred ca este una foarte stransa. Cred ca noi suntem fiinte complexe si ca exista o interconectare intre corpul nostru fizic, gandurile, emotiile si corpurile noastre energetice (pentru cei care cred in ele). Toate acestea functioneaza ca un sistem.
Atunci cand sistemul nostru este alimentat corespunzator, toate partile sale componente functioneaza bine si creaza o stare de armonie care aduce dupa sine mai multa bucurie si sanatate. Ganditi-va, cate persoane fericite cunoasteti care sunt bolnave?
De exemplu, atunci cand ne invadeaza gandurile negative, simtim emotii negative si incepem sa simtim senzatii neplacute in corp (ghem in stomac, nod in gat, tensiune in maini etc.). Daca aceasta situatie persista organele din corp incep sa functioneze dizarmonios pana cand se imbolnavesc.
Din experienta, stiu ca atunci cand avem o boala, un simptom si chiar un accident incercam sa spunem ceva prin el. O emotie inghitita candva, suferinta cuiva drag pe care din fidelitate am preluat-o asupra mea si multe altele. Cand aflam ce se afla in spatele acelei boli, atunci vom putea gasi acele modalitati de solutionare. De exemplu, daca este vorba de o emotie inghitita in trecut, pot face o toaleta emotionala pentru acea emotie si sa o eliberez sau daca e vorba de o suferinta absorbita, de o fidelitate, pot face anumite demersuri pentru a vindeca acea fidelitate. Dupa ce am vindecat acel ceva ce se afla in spatele acelei boli sau simptom, acesta scade sau dispare.
Prin cele spuse mai sus, nu vreau sa zic ca studiile si tratamentele medicale trebuie date la o parte, ci dimpotriva, cred ca ele pot fi completate cu alte abordari care pot ajuta la vindecarea noastra, si nu doar la tratarea unor simptome.
Care sunt primii pasi pe care ii putem urma pentru a dobandi sanatatea emotionala?
Cred ca cea mai la indemana este toaleta emotionala. Folosind-o frecvent, veti vedea cum starea emotionala se echilibreaza, aveti mai multa energie si starea de sanatate, de asemenea, se imbunatateste.
Cum putem sa invatam sa traim, sa eliberam si sa exprimam acele emotii negative intr-un mod sanatos?
Sa gasim o modalitate de a le trai si a le scoate fara sa daunam relatiilor noastre. Ceea ce este interzis social este exprimarea lor bruta catre alte persoane si sunt de acord cu acest fapt. Insa, cred ca este necesar sa nu ne „constipam emotional” pentru ca punem in pericol sanatatea noastra, fericirea noastra si relatiile noastre.
Eu am lucrat cu mine in acest sens si am castigat bucurie, liniste, relatii frumoase, sunt mai eficienta in tot ceea ce fac si multe altele. De aceea am creat Toaleta emotionala ca sa pot impartasi cu cat mai multe persoane acest minunat instrument si beneficile lui.
Va invit cu drag sa va dati voie sa fiti cu voi insiva si in intimitatea voastra, sa va dati voie sa traiti emotiile voastre negative pentru ca ele sa poata iesi din voi si sa faceti loc in voi pentru a primi ceea ce este mai bun in viata.
Cum mentinem echilibrul emotional in viata de zi cu zi?
Din punctul meu de vedere echilibrul emotional tine de capacitatea de a gestiona emotiile noastre. Adica de capacitatea noastra de a hotari/alege felul in care le voi exprima.
De multe ori se crede ca echilibrul emotional inseamna a fi liniar. Insa emotiile vin, se traiesc si pleaca. Aceasta este dinamica lor. Vor fi si pozitive, si negative. Atunci cand avem un echilibru emotional, fluctuatiile intre emotiile pozitive si negative nu vor fi mari. Uneori sunt preponderent pozitive pentru ca atunci cand gasim acest echilibru, nimic nu mai este luat in tragic.
Atunci cand evitam sa exprimam o emotie si o pastram in interior, ea ramane acolo pana cand va putea iesi ca sa se elibereze, iar atunci cand aceasta se intampla, simtim acea emotie la o intensitate mare si de aceea intram in dezechilibru.
Cred ca e important, pentru a mentine un echilibru emotional, sa alegem momentul si felul in care vom exprima emotiile noastre, daca le vom impartasi sau nu cu altii sau le vom trai in intimitatea noastra; ceea ce recomand in special cand avem de a face cu emotiile negative. In felul acesta eu si multi altii am reusit sa avem un echilibrul emotional care ne bucura viata.
Dar in ceea ce priveste constientizarea (mindfulness), ce strategii de reglare emotionala ne poti recomanda?
Nu sunt o specialista in mindfulness, de aceea nu pot face recomandari in acest sens.
Ceea ce pot spune este ca eu meditez zilnic de aproximmativ 15 ani, ani in care am observat dinamica emotiilor mele si felul in care ele interactioneaza cu gandurile mele si cu corpul meu. In felul acesta, eu am reusit sa ma cunosc mai bine si sa aleg ce sa fac cu ceea ce traiesc in interior ca sa fiu mai bine de fiecare data. De multe ori aleg sa scot emotiile mele negative prin meditatie ceea ce ma ajuta foarte mult, iar alte ori, folosesc toaleta emotinoala pentru a le trai si a le elibera cu aceleasi rezultate.
Comentarii