Eva Pattis Zoja, psihanalist jungian, creatoare a metodei sandwork expresiv si autoarea cartii cu acelasi nume aparuta la Editura Herald, intampina publicul bucurestean pe 8 si 9 mai cu ocazia a doua workshop-uri de neratat pentru orice om pasionat de psihologie. Noi am vrut sa aflam mai multe despre eveniment, dar si despre metoda sandwork expresiv, despre stiinta pe care se bazeaza si despre rezultatele pe care le promite.
Asa ca, in scurtul interviu care urmeaza, te invitam sa citesti raspunsurile Evei Pattis Zoja, acordate in exclusivitate pentru blogul Editurii Herald, despre beneficiile metodei sandwork si despre modul in care terapia prin sandwork te poate ajuta sa vindeci propriile suferinte emotionale.
***********
1. Sunteti un psihoterapeut jungian cunoscut in intreaga lume. Ce anume v-a indemnat sa va adresati celor care traiesc in conditii de viata precare, persoanelor aflate in situatii de adversitate sociala?
Sunt doua raspunsuri la aceasta intrebare: unul colectiv, unul personal.
La inceputul secolului cand a inceput psihanaliza, Freud a avut o mare viziune sociala: a infiintat clinici in care erau erau oferite servicii gratuite de psihoterapie, in Viena si Berlin, intre 1920 si 1933. A aduce o ameliorare in situatia de viata a altei persoane imi pare a fi fost cel mai profund spirit al psihanalizei inca de la inceput.
Eu, personal am stiut intotdeauna ca doresc sa fac ceva pentru persoanele cu mai putine oportunitati in viata. Cand am terminat liceul, la 19 ani, am plecat cu autostopul din Italia pana in India. Mi-a luat 21 de zile, timp in care nu am fumat marijuana cum faceau toti cei din jurul meu. Doream sa ajung in Banglades, dupa razboiul de independenta si sa ma alatur Crucii Rosii locale lucrand ca asistenta medicala.
Dupa 6 luni m-am intors, am studiat psihologia, psihoterapia, terapia pentru copii si am inceput sa lucrez in cabinetul privat. Insa abia in ultimii 10 ani am avut libertatea si stabilitatea financiara pentru a-mi urma visul: sa aduc psihoterapia acolo unde este foarte acuta nevoie de ea. Ceea ce facem acum pentru un copil va ajuta statul sa economiseasca sute de mii de euro in sitemul de sanatate si protectie sociala. Avem nevoie de indivizi autonomi care se bucura de viata fara sa depinda de altii.
2. Cum ati descrie, pe scurt, metoda „sandwork expresiv” pe care o expuneti mai pe larg in cartea Sandwork expresiv: o abordare jungiana, tradusa in limba romana la Editura Herald in 2013, si care este avantajul acestui tip de terapie in raport cu alte metode utilizate de terapeuti pentru tratarea suferintelor psihice si emotionale?
Sandwork expresiv se bazeaza pe jocul simbolic, este predominant nonverbal si are loc intr-un grup. Exact aceste trei caracteristici il diferentiaza de alte forme de terapie. Grupul: studii recente asupra eficacitatii psihoterapiei arata ca terapia de grup nu numai ca este mai eficienta datorita numaului mai mare de indivizi pe care ii serveste, dar si ca este mai eficienta pentru fiecare individ din grup: in mod particulare procesele de mentalizare apar mai usor intr-un context de grup, pentru ca oamenii sunt oglinditi in mai multe moduri si pacientul primeste feedbackuri multiple asupra emotiilor sale, reactiilor si gandurilor, nu numai feedbackul unui singur terapeut.
Jocul: studii recente din neurostiinte au identificat existenta unui centru al jocului in creier (I. Panksepp). Jocul este considerat o necesitate instinctuala, mamiferele (inclusiv oamenii) invata aptitudinile sociale prin joc. Deoarece creierul este un organ al simbolizarii, jocul liber ii permite copilului sa aiba noi experiente interioare prin joc, in conditiile in care experientele externe au fost insuficiente sau negative.
3. Va desfasurati activitatea in mai multe tari ale lumii, printre care si Romania. Ce v-a atras cel mai mult atentia lucrand la proiectul pilot de sandwork realizat in 2012 la Bucuresti, sau in anii care s-au scurs de atunci si pana astazi?
Voluntarii si terapeutii din Romania mi s-au parut foarte interesanti: sunt foarte atenti sa nu adapteze o metoda doar pentru ca cineva a spus asa, ca este o metoda buna. Ei sunt foarte critici, pun intrebari, verifica singuri, inventeaza variatiuni. Imi place creativitatea pe care o dovedesc incercand sa faca metoda relevanta pentru un anumit context cultural.
Legat de beneficiarii din Romania, majoritatea copiilor nu au o structura familiala, asa ca au dificultati mari de a-si regla afectele si de a-si controla comportamentele anti-sociale. Dar am fost surprinsa de multe ori de copii care, in ciuda tuturor adversitatilor pe care le-au trait in viata dau dovada de forta si individualitate. Aspectul pozitiv care se ascunde uneori in spatele comportamntelor agresive este o personalitate puternica ce doreste sa creada in ceva.
4. Care sunt rezultatele de care v-ati bucurat, atat in Romania, cat si in alte tari, in perioada de cand practicati psihoterapia prin sandwork?
In primul rand copiii au devenit mai increzatori: mai increzatori sa vorbeasca, mai increzatori in drepturile lor de a simti anumite emotii, mai increzatori in adulti uneori. Au fost multe cazuri de copii care si-au imbunatatit performantele scolare, chiar si cazuri spectaculoase de transformare dintr-un copil corijent intr-unul premiant. De asemenea, la unii copii s-a observat cresterea gradului de constientizare asupra aportului pe care il aduc ei in situatii conflictuale. Unii dintre copii au devenit mai independenti, mai autonomi si mai dornici sa se afirme. Intr-un caz in care Sandwork a fost aplicat la o clasa de copii care aveau probleme mari de relationare, am fost uimiti sa vedem cum copiii incep sa construiasca intre ei relatii de colaborare si cooperare.
5. Ce le-ati pregatit participantilor la conferinta si workshop-ul din 8 si 9 mai de anul acesta?
La conferinta voi prezenta un exemplu concret din Columbia, unde se desfasoara proiecte de sandwork expresiv de multi ani. Voi vorbi despre importanta ritualurilor pentru a vindeca ranile colective ale unei comunitati afectate de razboi.
De asemenea la conferinta voi vorbi despre problemele actuale ale copiilor in societatea noastra: expunerea la mediul virtual la varste foarte mici, influentele jocurilor video, ale retelelor de socializare etc.
Workshopul este dedicat exclusiv voluntarilor care au participat la proiecte Sandwork Expresiv in Romania si voi vorbi despre noi aplicatii ale metodei si despre descoperiri din neurostiinte care ofera un substrat stiintific dovezilor empirice ca Sandwork Expresiv este o metoda eficienta de sprijin emotional.
Comentarii