Traducerea în premieră în România a uneia dintre cărţile esenţiale ale lui Joseph Campbell este, fără doar şi poate, un eveniment deosebit de important ce nu trebuie trecut cu vederea de către cei care încă mai iubesc poveştile. Eroul cu o mie de chipuri este o carte care a influenţat generaţii întregi, fie că vorbim de scriitori, cineaşti, muzicieni sau pur şi simplu oameni aflaţi în cătarea unor răspunsuri importante legate de propria lor dezvoltare. Mari artişti ai secolului XX, precum Bob Dylan, George Lucas, Stanley Kubrick, Jim Morrisson etc. au afirmat fără ezitare că studiul lui Joseph Campbell i-a influenţat decisiv în realizarea operelor lor.
Campbell ne arată în cartea sa că miturile, deşi extrem de variate, au de fapt aceeasi structură „genetică”. Denumind această structură Monomit, el ne-o explică amănunţit în Eroul cu o mie de chipuri. Astfel, de-a lungul anilor, monomitul campbellian devine un reper atât pentru cei pasionaţi de mitologie, cât şi pentru artiştii profesionişti aflaţi într-o permanentă căutare de inspiraţie. Prin această carte, considerată de mulţi fundamentală pentru studiul mitologiei, Campbell îşi dezvoltă teoria conform căreia energia misterioasă din poveştile lumii se găseşte în sufletele oamenilor, indiferent de rasa lor, de cultura lor, de statutul lor social sau intelectual. Oamenii care găsesc teme eroice pline de rezonanţă în propria lor viaţă, în obiectivele lor, în visurile lor, sunt conduşi spre o singură esenţă psihică: aceea că viaţa spirituală şi creativă a individului influenţează lumea exterioară la fel cum lumea mitului influentează individul.
Trăim vremuri dificile atât din punct de vedere material cât şi spiritual, iar oamenii sunt din ce în ce mai dezorientaţi. Incapabili de a vedea mai departe de ziua de mâine, atât generaţiile vârstnice, cât şi cele tinere şi-au pierdut reperele şi modelele, înaintând în ceaţă fără un scop anume. În această lume obişnuită, gri şi dezvrăjită, Joseph Campbell şi al său monomit propun o chemare la aventură spre o lume specială, mai bună şi mai frumoasă. El dezvăluie cititorilor elixirul care trebuie recuperat şi ii îndeamnă să aibă curajul de a deveni eroii propriei lor călătorii. Iar lecţia supremă pe care fiecare trebuie s-o înveţe din această carte este că adevarata călătorie a eroului, poate cea mai frumoasă dintre ele, este chiar viaţa lui.
Mihai Mănescu
Comentarii