Noi suntem cei care creeaza si desfac dezechilibrele

Ce relatie exista intre notiunea de ego, gandirea noastra si cautarea fericirii? Cum ne poate ajuta tehnica Sundao-Arta Respiratiei sa ne conectam la corpul si emotiile noastre? Ce trebuie schimbat in abordarea dezvoltarii personale pentru a ne da seama ca suntem un dar in aceasta lume?

Anul trecut, maestrul Sundao Master Yu a abordat aceste intrebari in cadrul conferintei de la Brasov si in interviul acordat pentru TVh, material castigator al premiului APTR la categoria „Interviu”, in 2014.

VIDEO INTERVIU: https://www.youtube.com/watch?v=cL-1HsRWA_M

Asociatia The Path of Life Romania va ofera ocazia de a-l cunoaste pe Master Yu in cadrul seminariilor organizate in Brasov si Bucuresti, in perioada 8-15 martie 2015. DETALII AICI. Prin prisma conferintelor de anul trecut, maestrul Sundao Master Yu explica publicului care sunt factorii limitativi in dezvoltarea noastra personala si cum putem trece dincolo de ei pentru a ne conecta mai bine la corpul si emotiile noastre.

1. Ati venit de mai multe ori in Romania. Cum vi se pare aici?

Sunt foarte fericit sa fiu in Romania. Am venit impreuna cu sotia mea si am descoperit frumusetea acestei tari si a oamenilor sai, care sunt primitori si vorbareti. Simtim bogatia acestei tari cand suntem aici, exprimata in arta, cultura, natura. Chiar m-am oprit la piata din oras, iar varietatea produselor locale e impresionanta... O! M-am simtit atat de bogat si-n acelasi timp m-am simtit atat de aproape de pamant, foarte bine inradacinat, impamantenit.  

2. Stiu ca sunteti din Coreea de Sud, stabilit in Arizona. Romanii au o fascinatie fata de mentalitatea asiatica. Cum v-a influentat traseul vietii, mediul si cultura in care v-ati nascut?

b2ap3_thumbnail_DSC03876.jpgM-am nascut si am crescut intr-o familie cu o viata spirituala bogata, in spiritul traditiei buddhismului Mahayana si a daoismului, intr-un mic sat de munte din Coreea de Sud. Imi amintesc ca aveam o viata singuratica si trista. Eram izolat cand eram copil, iar acest lucru mi-a influentat tineretea. Pana la 25 de ani, imi amintesc ca ma intrebam frecvent de ce fac toate acele lucruri. Apoi am lucrat in Coreea de Sud, in mediul corporatist, pentru un an. Cei mai multi se adaptau, dar eu nu reuseam. Imi amintesc ca, pentru trei luni, am fost internat in spital din cauza intensitatii stresului si stilului de viata competitiv. Acela a fost primul moment in care am inteles cu adevarat ca viata din exterior nu ma implineste. Trebuia sa umplu acest gol. Ma simteam fara sens. Am inceput sa practic cu mai multa diligenta si sa ma eliberez de ceea ce ma impiedica sa ma manifest deplin in lume. Am inceput sa apelez la medicina traditionala, la practica meditativa si la Arta Respiratiei. A fost un moment de rascruce, o trezire in viata mea. Pot povesti despre acest lucru, cred ca poate fi util oricui traieste in lumea moderna. Suntem aici, pe Pamant, ca un dar extraordinar. Cand imi iesiti in cale sau am ocazia sa discut cu dumneavoastra, acesta este un dar. Sunt un dar pentru toata familia, prietenii mei si oamenii cu care interactionez. A fost un moment de revelatie pentru mine. Credeam ca sunt o povara pentru ceilalti, dar nu era adevarat.

3. Da. Un dar extraordinar. Cat de frumos suna! Rostiti acest lucru atat de simplu si natural si totusi...

Cand vorbim despre valoarea unei intalniri, a unei sanse sau a unei experiente de viata, acestea sunt nepretuite. Intreaga umanitate, fiecare dintre noi se daruieste ca un cadou nepretuit in fiecare moment. Ignoram acest lucru, ne subestimam valoarea, ceea ce nu ne face fericiti. Este fundamental sa intelegem asta ca sa putem impartasi cu bucurie, dragoste, recunostinta si fericire ceea ce suntem. Este cel mai simplu mod in care pot articula experienta mea de trezire. Imediat dupa aceea, am inceput sa povestesc oamenilor aceasta idee de cate ori aveam ocazia. Intr-un parc. La un centru pentru femei. In 1998, am fost invitat în SUA. Am deschis o mica scoala si am inceput sa duc ideea mai departe. Acum zece ani, am fost invitat si in Europa. Aceasta este calatoria mea.

b2ap3_thumbnail_4677802945_3f5d36eb45_o.jpg

4. Stiu ca sunteti director al programului Sundao USA. Ce înseamna mai exact Sundao?

Cuvantul Sundao nu se refera la o religie sau la un grup anume, ci este un concept cultural larg raspandit, la fel ca yoga in India. In scrierea chineza are forma unui munte langa un om si inseamna literal „calea de a fi cu natura”. Sundao se refera la modul in care putem trai in armonie si impreuna. Acest concept exista in cultura asiatica si in special in cultura chineza, japoneza si coreeana.

5. Da, a trai in armonie cu natura si cu tine insuti. Insa cum se impaca asta cu realitatea ca oamenii se simt deconectați, poate chiar coplesiti de stresul zilnic si alte probleme?

b2ap3_thumbnail_4832671377_a95d756af6_o.jpg

In limba engleza, cand folosim cuvantul „Eu”, ne referim la o minte si un corp limitate. Cand folosim cuvantul „Eu”, facem o asumptie importanta. Aceea ca exista un eu, pe care il concepem total deconectat si separat de natura si Univers, ceea ce nu este adevarat. Apoi gandim mult. Aceste ganduri sunt rezultatul unei asumptii gresite. Bineinteles ca gandirea este necesara pentru a intelege si a organiza lucrurile, dar nu sustine starea interioara, devenind un factor limitativ. Daca spun ca sunt coreean sau apartin unei anumite populatii, e un mod de a-mi crea limite. Este important sa intelegem natura gandului, cum ne limiteaza sau ne sustine. Cred ca actul de a gandi este bun, este util, ne ajuta sa intelegem. Inseamna sa fim atenti, creativi sau impacati, dar in dezvoltarea personala, sa gandesti cu incrancenare inseamna ca, de fapt, nu stii. Oamenii care au o stare de cunoastere sunt relaxati. Fiecare individ are capacitatea deplina de a se conecta la aceasta stare de cunoastere, adica de constiinta activa, de prezenta. Aceasta este invitatia mea la Arta Respiratiei.

6. Exista o conexiune puternica intre gandire si respiratie?

Da. De exemplu, cand corpul sta intr-o postura dreapta, acest lucru genereaza automat o respiratie corecta. Este important sa avem umerii relaxati si pieptul deschis, ca sa putem rezista la cea mai puternica forta de pe Pamant, care este gravitatia. Cand pozitia corporala nu este in echilibru, corpul genereaza automat stres fizic si schimba starea noastra de energie. Asiaticii cred ca oasele si muschii formeaza, de fapt, o structura adanc conectata la Univers. Cand avem pozitia corecta, minimalizam influenta gravitatiei. Atunci putem avea o aliniere energetica buna. Corpul are o abilitate innascuta de a se alinia acestei energii. Postura corecta este direct legata de respiratia corecta. Iar respiratia corecta ne ghideaza in mod natural catre o stare mentala corecta.

7. Practic dumneavoastra sustineti ca mintea si corpul sunt puternic conectate si ca se pot influenta reciproc. As vrea sa intram intr-un aspect mai particular si anume suferinta oamenilor. Cum ii poate ajuta aceasta tehnica in privinta asta?

b2ap3_thumbnail_15421411736_9435521351_o.jpg

Arta Respiratiei ne arata cum sa ne conectam la aceasta suferinta si sa respiram cu durerea. Pentru ca, in general, durerile din corp sunt „depuneri” de ganduri si emotii. De exemplu, daca unui om ii este frica, se crispeaza si respirația lui devine mica, apoi starea devine obisnuinta, iar corpul nu poate procesa aceasta emotie, asa ca se „depune”. La fel in cazul anxietatii. Daca devine un obicei si un stil de viata, creeaza dezechilibre care conduc la probleme medicale. Aceasta abilitate a omului de a se conecta sau de a intelege este naturala. Nu cred ca am un talent special.

8. Putem sa recunoastem ca traim intr-o era a vitezei, in care simtim ca nu mai avem timp pentru nimic. Cum putem totusi sa ne relaxam in acest zumzet social?

Inteleg ca suntem preocupati de facturile lunare, de platile pe care trebuie sa le facem, de indatoririle zilnice. Ce minunat ar fi daca in fiecare zi am putea sa ne resetam si sa incepem o viata noua. Asa ca va voi arata aceasta tehnica simpla prin care puteti sa apasati butonul, sa va resetati si totul este din nou in echilibru. Stiti acele jucarii pe care le agitati si care in scurt timp revin la forma initiala? Ei, exact cam asa suntem si noi. Ca sa va arat mai bine asta, va invit la un exercitiu personal, dimineata si seara, sa petreceti putin timp cu voi. Nu vorbesc de o ora sau doua de exercitii de meditatie sau respiratie, vorbesc de o perioada de la 1 minut pana la 15 minute. Stiti ca va puteti schimba starea in 17-20 secunde? Stiti ca va puteti simti brusc rau in 20 secunde? Va puteti simti minunat, cineva va spune ceva neplacut, iar energia voastra este complet distrusa si intrati in vibratia furiei, frustrarii si a fricii imediat. Stiti ce inseamna asta? Ca va puteți reveni din starea asta in 17-20 secunde. 17-20 secunde, cat inseamna asta? O respiratie. O respiratie este atat de puternica. Este ca si cum ati respira intregul univers, intregul cer albastru. Asa ca respiratia devine ca un reminder al starii de bine. Facand asta, va garantez ca puteti avea tot ce va doriti in 30 de zile. Veti avea o sanatate perfecta, energie abundenta, veti fi un angajat foarte bun, un angajator performant sau un artist creator.

b2ap3_thumbnail_8449325490_fd4c64b604_o.jpg

9. Insa unii oameni asteapta ca ceilalti sau sistemul sa schimbe ceva in viata lor. Cum comentati acest aspect?

Toti avem acces la aceeasi energie din natura. Unii o folosesc pentru a face lucruri creative, altii in mod distructiv, cu ura fata de altii sau abuziv fata de propria persoana. Este important sa ne asumam responsabilitatea si sa intelegem ca depinde de noi, nu de Guvern sau de un membru al familiei. Am independenta totala fata de ceilalți din acest punct de vedere. Eu sunt cel care determina propria stare fizica si mentala si tot eu pot recupera armonia si bucuria. Intelegem ca suntem un dar si, totodata, independenti in lumea noastra interioara.

Noi suntem singurii care facem si desfacem orice dezechilibru.

Important este sa fim permanent atenti si constienti de ceea ce se intampla in interiorul corpului si in minte si sa lasam respiratia sa treaca, sa proceseze orice stres emotional sau energetic. Sa lasam sa treaca odata cu respiratia. Cred ca este o metoda universala. Nu numai Arta Respiratiei practica acest lucru, dar punem accentul pe acest proces, pe cultivarea atentiei si a puterii acceptarii lucrurilor si pe alinierea energiei.

10. Poate a venit momentul sa vorbim si despre cartea dumneavoastra, publicata in limba romana cu ajutorul Editurii Herald. Se numeste Sundao-respiratia daoista si practica vindecarii. Este foarte consistenta si o prezentare de profunzime a Sundao. Ce idee se afla la baza acestei carti? 

Cartea prezinta aceasta disciplina care contine o serie de posturi si tehnici de respiratie, precum si sesiuni de meditatie. Oamenii isi revin ib2ap3_thumbnail_sundao_persp_mare.jpgn mod miraculos sau isi recapata sanatatea. Si vor sa inteleaga ce s-a intamplat cu corpul lor. Corpul este compus din elemente. Apa care are proprietatea acumularii, lemnul care este mai hranitor, focul care are proprietatea de a se extinde... Designul corpului nostru contine mai multe elemente naturale. Oamenii descopera perfectiunea propriului corp, in ciuda problemelor de somn, digestive sau emotionale. Descopera un sistem perfect. Cred ca este important sa percepem corpul ca fiind un mecanism perfect chiar daca are un diagnostic. Acesta este un semnal de dezechilibru si avem ocazia de a lucra la reechilibrare. Nu este defect. Starea fizica si mentala au nevoie de echilibru. Toti avem un echilibru natural in interiorul nostru, iar oamenii trebuie sa isi asume responsabilitatea reechilibrarii. Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la medicina.

 

 

 

Aflati mai multe despre Master Yu si munca sa pe www.sundao.com, www.thepath.ro

 

 

b2ap3_thumbnail_poster_Bucuresti.jpgb2ap3_thumbnail_poster_brasov.jpg

 

Comentarii

Carte
SUNDAO - Respiratia daoista si practica vindecarii Sundao (Sun-do, Shinsundo, Kooksundo, Dahnhak) este o arta de vindecare traditionala daoista, o practica de pregatire a mintii si trupului pentru dezvoltare fizica, mentala si spirituala, o metoda...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Jae - Sheen Yu JAE-SHEEN YU, cunoscut si sub numele spiritual de Jeong Mok, nume ce i-a fost dat de catre invatatorul sau, este unul dintre cei mai inovatori si dinamici instructori ai traditiei Sundao, un maestru...
Detalii autor
Colectie
TERAPIA
Detalii colectie

Articole similare

Interviu: Lila Vasilescu - Despre compasiune
Interviu: Lila Vasilescu - Despre compasiune
In intampinarea simpozionului Cultivarea Compasiunii in educatie cu Nipun Mehta , care va avea loc intre 2 si 3 noiembrie la Universitatea Romano-Americana, am stat de vorba cu Lila...