Primul pas pentru a descoperi doua civilizatii pierdute: etruscii si spartanii

De cand Cei 300 au reintrat in viata noastra prin revizitarea cinematografica a memorabilului sacrificiu al regelui Leonidas si a celor 300 de razboinici ai sai in batalia de la Termopile din 480 iHr impotriva persilor lui Xerxes, spartanii si spartanismul anima setea de istorie si imaginarul contemporan. Cartea lui Paul Cartledge, specialistul de frunte la ora actuala in istoria si civilizatia Spartei, este un prilej pentru a trece din imaginar in istoria reala. Sub mana dibace a lui Cartledge, cititorul ia contact cu istoria intricata a spartanilor si a surselor prin care aceasta este cunoscuta, de la vremurile cele mai indepartate ale Spartei pana la decaderea, pricinuita inclusiv de propriile ei politici.

 
 
Excelenta militara a spartanilor, potrivit propriilor lor norme culturale conservatoare, mergea mana in mana cu rezistenta in fata practicilor care ar fi putut sa slabeasca aceasta excelenta, practici intre care se numara si scrisul. Astfel se face ca izvoarele relative la istoria spartana se datoreaza in mare masura atenienilor, marii lor dusmani si, in acelasi timp, admiratori, si practicanti asidui ai scrierii istoriei. Unul dintre meritele des subliniate ale cartii lui Cartledge este capacitatea de ne face sa percepem istoria Europei, a carei identitate datoreaza enorm victoriilor spartanilor si atenienilor impotriva persilor veniti din Asia, nu prin ochii atenienilor, cum se intampla de obicei, ci in cheie spartana. Avand la origine o serie de documentare, cartea lui Paul Cartledge este scrisa avand in minte publicul larg si se adreseaza tuturor celor pasionati de a-i cunoaste pe spartani nu numai cinematografic, ci si in mod real.  
 
 
 

La o rapida intrebare pe strada, vom constata ca aproape nimeni nu stie cine sunt etruscii, dar ca, in acelasi timp, multi vor fi auzit de Marea Tireniana. Or tirenienii, care locuiau in Toscana de azi, ale carei coaste sunt scaldate de Marea Tireniana, sunt nimeni altii decat etruscii insisi. Intr-un episod fascinant din Istoriile  scriitorului grec Herodot, acesta ne pomeneste cum, sub numele grecesc de  tirenieni, nu se ascunde altceva decat un neam anatolian care ar fi plecat in pribegie spre Italia pentru a scapa de foamete, dupa ce incercasera sa o insele timp de sapte ani, in care isi petrecusera timpul alternativ, o zi mancand, iar cealalta jucand jocurile de noroc pe care le tot inventau. Tirenienii, mai cunoscuti sub numele de etrusci pe care li-l dau romanii, sunt cea mai spectaculoasa civilizatie italica de dinaintea Romei. Rafinatii si modernii etrusci sunt veriga prin care alfabetul, mitologia, tehnicile iconografice si artefactele grecesti provenind de la coloniile grecilor din sudul Italiei ajung la Roma, ai carei regi sunt, in parte, de origine etrusca. Totodata, ei sunt depozitarii a numeroase mistere, de la limba pe care o vorbeau, de un caracter aparte, pana la originea lor asupra careia autorii antici nu se intelegeau. Astazi, cei interesati ii pot descoperi pe etrusci vizitand mormintele lor somptuoase, impodobite cu splendide fresce, dar si prin cartea lui Lucy Shipley. Specialista in arheologie etrusca, Shipley construieste incursiuni fascinante in lumea acestora, pornind de la un amanunt, un artefact sau un loc cu o semnificatie aparte, largind apoi perspectiva spre a explora diverse aspecte ale culturii etrusce. La fel de interesanta, se vadeste si incursiunea in imaginarul modern asupra etruscilor, fiind o  lectie despre cum prezentul coloreaza perceptia trecutului. Cartea lui Shipley poate deveni, pentru multi cititori, numai primul pas spre a-i cunoaste pe etrusci, cei dintai stapani si fauritori ai Romei. 
 
 
Un text de Alexandra Litu, Lect. univ.dr. la Facultatea de Istorie - Universitatea din Bucuresti, speaker la lansarea de la Bookfest a titlurilor „Etruscii” de Lucy Shipley si „Spartanii” de Paul Anthony Cartledge (Colectia “Cultura si civilizatie”)
Joi, 30 mai, ora 19:00 - Etruscii si Spartanii – Civilizatii pierdute, istorii regasite

Comentarii

Carte
Spartanii - O istorie legendara Spartanii au ramas in istorie ca un popor de razboinici eroi, intruchipari ai unor valori cum ar fi datoria, disciplina, sacrificiul de sine si duritatea extrema. Aceasta carte, scrisa de unul dintre...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Paul Anthony Cartledge Paul Cartledge preda cultura greaca in cadrul Universitatii din Cambridge, fiind de asemenea profesor universitar de istoria si teoria democratiei la Universitatea din New York. A scris si editat...
Detalii autor
Colectie
CULTURA SI CIVILIZATIE
Detalii colectie