15%

Etruscii

Civilizatii disparute

Lucy Shipley (Autor)

In aceasta carte ingenioasa si deschizatoare de drumuri, Shipley ii da cititorului o perspectiva unica asupra unui popor enigmatic, revelandu-ne cat de multe stim despre etrusci, si in acelasi timp cat de multe au ramas nedescoperite.

Disponibil in stoc
Etruscii - Civilizatii disparute
29,75 RON 35,00 RON
(-15%)
29,75 RON 35,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
CULTURA SI CIVILIZATIE
Anul publicarii
2019
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
264
ISBN
978-973-111-736-2
Cod Bare EAN
5948417160427

Descriere

Etruscii au fost o civilizatie proeminenta, care a marcat puternic Italia antica. Cu toate acestea, ei au ramas plini de mistere, ca un popor straniu, a carui limba si cultura au disparut in mare masura. Lucy Shipley ne prezinta insa o viziune cu totul diferita.

Ea scrie despre un popor care facea schimburi comerciale cu grecii si care a influentat dezvoltarea romanilor, care i-a inspirat pe artistii Renasterii si a aprins flacara romantismului, ba chiar continua sa influenteze inca lumea moderna.

Trecand prin colonialism si cucerire, misoginism si mistica, Shipley parcurge istoria etruscilor aducand in discutie cele mai noi dovezi arheologice pentru a ne da o imagine reinsufletita a acestui popor.

Cartea urmareste drumurile si istoria ideilor etrusce, descriind devenirea obiectelor ce ne-au ramas de la ei din momentul in care au fost create, trecand prin folosirea lor, pierderea si, in fine, reinventarea lor.

De la fesele unei mumii egiptene expusa in salonul lui Bonaparte pana la jefuirea in masa a unui muzeu bombardat, cartea ne poarta printr-o calatorie extraordinara prin arheologia etrusca ajungand, in cele din urma, in locuri surprinzatoare.

In aceasta carte ingenioasa si deschizatoare de drumuri, Shipley ii da cititorului o perspectiva unica asupra unui popor enigmatic, revelandu-ne cat de multe stim despre etrusci, si in acelasi timp cat de multe au ramas nedescoperite.

*

„Ficatul de la Piacenza, caci aşa a ajuns sa fie denumit acest mic artefact (pe care il putem vedea in muzeul Palazzo Farnese din Piacenza), reprezinta dovada longevitaţii şi autoritaţii uneia dintre cele mai mari pasiuni ale omenirii: prezicerea viitorului. Forma sa caracteristica era asemanatoare unor obiecte aparţinand altor culturi stravechi. S-a pastrat un exemplar similar de lut din marea cetate a Babilonului. Şi acest ficat, realizat cu aproximativ 1 400 de ani mai devreme, este acoperit cu inscripţii, in scriere cuneiforma. Intocmai ca Ficatul de la Piacenza, infaţişeaza fierea, lobul caudat şi vena cava: toate fiind elemente existente in ficatul unei oi reale. In mod ironic, deţinem mai multe informaţii despre contextul intrebuinţarii ficatului din Epoca Bronzului babilonian decat despre exemplarul de la Piacenza.”

Lucy Shipley

„M-am indragostit de arheologia etrusca dupa ce am lucrat cativa ani cu material din Epoca Fierului. Magia Toscanei si materialul incredibil oferit de cultura etrusca au fost pur si simplu o combinatie prea puternica pentru a-i putea rezista.”

Lucy Shipley


Cuprins

Cronologie 5

Prolog 11

 1. De ce sunt importanti etruscii? 16
 2. Unde este acasa? 31
 3. Oua de strut si vase orientale 55
 4. Ulcioare si prejudecati 75
 5. Putred de bogat, sarac de nu te vezi 99
 6. Statutul femeii etrusce 119
 7. Nicaieri nu‑i ca acasa 137
 8. Sex, iluzii si etrusci 155
 9. Texte bandajate 173
 10. Ficatii au... cuvantul 193
 11. Sa facem fata uitarii 213

Note 231

Lecturi suplimentare 259

Multumiri 261


Lucy Shipley

Lucy Shipley este cel mai ta­nar membru al echipei Andan­te’s Archaeology, o agentie de turism din Anglia, alcatuita nu­mai din arheologi profesionisti, care ofera tururi specializate in site-uri arheologice. Revista National Geographic Traveler a nominalizat timp de cinci ani la rand aceasta agentie pe lista ce­lor care ofera experiente unice intr-o viata, iar Brithish Travel a recompensat-o cu nenumarate premii.

Lucy Shipley si-a obtinut de curand doctoratul in arheologie etrusca, lucrand in cadrul Pog­gio Civitate Archaeological Pro­ject la excavarea unui site care dezvaluie cea mai mare cladire care a fost construita in secolul VI i.Hr.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000R042
Anul aparitiei
2019
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
The Etruscans: Lost Civilizations
Teme de interes
De vorba cu femeia din tine, Mituri, rituri si arhetipuri in civilizatiile antice, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
264
ISBN
978-973-111-736-2
Traducator
Daniela Fudulu

Articole