8 carti de dezvoltare personala care vorbesc despre vechile traditii spirituale

In fascinanta calatorie a dezvoltarii personale ajungem negresit la textele fundamentale care au stat la baza tuturor cartilor despre cautarea de sine. Calatoriile, fie ele fizice sau ghidate de carti ti-au fost mereu surse de inspiratie si te-au purtat in locuri cu incarcatura spirituala, locuri despre care ai dori sa stii mai multe. Pentru a te lasa purtat cu adevarat de magia trecutului, de lumea initierilor, a tainelor mistice, a traditiilor din diferite colturi ale lumii, iti recomandam o serie de titluri din gandirea antica universala care ne vor ajuta sa intelegem mai bine lumea in care traim, sa ne intelegem mai bine valorile, radacinile si rolul nostru in acest univers.

 

1. Manuscrisele de la Marea Moarta, un text care a incitat si generat multe controverse, acopera o gama larga de tematici, de la texte de rugaciune la reproduceri ale unor carti din Vechiul Testament punand intr-o lumina noua interpretarea textelor crestine. Manuscrisele au fost descoperite intre 1947 si 1956 in 11 grote de langa Khirbet Qumran, Israel, si dateaza din perioada 250 i.Hr. - 70 d.Hr. Fragmentele descoperite alcatuiesc circa 900 de scrieri si au apartinut sectei Esenienilor. Manuscrisele acestor Esenieni ne ajuta sa intelegem mai bine spiritualitatea premergatoare crestinismului.

 

2. Cartea egipteana a mortilor, unul dintre cele mai importante texte vechi din Egipt este considerata Biblia egiptenilor antici. Textele dateaza din perioada 1570-1070 i.Hr. Cartea Mortilor este o descriere a conceptiei egiptene despre viata de apoi, precum si o colectie de imnuri, incantatii si instructiuni pentru a permite celui decedat sa treaca prin diferitele obstacole spre viata de apoi.

 

3. Corpus Hermeticum de Hermes Trismegistos contine tratatele de baza ale traditiei trismegiste care se presupune ca au fost redactate in Egipt, cu aproximatie intre sec. al II-lea si al III-lea d. Hr. Textele provin din acelasi cadru religios si filozofic care a produs neoplatonismul, crestinismul si gnosticismul, avandu-si radacinile in impactul dintre gandirea platonica greaca si vechile traditii ale Orientului elenizat. Hermes Trismegistos, „cel de trei ori mare”, poseda cunoasterea a trei parti din intelepciunea intregii lumi.

 

4. Coranul, un alt text fundamental, nu este numai cartea sacra emanata direct de la divinitate, ci o realitate cu o semnificatie profunda si misterioasa. Coranul, aparut in Peninsula araba, pe teritoriul actual al Arabiei Saudite, in sec. VII, este considerat a fi insusi Cuvantul lui Dumnezeu, un text sacru nu doar pentru musulmani, ci si pentru cei pasionati de istoria religiilor sau de alte confesiuni religioase care vor sa patrunda esenta divina ce a stat la baza acestei religii abrahamice. Coranul nu este numai o carte sacra ci si o suma de principii in care se crede, o sinteza de precepte etice, o norma de viata spirituala, un codice civil care raspunde problemelor vietii cotidiene. Coranul ne invata ca oamenii pot gasi bunastarea si fericirea in viata doar atunci cand cu inima si sufletul vor intelege si vor primi poruncile Islamului, sa traiasca in conformitate cu legile prescrise de catre creatorul lor, Dumnezeul Cel Atotputernic.

 

5. Simbolismul Crucii. Cuvantul cruce vine din limba latina de la crux, crucis si corespunde grecescului (stauros), care inseamna stalp. La aparitia lui, crestinismul a integrat si el simbolul stravechi al crucii, regasit in multe culturi anterioare crestinismului. Cuvantul cruce are doua sensuri: un sens material si un sens moral. De-a lungul a 30 de capitole, René Guénon ne vorbeste dintr-o perspectiva metafizica despre directiile spatiului, treptele existentei, sau locul starii individuale umane in ansamblul fiintei.

 

6. Cabala – Traditia secreta a Occidentului de Papus a fost publicata prima oara in 1892 in Franta, apoi in 1903. Ea contine printre altele o traducere completa a „Cartii Formarii” (Sepher Yetzirah) si faimoasele zece lectii despre Kabbala ale lui Eliphas Levi, impreuna cu o bogata bibliografie de specialitate. Gasim aici o dezbatere despre diferitele parti si aspecte metafizice legate de Cabala, precum si detalii legate de traditiile ezoterice iudaica si crestina. Cabala este un sistem metafizic sau mistic prin care initiatul cunoaste universul si pe Dumnezeu. Lucrarea lui Papus ofera explicatii detaliate asupra stiintei stravechi a cabalei - adica a traditiei orale transmise de mistica ebraica din generatie in generatie, in paralel cu textele biblice.

 

7. Autoritate spirituala si putere temporala. Maestru al unei spiritualitati pierdute si critic al modernitatii laicizante, René Guénon realizeaza in aceasta carte publicata in 1929, o comparatie bine structurata intre cele doua registre permanent aflate in conflict in istoria omenirii: raportul spiritualului cu temporalul

 

8. Tablitele de argila – Orientul antic in 40 de scrieri fundamentale din cultura si civilizatia sumeriana, feniciana, asiro-babiloniana, hitita, aramaica, ebraica si persana reprezinta un alt text fundamental in ceea ce priveste istoria si vechimea scrierilor antice, o carte compilata de profesorului Constantin Daniel. In jurul anului 1920, la Ugarit (azi Ras Shamra), Siria, s-au gasit numeroase tablite de argila, unele cu o forma de scriere cuneiforma cunoscuta, altele cu o scriere diferita de orice forma de scriere cuneiforma, avand o structura alfabetica de treizeci de litere. Tablitele au fost datate ca fiind din jurul anului 1300 i.Hr. Alfabetul ugaritic a fost folosit de limbi foarte diferite, dar distrugerea civilizatiei ugaritice in secolul urmator si lipsa argilei in Palestina au dus la disparitia rapida a acestei forme de scriere.

 

 

Comentarii

Carte
CORANUL - Editia a V-a - Editie revizuita si adaugita Toate marile religii ale lumii se bazeaza pe carti fondatoare, care sunt texte de revelatie in sensul larg al cuvantului. Caracteristic Islamului este faptul ca a scos in evidenta originalitatea...
Adauga in cos Detalii produs
Colectie
INTELEPCIUNEA INIMII Carti esentiale care te invita intr-o calatorie captivanta prin intelepciunea sufita - o cale inimii, a iubirii si a experientei mistice. Vei descoperi frumoasele invataturi, povesti si poezii din...
Detalii colectie

Articole similare

K. G. Durckheim - Activism si seninatate
K. G. Durckheim - Activism si seninatate
Omul modern sufera de o lipsa de calm – de calm exterior si, mai mult inca, de calm interior. Omului modern ii lipseste seninatatea. Din lumea exterioara ne parvin nenumarate zgomote care, consecinta...