15%

Cartea egipteana a mortilor

Gandirea filosofica si religioasa a Egiptului antic in cel mai bine conservat manuscris funerar: Papirusul lui Ani

O colectie unica de texte funerare antice dintr-o mare varietate de surse, constand din vraji, rugaciuni si incantatii care au fost ingropate alaturi de faraoni si persoane influente din Egiptul antic. Aceste texte erau considerate ghiduri si carti de instructiuni pentru calatoria sufletului prin lumea de dincolo si pentru obtinerea vietii vesnice. Acestea reflecta credinta intr-o viata de apoi si in necesitatea pregatirii adecvate pentru aceasta calatorie spirituala.

Textele din Cartea egipteana a mortilor cuprind descrieri ale zeilor, formule magice de protectie, rugaciuni adresate zeilor si invocatii pentru a obtine puteri si favoruri divine. De asemenea, si detalii despre judecata sufletului in fata zeului Osiris si a unui tribunal divin, unde sufletul trebuia sa isi prezinte faptele din viata sa si sa demonstreze puritatea si virtutea sa pentru a obtine viata vesnica.

Disponibil in stoc
Cartea egipteana a mortilor - Gandirea filosofica si religioasa a Egiptului antic in cel mai bine conservat manuscris funerar: Papirusul lui Ani
40,80 RON 48,00 RON
(-15%)
40,80 RON 48,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
BIBLIOTHECA ORIENTALIS
Anul publicarii
2021
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
368
ISBN
978-973-111-903-8
Cod Bare EAN
5948417550099

Descriere

„Egiptenii sunt cei mai credinciosi dintre toti oamenii” – spunea Herodot. Dintre toate popoarele antice, egiptenii au dovedit cea mai constanta preocupare fata de problema mortii si a enigmelor ei, fapt ce si-a pus amprenta pe intreaga lor viata sociala si spirituala, conferindu-i o unicitate stranie si inimitabila. In perspectiva gandirii lor, cu ajutorul unor procedee magice, bazate, in principal, pe o adevarata stiinta a secretelor logosului, moartea putea fi controlata si subordonata. Stradaniile de descifrare a misterului mortii s-au concretizat in reteaua de centre de cult, adevarate scoli initiatice, ce impanzeau intreg cuprinsul Egiptului.

Scopul acestor eforturi, uneori extrem de costisitoare, era depasirea pragului, impus de conditia umana, dintre viata si moarte, pentru a supravietui intr-o alta dimensiune, intr-un Egipt ideal, sustinut de atotputernicia zeilor, „triumfand” asupra mortii prin fortarea barierelor ce se interpun intre existenta efemera, pamanteana, si viata eterna din Tara Vesnicia.

O caracteristica a acestor texte consta in faptul ca ele suscita comentarii dintre cele mai contradictorii. Unii le-au considerat rod al unei alienari la scara nationala, altii le-au acordat valente ale unei metafizici savante; unii le apreciaza ca fiind produse ale unor minti primitive, altii sunt fascinati de universul fantastic pe care il intrezaresc dincolo de aparentele derutante si inselatoare.

Pe langa ritualurile de pregatire a trupului celui decedat in vederea efectuarii calatoriei postume a sufletului ce se desparte de trup, se puneau in mormant texte continand formule magice, „cuvinte de putere”, rugaciuni, un „ghid” care sa-l indrume spre a ajunge la tinta suprema, respectiv, de a se odihni la „sanul lui Rā”, „in preajma lui Osiris”. Totalitatea acestor texte, scrise, de obicei, pe papirusuri asezate in cutele bandajelor mumiei, alaturi de aceasta, sau inscriptionate chiar pe una dintre fasiile de panza ce infasau mortul, alcatuiesc ceea ce a fost numit Cartea egipteana a mortilor. A fost publicata, pentru prima oara, in anul 1842, de catre Karl Richard Lepsius, iar titlul (in germana, Todtenbuch), desi considerat impropriu, a fost adoptat de egiptologia oficiala.

O caracteristica a acestor texte consta in faptul ca ele suscita comentarii dintre cele mai contradictorii. Unii le-au considerat rod al unei alienari la scara nationala, altii le-au acordat valente ale unei metafizici savante; unii le apreciaza ca fiind produse ale unor minti primitive, altii sunt fascinati de universul fantastic pe care il intrezaresc dincolo de aparentele derutante si inselatoare. Oricine poate fi uimit de credinta egipteanului in divinitatile despre care spune ca le-a inventat el insusi si care, astfel, isi datoreaza existenta celui ce le-a creat. Mai mult decat atat, daca e suparat, nu se sfieste sa le ameninte. Cu toate acestea, nu-i putem acuza pe egipteni de lipsa de inteligenta, de vreme ce au reusit sa conceptualizeze notiuni extrem de abstracte, cum ar fi „substanta” (gr. ousia), sufletul akh ce ii preexista sufletului ce se intrupeaza, „muzica sferelor” si altele.

Maria Genescu


Carti din colectia Bibliotheca orientalis

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00NT009
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Traduceri posibile ale titlului
Cartea mortilor egipteni
Titlul original
The Egyptian Book of the Dead (The Papyrus Ani) - Le Livre des Morts des anciens Egyptiens - Le Papyrus Ani
Teme de interes
Calatorie prin vechile traditii, Mituri, rituri si arhetipuri in civilizatiile antice, Pierdere si transformare, titluri Herald
SKU editii anterioare
000B206, 000B216, 000R045
ISBN editii anterioare
978-973-111-011-0, 978-973-111-150-6, 978-973-111-699-0
Limba
Romana
Nr. pagini
368
ISBN
978-973-111-903-8
Cod bara editii anterioare
5948417022060, 5948417022169, 5948417160458
Traducator
Maria Genescu

Articole