15%

Simbolismul Crucii

Rene Guenon (Autor)

Guenon - filosof esoteric francez contemporan - nu trateaza simbolismul crucii in sens restrans - crestin - si nici intr-unul restrictiv din punct de vedere al imaginii efective a obiectului de referinta. El este discutat in primul rand din perspectiva metafizica - aceasta fiind - sustine...

Disponibil in stoc
Simbolismul Crucii
31,87 RON 37,50 RON
(-15%)
31,87 RON 37,50 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PHILOSOPHIA PERENNIS
Anul publicarii
2021
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
208
ISBN
978-973-111-873-4
Cod Bare EAN
5948417230212

Descriere

„Guenon, filosof esoteric francez contemporan, nu trateaza simbolismul crucii in sens restrans, crestin, si nici intr-unul restrictiv din punct de vedere al imaginii efective a obiectului de referinta. El este discutat in primul rand din perspectiva metafizica, aceasta fiind, sustine autorul, si cea mai importanta. Apoi semnificatia sa este regasita in interpretarea altor structuri cu aceeasi virtute explicativa dar cu o, daca putem spune astfel, geometrie diferita, cum este Arborele cu sarpele incolacit in jurul trunchiului sau tesatura cu firele sale intersectate. Firul rosu este mentinut de unghiul unic de abordare a intregii lucrari ce rezoneaza, de altfel, si cu pozitia autorului: sensul simbolic al unui fenomen sau al unui lucru nu il exclude pe cel istoric. Aceasta pentru ca, de fapt, cel din urma este conditionat, caci derivat, din principiul metafizic, care este cel esential de raportare. Celelalte niveluri de interpretare sunt contingente. In acest sens crucea reprezinta un soi de busola de orientare in mijlocul starilor multiple de existenta a ceea ce este real: Fiinta. Structura ei trimite, pe verticala, la ierarhia tipurilor ontologice (determinate de Fiinta) si, pe orizontala, la amploarea individualitatilor acestora. Lucrarea este densa conceptual, profunda, si nu ne lasa sa uitam nici o clipa intentia autorului de a vorbi despre ceea ce e cu adevarat semnificativ, real.”

Irina-Gabriela Buda

*

„Crucea, am spus-o, este un simbol care, sub diverse forme, se intalneste aproape pretutindeni, si asta inca din cele mai vechi timpuri; prin urmare, ea este foarte departe de a apartine in mod propriu si exclusiv crestinismului, cum ar putea fi tentati sa creada unii. Trebuie spus chiar ca crestinismul, cel putin sub aspectul sau exterior si indeobste cunoscut, pare sa fi pierdut intrucatva din vedere caracterul simbolic al crucii pana la a nu o privi decat ca pe semnul unui fapt istoric. In realitate, aceste doua puncte de vedere nu se exclud catusi de putin, cel de-al doilea nefiind intr-un anumit sens decat consecinta primului; dar acest mod de a considera lucrurile este atat de strain majoritatii contemporanilor nostri, incat trebuie sa ne oprim putin asupra lui pentru a evita orice neintelegere.”

Réne Guénon

CUPRINS

Cuvant inainte 7

I. Multiplicitatea starilor fiintei 15

II. Omul Universal 23

III. Simbolismul metafizic al crucii 29

IV. Directiile spatiului 35

V. Teoria hindusa a celor trei guna 47

VI. Unirea complementarelor 53

VII. Rezolutia opozitiilor 59

VIII. Razboiul si pacea 73

IX. Arborele din mijloc 79

X. Svastika 91

XI. Reprezentarea geometrica a treptelor existentei 95

XII. Reprezentarea geometrica a starilor fiintei 101

XIII. Raporturile celor doua reprezentari precedente 105

XIV. Simbolismul tesutului 107

XV. Reprezentarea continuitatii diferitelor modalitati ale unei stari a fiintei 117

XVI. Raporturile punctului cu intinderea 23

XVII. Ontologia Rugului aprins 129

XVIII. Trecerea de la coordonatele rectilinii la coordonatele polare; continuitatea prin rotatie 135

XIX. Reprezentarea continuitatii diferitelor stari ale fiintei 139

XX. Vortexul sferic universal 143

XXI. Determinarea elementelor reprezentarii fiintei 147

XXII. Simbolismul extrem-oriental al yin-yang; echivalenta metafizica a nasterii si mortii 151

XXIII. Semnificatia axei verticale; influenta Vointei Cerului 157

XXIV. Raza Cereasca si planul ei de reflexie 164

XXV. Arborele si sarpele 173

XXVI. Incomensurabilitatea intre fiinta totala si individualitate 181

XXVII. Locul starii individuale umane in ansamblul fiintei 185

XXVIII. Marea Triada 189

XXIX. Centrul si circumferinta 195

XXX. Ultime remarci asupra simbolismului spatial 201


Rene Guenon

René Guénon s-a nascut la 15 noiembrie 1886, in Blois. In 1904 a venit la Paris, inscriindu-se la Colegiul Rollin, ca student la matematica. In 1908, Guenon frecventa deja „scolile" ocultiste ale epocii. Initiat in Francmasonerie, in Ordinul Martinist, student al Scolii Hermetice a lui Papus, el a devenit o figura cunoscuta in miscarea ezoterica de atunci; in 1909 ajunge membru al Bisericii Gnostice, cu numele Palingenius.

Perioada 1908-1912 este foarte enigmatica. Superiores Incogniti il investesc pe René Guénon cu functia de restaurator al Traditiei primordiale in Occident, mai precis cu rolul de transmitator si talmacitor al adevarurilor absolute, in vederea modificarii mentalitatii occidentale. Intre 1909 si 1912, realizarea metafizica (cel putin teoretica) a lui Guénon era un fapt implinit, dovada fiind articolele scrise de el atunci, articole care prevestesc cartile de mai tarziu. Intrucat initierea sa era una „universala", Guénon a „particularizat-o", ajungand initiat in hinduism, daoism si masonerie; iar in 1911-1912 s-a atasat de traditia islamica, luand numele „slujitorul Unicului", Abdel Wahed Yahia. 

 Desi opera sa ca sambure spiritual, dar si ca expunere discursiva era deja constituita, abia dupa zece ani Guénon a inceput sa-si publice cartile. Primul Razboi Mondial l-a impiedicat sa se manifeste mai repede, si doar in 1921 ii apare prima carte, despre traditia hindusa. In deceniul urmator, el si-a publicat toate scrierile fundamentale, si tot acum devine „inima" si „intelectul" revistei Études Traditionnelles.

 In 1930 paraseste definitiv Franta, stabilindu-se pentru tot restul vietii la Cairo. Desi „sihastrit" in Egipt, Guénon a continuat sa exercite o influenta peremptorie asupra Occidentului. Articolele lunare ce apareau in Études Traditionnelles, corespondenta de o vastitate uluitoare si cartile scrise in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial au completat opera sa. 

 Desi a declarat raspicat ca nu accepta discipoli, René Guénon a influentat pe multi prin opera sa. Cel mai valoros colaborator al sau a fost Ananda Coomaraswamy; scrierile acestuia sunt, dupa ale lui Guénon , cele mai puternice si mai sincere din domeniu traditional, cele care pot fi luate ca referinta fara nicio ezitare. Dar cea mai mare speranta (din punct de vedere initiatic) Guénon si-a pus-o in Frithjof Schuon, care, convertit la islam, a instituit o „cale initiatica" pentru Europa. Acestei cai i s-au atasat romanii Mihai Valsan si Vasile Lovinescu. Printre alti „invatacei" mai cunoscuti ii vom mentiona pe Titus Burckhardt si pe Martin Lings. Mihai Valsan a devenit, dupa moartea lui Guénon, redactor-sef al revistei Études Traditionnelles si a inceput publicarea operei postume a acestuia.

 Dupa o suferinta fizica intensa, René Guénon paraseste lumea aceasta la 7 ianuarie 1951.

Mircea A. Tamas

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00PH021
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Le Symbolisme de la Croix
Teme de interes
Calatorie prin vechile traditii, René Guénon - Relevanta traditiei in actualitate, titluri Herald
SKU editii anterioare
00PH010, 00PH016
ISBN editii anterioare
978-973-111-270-1, 978-973-111-490-3
Limba
Romana
Nr. pagini
208
ISBN
978-973-111-873-4
Cod bara editii anterioare
5948417230106, 5948417230168
Traducator
Daniel Hoblea

Articole