Alunga monotonia in doi! (partea I)

Nu exista relatii de cuplu perfecte, asa cum nu exista parteneri perfecti, pentru ca asta ar insemna autosuficienta, automultumire. Exista doar parteneri mai mult sau mai putin potriviti, relatii functionale sau disfunctionale, iar altele undeva pe la mijloc. Pentru ce sa mai depunem efort daca relatia noastra este perfecta si merge de la sine, iar pentru noi insine, in plan personal nu mai putem aduce imbunatatiri. Evolutia personala nu ar mai avea sens.

 

Articol scris de Sorin Lucaci (psiholog) in Revista Punkt - editia lunii martie 2018.

 

Monotonia sau plictiseala in cuplu intervin mai devreme sau mai tarziu in orice relatie amoroasa. Nimeni nu scapa, dar asta nu trebuie luata ad litteram sau ca o sentinta. O relatie de cuplu este dinamica, este schimbatoare, cu suisuri si coborasuri, este in primul rand vie, iar aici isi pune amprenta personalitatea fiecarui partener. Nu exista relatie fara certuri, unde tot timpul curge lapte si miere. De cele mai multe ori lucrurile pot reintra pe fagasul normal, daca fiecare partener va face efortul sa isi repete mesajul personal, tehnica dialogului Imago (oglindire, validare, empa-tizare), adica dorintele, nevoile, asteptarile sale in ceea ce priveste respectiva relatie de cuplu. Daca relatia a fost bazata de la inceput pe respect si consideratie fata de partener, monotonia nu-si va face prea des simtita prezenta iar daca va aparea, cei doi parteneri vor gasi impreuna resursele necesare in a o indeparta. In cazul in care relatia conteaza pentru ei.

 

 

 

 


Ghidul casniciei - Indrumari pentru cei casatoriti sau aflati intr-o relatie
, Harriet Lerner, Colectia „Pas in doi", Editura Herald, 2017
poate fi o revelatie pentru persoanele care doresc sfaturi practice, bazate pe realitatea relatiilor intime si pe o indelungata experienta clinica.

 

 

 

 
In functie de gradul de implicare in relatie, de rezonanta emotionala si afectiva, de ceea ce ii leaga, ii uneste pe parteneri, de fapt ceea ce i-a adus impreuna in relatie, monotonia poate fi tinuta la distanta. Sunt momente pe parcursul unei relatii cand cel mai putin implicat in relatie si cumva invadat de prezenta celuilalt se simte „plictisit” si agasat, simte ca trebuie sa faca ceva si nu ii vine altceva in minte doar cum sa ii comunice partenerului acest lucru, fara ca acesta sa se simta lezat sau ofensat de decizia sau propunerea acestuia.

 

 

E important sa aveti activitati comune, pasiuni comune, obiective, planuri, scopuri comune si bine determinate.

 

 

De multe ori este invocat acel „am nevoie de spatiu”, de intimitate, vreau sa fiu singur/a o perioada, dar asta nu inseamna neaparat despartire, ci mai degraba o forma de regasire, de autoanaliza. In astfel de momente, cel prea mult implicat in relatie incepe sa se ingrijoreze, sa gandeasca negativ, sa-si puna intrebarea obsesiva daca a gresit cu ceva, daca nu cumva celalalt partener, nemultumit sau plictisit, nemotivat, vrea sa iasa din relatie sau este deja cu un picior in afara relatiei.

 


Uneori, daca simti ca „nu mai e ca la inceput”, trebuie sa intelegi ca este ceva firesc, normal, natural. Asa cum noi, ca oameni, ne schimbam si evoluam pe parcursul vietii noastre, si relatia noastra evolueaza si este supusa schimbarii, pentru ca exista o dinamica a relatiei de cuplu. De cele mai multe ori trebuie sa reflectam la noi insine si atunci ne vom intelege si partenerul. Noi proiectam dorintele noastre pe partener, cautam la celalalt exact ce ne lipseste noua si consideram ca avem atata nevoie, iar aceasta faza a proiectiilor poate dura luni de zile, uneori chiar ani. Pentru ca totul se rezuma la decizii, e foarte important sa nu luam decizii pripite in ceea ce priveste viitorul relatiei noastre.


Pot fi multe, chiar foarte multe modalitati de a reaprinde scanteia dragostei sau macar de a tine monotonia la distanta in viata de cuplu, aici tine foarte mult de imaginatia, creativitatea, spontaneitatea, si de ce nu, disponibilitatea la joc si romantismul fiecarui partener in parte. Pentru ca pana la urma o surpriza placuta facuta partenerului face parte din jocul relatiei de cuplu. Partenerii care se joaca si rad impreuna, glumesc, fac haz de necaz, nu se plictisesc.


Iar asta inseamna sa depui eforturi sa iti cunosti foarte bine partenerul, sa stii ce ii face si ce nu ii face placere. Umorul si buna dispozitie, optimismul, atitudinea pozitiva sunt ingredientele unei relatii functionale.

 

 

 

Relatia este dinamica si partenerii trebuie sa invete unul de la celalalt. Chiar si hobby-urile pot fi invatate.

 

 

 

Bilete la film, la meci sau la teatru, spectacole, concerte, trupe favorite, weekend-uri la munte sau la mare, picnicuri in doi sau cu prietenii dragi, city break-uri in orase romantice, flori, mici cadouri, mici surprize, programarea unei vacante, o cina romantica, sampanie, lumanari, muzica preferata, gatitul in doi, totul face parte din recuzita unei relatii care tine monotonia la distanta. Pentru asta e important sa cunoastem partenerul, sa-i cunoastem dorintele, nevoile, asteptarile.



Explicatia Psihologului

Este important si recomandat ca, oricat de longeviva ar fi o relatie de cuplu, sa va pastrati fiecare spatiul vostru intim, asta inseamna ca facem multe lucruri impreuna, dar mai avem nevoie si de spatiu si timp doar pentru noi, de activitati facute separat. De ce? Pentru ca suntem diferiti si avem nevoi diferite. Pentru ca suntem individualitati, fiecare cu particularitatile sale.

(Continuarea in editia urmatoare)

Comentarii

Carte
Dansul furiei - Ghid pentru femeile care vor sa schimbe tiparul propriilor relatii Exprimarea furiei a fost condamnata mereu si nici in prezent nu se bucura de o reputatie prea buna. Manifestarea furiei, in special de catre femei, atrage dupa sine diverse etichetari: slabiciune,...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Harriet Lerner Dr. Harriet Lerner este unul dintre cei mai apreciati si mai respectati experti in relatiile de cuplu din Statele Unite, fiind renumita in domeniul psihologiei feminine si al relatiilor de familie....
Detalii autor
Colectie
PAS IN DOI
Detalii colectie

Articole similare

Sinele ca Erou de Joseph Campbell
Sinele ca Erou de Joseph Campbell
In Occident ai libertatea si obligatia sa-ti descoperi destinul. Poti sa-l descoperi chiar tu insuti. Dar il descoperi? Fireste, nu este de loc rau daca, intamplator, esti binecuvantat cu multi...
Will Durant - Despre utilizarile filosofiei
Will Durant - Despre utilizarile filosofiei
Exista o placere in practicarea filosofiei si o desfatare chiar si in mirajele metafizicii, pe care le resimte oricare student, pana cand necesitatile brute ale existentei fizice il trag jos, de pe...