Doream sa traiesc fara sa comit nicio greseala, de niciun fel; voiam sa biruiesc toate ispitele la care m-ar fi condus orice inclinatie naturala, obicei sau tovarasie proasta. Din cate stiam sau credeam ca stiu despre bine si rau, nu vedeam de ce nu as fi putut intotdeauna sa fac binele si sa evit raul. Dar am aflat in curand ca ma apucasem de o treaba mai dificila decat mi-as fi putut imagina. In timp ce ma pazeam cu tot dinadinsul de o anume greseala, eram adesea surprins de alta; obiceiurile profitau intotdeauna de neatentia mea si inclinatiile erau uneori prea puternice pentru ratiune.
Benjamin Franklin
Am tras concluzia, in cele din urma, ca opinia pur speculativa ca este in interesul nostru sa fim complet virtuosi nu este de ajuns sa previna greseala; ca obiceiurile proaste trebuie invinse, iar cele bune, dobandite si cultivate inainte de a putea avea o purtare corecta, constanta si uniforma.
In scopul acesta am conceput urmatoarea metoda. In diferitele liste de virtuti morale peste care am dat in lecturile mele, am gasit enumerari mai mult sau mai putin cuprinzatoare, in functie de ideile pe care le includeau diferitii scriitori sub acelasi nume. Temperanta, de exemplu, era limitata de unii la mancare si bautura, in timp ce altii o aplicau la orice alta placere, apetit, inclinatie sau pasiune, fizica sau intelectuala – chiar si la avaritie si ambitie. Mi-am propus ca, de dragul claritatii, sa folosesc mai multe nume si sa anexez fiecarui nume cateva idei, in loc sa folosesc putine nume si o multime de idei; asa ca am inclus intr-o lista de treisprezece virtuti tot ce mi s-a parut la vremea aceea necesar sau vrednic de dobandit, si i-am anexat fiecareia un scurt precept care exprima limpede domeniul ei de actiune.
Numele acestor virtuti si preceptele lor erau:
1. Temperanta. Nu manca pana te prostesti, nu bea pana devii euforic.
2. Tacerea. Nu vorbi decat lucruri care sunt spre folosul altora sau al tau; evita conversatiile usuratice.
3. Ordinea. Gaseste un loc pentru fiecare dintre lucrurile tale; gaseste un timp pentru fiecare treaba.
4. Hotararea. Hotaraste-te sa indeplinesti ceea ce trebuie; indeplineste fara gres tot ce ai hotarat.
5. Cumpatarea. Nu cheltui decat cu scopul de a face bine altora sau tie insuti; adica nu irosi nimic.
6. Sarguinta. Nu pierde timpul; ocupa-te intotdeauna cu ceva folositor; renunta la toate actiunile inutile.
7. Sinceritatea. Nu te folosi de siretlicuri vatamatoare; gandeste nevinovat si drept si, daca vorbesti, vorbeste in acelasi fel.
8. Dreptatea. Nu nedreptati pe nimeni facand un rau sau nefacand un bine pe care esti dator sa-l faci.
9. Moderatia. Evita extremele; nu cultiva resentimente, chiar daca crezi ca merita.
10. Curatenia. Nu ingadui nicio impuritate pe trupul tau, pe hainele tale sau in odaia ta.
11. Linistea. Nu te lasa deranjat de fleacuri sau de accidente obisnuite sau inevitabile.
12. Castitatea. Foloseste impreunarea rareori, in folosul sanatatii sau pentru a perpetua specia, si niciodata in masura in care sa produca debilitate fizica sau mentala ori sa dauneze linistii sau reputatiei, fie ca este vorba de tine, fie de altii.
13. Smerenia. Imita-i pe Isus si pe Socrate.
Intentia mea fiind de a dobandi obisnuinta tuturor acestor virtuti, m-am gandit ca atentia mi-ar fi fost distrasa daca as fi incercat sa le dobandesc pe toate deodata, asa ca ar fi fost mai bine sa ma concentrez pe rand asupra fiecareia; odata ce stapaneam una, puteam trece la alta, si tot asa, pana treceam prin toate treisprezece; si fiindca dobandirea unora ar fi putut facilita dobandirea altora, le-am aranjat in scopul acesta, asa cum reiese de mai sus.
(Fragment din Povestea vietii mele - Autobiografia de Benjamin Franklin, Editura Herald, 2016)
Comentarii