Kriya yoga: O introducere de J. C. Stevens

Inainte de inceperea descrierii principiilor de baza din kriyā yoga, as dori mai intai sa clarific pentru public scopul pentru care am scris aceasta carte. Ca sa inteleaga acest pas, cititorul trebuie sa afle ca mi-am dedicat multi ani cercetarii. Mai intai, in 1987, am fost initiat intr-o anume linie kriyā yoga, impreuna cu un grup de alte 300 de persoane. Dupa ce am practicat, mai mult de 10 ani, sub indrumarea acestei organizatii, am descoperit prin revelatie interioara ca acea cale nu era cea potrivita pentru a-mi atinge scopurile. Mai tarziu am aflat ca nu eram singurul; numerosi asceti care urmasera aceeasi cale si multi dintre colegii care o urmau erau dezamagiti de rezultatele lor, plecand sa isi continue calatoria spirituala in alte parti. Abia cu cativa ani in urma, dupa ce am citit cugetarile lui Shyama Charan Lahiri, am putut sa localizez cauzele din spatele acestor esecuri. Organizatia in grija careia ne-am lasat indrumarea spirituala pur si simplu nu urma regulile fondatorului kriyā yoga-ei.

 

 

Cel mai bun mod de a introduce invatatura kriyā yoga a lui Shyama Charan Lahiri este sa enumar mai intai cateva dintre beneficiile ei, descrise de cei mai consecventi practicanti:


1. Teoria kriyā yoga este usor de inteles.
2. Se obtine imediat o stare de calm mental.
3. Bucuria, dar si alte stari ale constiintei, pot fi manifestate la vointa.
4. Starea generala de sanatate se imbunatateste.
5. Multe dintre iluziile vietii sunt eliminate.
6. Ochiul Spiritual este activat, conferind, astfel, perceptia extrasenzoriala.
7. Poate fi stapanit Universul material.
8. Se dobandeste eliberarea de sub incidenta legii cauzalitatii (karman).
9. Se obtin obiectivele finale ale tuturor religiilor si cailor spirituale.
10. Aspirantul realizeaza unitatea sa cu Dumnezeu.
11. Se dobandeste starea transcendentala de kriyā.
12. Practicantul este eliberat de ciclul nasterii si al mortii (samsāra).

Cand Lahiri si-a denumit tehnicile sale de meditatie, el a cautat un singur termen care sa cuprinda atat aria, cat si simplitatea obiectivului lor. In acest scop, el a ales cuvantul sanscrit kriyā. Asa cum se obisnuieste in vocabularul sanscrit, cuvantul are numeroase interpretari. In cel mai simplist sens, kriya inseamna „actiune” sau „ritual sacrificial”. Este o actiune sau un ritual pe care le efectuam pentru a obtine unicul obiectiv real al existentei umane. Astfel, destinatia existentei noastre este de fapt, dupa Lahiri, sa punem capat tuturor actiunilor. Asadar, am putea spune, in acest sens, ca intr-adevar kriyā este chiar „actiunea de a inceta toate actiunile”. Prin urmare, daca [ea] este aceasta actiune de a inceta toate actiunile, putem sa intelegem de ce a fost denumita astfel; nu numai pentru ca este o actiune pe care o efectuam, dar si pentru ca ea ne conduce la starea de non-actiune. Asta poate parea un paradox, dar cu unele explicatii si cu rabdare vei ajunge sa ii intelegi sensul si, cel mai important, sa il experimentezi chiar tu.

Un alt aspect remarcabil al kriyā yoga-ei este necesitatea concentrarii pe simplitate. Prin simplitate nu trebuie inteles ca tehnicile sunt usor de executat (dimpotriva, ele necesita multa practica pentru a le aduce la perfectiune). Ceea ce a vrut Lahiri sa exprime prin „simplitate” este ca, fara vreo alta metoda extraordinara de a-ti atinge telul, trebuie sa te concentrezi pe tehnica si sa elimini tot ceea ce nu este de folos din practica ta spirituala. Kriyā este autonoma, nu necesita alte forme de adorare. Exceptand tehnicile, kriyā necesita numai urmarirea unui anume set de reguli pentru ca rezultatul dorit sa apara.

 

Un fragment extras din cartea Kriya Yoga. Secrete revelate. Manual teoretic si tehnic de J. C. Stevens, aparuta in colectia Yoga, coordonata de Mihai Lita, senior editor.

Comentarii

Carte
Kriya Yoga. Secrete revelate - Manual teoretic si tehnic Kriya Yoga este o ramura a practicilor spirituale grupate sub foarte generala denumire de „yoga”, prin care fiinta umana ajunge sa-si reveleze adevarata sa natura launtrica, divina. In limba...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
J. C. Stevens J. C. Stevens lucreaza la cateva proiecte care vor largi domeniul stiintei kriya yoga , precum si la o mai buna prezentare a mesajului originar al lui Lahiri Mahasaya . In acest scop, el a ajutat...
Detalii autor
Colectie
YOGA
Detalii colectie