Am spus ca nu credem in suspendarea gandirii, ca nu privim exercitiul niciunei facultati ca fiind inabusit de catre somn, ca daca la omul adormit atentia se dovedeste uneori dificila, vointa slabita, iar judecatile eronate, imaginatia, memoria, sensibilitatea dobandesc in schimb o putere de expansiune enorma, in asa fel incat, daca starea de vis nu iti permite sa pastrezi justul echilibru intelectual indispensabil pentru a indeplini o lucrare a mintii rationala in toate privintele, in orice caz ea poate deschide, asupra lumii ideale, orizonturi necunoscute in viata reala.
Trei conditii esentiale au fost indicate pentru a ajunge sa te faci stapan peste fantasmele somnului:
1. Sa ai in timp ce dormi constiinta somnului, obicei care se dobandeste destul de prompt prin simplul fapt de a tine un jurnal de vise.
2. Sa asociezi anumite amintiri cu anumite perceptii senzoriale, in asa fel incat intoarcerea acestor senzatii in somn sa introduca, in toiul viselor, ideile‑imagini cu care le‑ai facut sa fie strans legate.
3. Cand ideile‑imagini contribuie din acel moment la formarea tablourilor din vis, sa folosesti vointa (de care nu vei duce niciodata lipsa cand vei sti ca visezi) pentru a le ghida dezvoltarea conform principiului potrivit caruia a te gandi la un lucru inseamna a‑l visa.
Un miros, un gust, o atingere, un motiv muzical au evocat amintirea in imagini a unei persoane ori a unui loc. Am sentimentul ca visez, imi indrept miscarea ideilor pe un drum pe care eu insumi i l‑am trasat. Visez, asadar, cum vreau, ce am vrut. Controlul viselor si fabricarea prafului de pusca sunt lucruri ce nu par nicidecum potrivite sa fie puse in paralel. Nu am deloc pretentia sa asimilez meritele inventarii lor particulare.
Voi spune totusi ca, pentru cele trei elemente psiho‑fiziologice indicate mai sus pe undeva, e ca si cu salpetrul, sulful si carbonul, trei elemente de alt soi. Izolate, nu au nimic uimitor; combinate, produc efecte surprinzatoare.
O afirmare pur teoretica a virtutilor prafului de pusca ar fi fost in mod sigur intampinata cu mare indoiala pe vremuri si nu as putea cere cu anticipatie mai multa incredere in rezultatul mijloacelor pe care le propun pentru a stapani iluziile somnului. Sa se binevoiasca totusi a mi se urma indicatiile precise, sa se depuna staruinta in a verifica cu buna stiinta ce valoare au si voi accepta cu placere dinainte judecata ce li se va aduce.
Prevad aici o obiectie sau reflectie pe care unele minti ar putea sa o ridice. Presupunand, se vor gandi ei, ca experienta confirma pe deplin tot ceea ce tocmai a fost prezentat, cum ca fiecare si‑ar putea controla visele si ar putea sa‑si supuna in timpul noptii imaginatia vointei, care vor fi consecintele acestei descoperiri si care ii va fi folosul?
Fragment extras din Visele si mijloacele de a le controla - Observatii practice de Leon D`Hervey De Saint-Denys, colectia Quinta Essentia, 2019.
Comentarii