Ce puteti face ca sa aveti mereu o relatie incitanta care sa va ajute sa evoluati si sa nu aveti niciodata momente de blazare? Iata cateva sfaturi practice care sa va ajute sa aveti o relatie de invidiat!
Comunicarea este foarte important a intr-o relatie, trebuie comunicare zilnica si, mai ales eficienta, trebuie sa ne conectam mereu cu partenerul, indiferent ceprobleme pot aparea pe parcursul unei zile. Incepeti sa socializati mai mult cu prietenii vostri, dati petreceri, planificati un gratar, un picnic sau o excursie la munte, comentati un film, o piesa de teatru sau o carte. Ia-ti un timp pentru a fi singur/a, daca simti nevoia. Dar comunica-i acest lucru partenerei sau partenerului tau cu rabdare si empatie. O pauza nu inseamna despartire sau o racire a relatiei. Poate fi o tabara spirituala sau un workshop in alta localitate.
Relatia trebuie aerisita, revigorata din cand in cand, lasata putin sa respire. Daca simti nevoia unei astfel de pauze, comunica-i partenerului durata in timp a acestei pauze. Pana la urma nimeni nu poate sta intr-o permanenta stare de incertitudine.
Foarte important in relatia de cuplu este felul in care ne raportam la sexul cu partenerul. Tot timpul putem schimba cate ceva, de comun acord, putem aduce ceva nou, inedit, pentru ca activitatea si potrivirea sexuala sunt esentiale in relatia de cuplu. Si aici intervine aspectul principal, cat de bine cunoastem partenerul in asa fel incat condimentarea vietii noastre sexuale (de cuplu) sa fie primita cu entuziasm de catre acesta.
Un alt aspect important este aprecierea partenerului, valorizarea acestuia. Monotonia, plictiseala pot aparea in relatia de cuplu si din cauza lipsei de apreciere, de motivare, iar aici mesajele cu conotatii pozitive, laudative, apreciative, de incurajare, sunt foarte importante. Mesajele de recunostinta, de multumire, de gratitudine, complimentarile intre parteneri isi au rolul lor bine definit in relatia de cuplu. Asta face sa creasca stima de sine a fiecarui partener cu efecte benefice asupra relatiei de cuplu. Intimitatea in cuplu este esentiala. Si nu vorbim despre intimitatea sexuala. Daca e vorba de o relatie de lunga durata si vrei sa dispara uzura si monotonia zilnica care s-au instalat in familie, o idee buna ar fi sa plecati numai voi doi singuri undeva sau macar un weekend. In cazul in care exista copii, ar fi de preferat ca o saptamana de vacanta sa fie facuta cu copiii sau copilul, dupa caz, iar o saptamana doar voi doi.
Pe masura ce trece timpul, multe cupluri incep sa intre intr-o rutina, rutina fireasca, nu putem trai zilnic, mereu cu adrenalina la cote maxime ca in primele zile. Iar aceasta rutina necesara poate insemna de multe ori liniste, siguranta, confort emotional, stabilitate a relatiei care, desi indica faptul ca relatia a intrat pe un fagas normal, ea poate fi perceputa ca un factor ce ii face pe unii parteneri sa se plictiseasca. Aici depinde de temperamentul fiecarui partener. Unui flegmatic, in sensul psihologic al tipologiilor umane, nu ii va fi foarte usor alaturi de un coleric.
Trebuie sa realizezi ca incetinirea vitezei cu care merge relatia este oarecum fireasca. Nu poti sa mergi tot timpul, toata viata in viteza a patra. Nu te poti astepta ca relatiile sa ramana mereu asa cum au fost de-a lungul celor cateva luni de inceput.
Apreciaza si valorizeaza ceea ce ai
Doar un om care are sentimentul ca totul i se cuvine poate ajunge la stari de plictiseala severa in cuplu. Putina varietate in relatia de cuplu nu strica niciodata. Asta, bineinteles, cu acordul partenerului. Iar cand spun varietate ma refer la relatia de cuplu, lucruri pe care nu le-ati mai facut, dar suna interesant de experimentat sau le-ati facut in primele luni de relatie.
Multi parteneri sunt nostalgici dupa perioada de inceput a relatiei lor, fara sa se gandeasca la faptul ca nici ei nu mai sunt ca la debutul relatiei, pentru ca lucrurile se schimba. Fa un efort si ia in seama lucrurile pe care pana acum nu le-ai observat la partenerul tau.
Dansul furiei, de Harriet Lerner
Furia ne poate semnala multe lucruri: ca suferim, ca ceva nu merge bine, ca nevoile noastre nu sunt implinite in mod adecvat, ca e nevoie de o schimbare. Pentru a impiedica furia sa degenereze sau sa ne altereze relatiile de familie, este necesar sa invatam sa ne comunicam limpede nevoile si dorintele, sa nu ne straduim sa ii schimbam pe ceilalti si sa ne aparam ideile si convingerile intr-un mod asertiv.
Un articol scris de Sorin Lucaci (psiholog) pentru Revista Punkt - editia lunii iunie 2018.
Comentarii