Inainte de orice, trebuie sa spun ca tin foarte mult la volumul acesta pentru ca reprezinta prima mea colaborare cu Editura Herald in calitate de traducator. Nu pot sa uit cat de emotionat am lucrat la el, avand sentimentul ca incep, daca-mi permiteti, o noua aventura in domeniul cartii.
„Misterele femeii”. La o prima vedere, titlul pare provocator, parca desprins din imaginea care circula pe internet si in care vedem o carte subtire intitulata „Cum gandesc barbatii” si o alta de cateva mii de pagini intitulata „Cum gandesc femeile, vol. 1”. Insa, departe de a fi o intreprindere umoristica, volumul de fata exploreaza – in cea mai buna maniera jungiana, pentru ca Mary Esther Harding a fost studenta a marelui psihanalist elvetian – profunzimi arhetipale.
In centrul atentiei se afla Luna, in toate ipostazele ei (Luna fertilizatoare, Luna mama, Luna schimbatoare), precum si zeitatile Lunii sau zeitati care prin trasaturile sau temperamentul lor amintesc de caracteristicile Lunii. Ciclicitatea zi-noapte este si ea studiata in amanunt, pentru ca si ea are o importanta covarsitoare in incercarea de a intelege felul de a fi al femeii-arhetip. In acelasi timp, Luna apare si ca realitate psihologica interioara, prezenta atat la femei, cat si la barbati. Implicatiile sunt multiple si, daca acceptam premisele, revelatoare pentru multe schimbari psihologice care se petrec in mintile tuturor.
Scriitura nu e deloc complicata, e captivanta (mai ales pentru cine are o slabiciune pentru mitologie) si pe intelesul tuturor. Mary Esther Harding pare ca spune o poveste, cu o dezinvoltura surprinzatoare pentru un subiect atat de complex. Citind si traducand cartea, m-am simtit acaparat de text intr-un mod neasteptat – doar plecasem de la premisa ca e o carte stiintifica, non-fiction, ca trebuie sa fiu foarte atent la termeni si concepte dar ca n-o sa fie un page-turner –, dar asta pentru ca nu e un text rece, rigid, scolastic, ci povesteste si comenteaza mituri, legende, tipologii, aducandu-le in lumea moderna si explicand trecerea de la exteriorizarea lor sub forma zeitatilor in urma cu mii de ani la interiorizarea lor, prin atitudini si comportamente. Iar daca ne gandim ca a fost scrisa in 1935, reusita e cu atat mai impresionanta.
George Arion Jr., traducator, speaker - sambata, 23 noiembrie, ora 18.30, la lansarea de la targul de carte Gaudeamus 2019 a titlului Misterele femeii de Mary Esther Harding, alaturi de Mihaela Minulescu, Monica Gaitanaru, Gabriela Deniz si Sorin Lucaci.
Comentarii