Colectia „Pas in doi”, a editurii Herald, este una dintre cele mai bune colectii despre viata de cuplu pe care le avem in Romania. Ma bucura existenta colectiei pentru ca aceasta cuprinde autori foarte buni, cu rezultate in munca lor, si ofera atat terapeutilor, cat si cuplurilor informatii utile, validate stiintific si intr un limbaj foarte accesibil. Autorii mei preferati din colectie, Harriet Lerner, Russ Harris, Stan Tatkin, Harville Hendrix, sunt unii dintre cei mai buni terapeuti de cuplu din prezent, iar ceea ce imi da un sentiment placut este faptul ca avem acces la cea mai buna literatura pentru cupluri.
Ghidul casniciei. Indrumari pentru cei casatoriti sau aflati intr-o relatie de Harriet Lerner, este o carte care va ofera foarte multe sfaturi practice pentru problemele si intrebarile de zi cu zi ale cuplurilor si pentru situatiile de criza – sfaturi simple si extrem de valoroase. Autoarea are darul de a-si impartasi cunoasterea intr-un mod intelept si cu multa claritate, rezultatul fiind 106 reguli despre casnicie. Deseori, intr-o casnicie schimbarea adevarata are loc cu viteza melcului. Dar conteaza directia schimbarii, nu viteza. Este o carte buna, a unei autoare pe care v-o recomand cu toata increderea. Am citit-o si o citesc cu toata curiozitatea, iar Harriet Lerner este una dintre terapeutele care m-au inspirat si mi-au imbogatit cunoasterea. Textele autoarei reflecta experienta sa clinica foarte bogata in munca alaturi de cupluri si de familii, precum si un mod foarte practic si direct de a sprijini cuplurile.
Actioneaza cu dragoste (ACT with LOVE) – Pune capat conflictelor, rezolva neintelegerile si intareste-ti relatia prin terapia acceptarii si angajamentului, semnata de Russ Harris, este o carte pe care o recomand cu mare incredere cuplurilor si celor interesati de relatiile romantice. O carte practica, utila, mai ales pentru ca pune intr-o alta perspectiva certurile si conflictele din cuplu si te ajuta sa intelegi cum iti poti rezolva divergentele fara resentimente, renuntare, agresivitate sau critica.
Asteptarile nerealiste despre dragoste, iubire si viata de cuplu sunt adesea cele care ne creeaza suferinte in relatii. Gandurile sunt, cel mai frecvent, interpretari ale realitatii, datorita experientelor trecute. Autorul, psihoterapeut specializat in terapia acceptarii si angajamentului (ACT) – o forma de terapie cognitiv-comportamentala pe care si eu o practic si pe care o gasesc extrem de utila –, prezinta in cartea sa, Actioneaza cu dragoste, modul in care relatia si, de fapt, fericirea si bunastarea ta sunt sabotate de modul in care mintea functioneaza uneori. Cu intelepciune insa, cuplurile sunt sprijinite pentru a face diferenta dintre asteptarile nerealiste, adesea neexprimate pe intelesul partenerului, judecati si erori de judecata si realitatea celuilalt. Asadar, multe tensiuni si conflicte se vor elimina daca renunti la judecati si intelegi ca ele nu sunt realitatea si adevarul.
Configurati pentru iubire, de Stan Tatkin, este o lectura care te ajuta sa depasesti distanta, nesiguranta si nemultumirile din relatie cu ajutorul stiintei si a intelegerii creierului. Cum sa ne intelegem mai bine si sa ne facem intelesi. O carte usoara, dar extrem de utila, mai ales pentru cei care nu sunt obisnuiti cu lecturile „psihologice”. Un volum usor acceptat de barbatii si femeile care au nevoie de structura, de logica, de sens in explicatii, dar si de solutii. Sa stim ce avem de facut concret pentru a ne fi mai bine. De ce ne ranim unul pe celalalt? De ce ne certam pe aceleasi subiecte? De ce ne intelegem bine, si totusi avem si momente in care tipam sau ne rupem unul de celalalt, desi ne iubim? Acele momente in care simtim ca nu ne mai putem controla. Cartea ofera solutiile practice in momentele dificile, conflictuale. Intelegand mecanismele noastre de functionare, explicate de Stan Tatkin, putem purta si discutii dificile cu partenerul, fara judecati, atac prin critica sau repros si fara retragere a afectiunii si tacere. Ce am apreciat foarte mult la acest autor si la textul sau este ca aduc in discutie nevoia de a ne simti in siguranta alaturi de partener. Putem avea incredere in noi si in cel de langa noi daca ne simtim in siguranta.
O alta intrebare la care raspunde autorul este: Cum sa ramanem conectati unul cu celalalt cand viata de zi cu zi este incarcata, iar uneori obositoare si stresanta? Sau cum putem reinsufleti dragostea si iubirea in cuplu, prevenind rupturile si distantarea? „Ne este bine impreuna, dar nu mai suntem indragostiti unul de celalalt, nu mai exista pasiune.” Un text valoros, pe care vi-l recomand cu multa incredere pentru ca imbina stiinta pe intelesul nostru cu solutii practice si aduce speranta acolo unde multe cupluri au credinta ca nu se mai poate face nimic.
Primeste iubirea pe care o doresti de Harville Hendrix. O carte pentru cuplurile care sunt in impas, care simt ca relatia cu partenerul le retrezeste dureri si suferinte din trecut sau care au adunat multa furie si resentimente. Te ajuta sa intelegi de ce omul pe care il iubesti te raneste, de ce tu il ranesti pe el si, cel mai important, iti arata ce este de facut cand omul vietii tale devine cel mai mare cosmar al tau, cand vezi cum partenerul tau incepe sa semene cu mama sau tatal sau, in cele mai proaste momente ale acestora. Ca si Reinventing your life, aceasta carte te ajuta sa-ti intelegi problemele de cuplu si iti ofera solutii atunci cand totul pare imposibil de rezolvat.
Comentarii