Ati auzit, fara indoiala, de „legea karmei”. Cele mai multe concepte din metafizica provin din limba sanscrita, tot asa cum termenii din anatomie si din stiinta in general sunt de origine latina sau greaca. Explicatia trebuie cautata in vremurile de demult; odinioara, medicii si toti invatatii pastrau cunostintele numai pentru ei. Intrucât studiul limbii latine era indispensabil, invatatii de atunci obisnuiau sa foloseasca denumiri latine, pentru ca profanii ignoranti sa nu inteleaga semnificatia termenilor de specialitate; acest obicei se pastreaza si in zilele noastre.
Acest procedeu prezinta si avantaje, deoarece toti termenii care provin dintr‑o limba permit specialistilor din orice tara si care vorbesc limbi diferite, sa se inteleaga mai usor intre ei pe probleme specifice activitatii lor profesionale. La bordul navelor si avioanelor, operatorii procedeaza in acelasi fel atunci când folosesc codul Morse sau codul „Q”. Deseori veti auzi cum radioamatorii comunica intre ei pe tot globul folosind un cod care le permite sa se inteleaga desi nu vorbesc aceeasi limba.
Termenii din limba sanscrita sunt cunoscuti de specialistii din intreaga lume si când aud cuvântul „karma” ei stiu ca este vorba de legea care inlantuie cauzele si efectele”. “Karma” nu are nimic misterios in ea, nimic infricosator. In acest curs noi intentionam sa aducem metafizica pe un plan rational; nu vrem sa folosim termeni abstracti, pentru ca, dupa parerea noastra, nu este nimic in metafizica atât de complicat incat sa fim nevoiti sa recurgem la termeni care, de cele mai multe ori, nu fac decat sa semene confuzie in mintile celor care o studiaza.
Sa scoatem „legea karmei” din contextul sau metafizic, sa‑l neglijam, si sa apelam mai degraba la legile lumii fizice. Sa luam un exemplu: tanarului John tocmai i se da in dar o motocicleta. Este incantat cand incaleca pe ea si ii face o deosebita placere sa ambaleze motorul. Bineinteles nu se rezuma numai la atat. Tanarul va porni la drum si, fara indoiala, va merge prudent la inceput, dupa care, cuprins de betia vitezei va merge din ce in ce mai repede, fara sa mai tina seama de panourile care ii semnalizeaza limita de viteza. Deodata, aude sunetul unei sirene in spatele sau, apoi vede cum o masina de politie il depaseste si i se face semn sa se opreasca la marginea soselei. Tanarul motociclist reduce viteza, se opreste si asteapta linistit agentul de circulatie ca sa‑l amendeze.
Acest exemplu banal ne demonstreaza existenta unor legi; in acest caz este vorba de legea care interzice sa se circule cu o viteza mai mare decat viteza legala. Tanarul nu a respectat viteza permisa, a incalcat legea si acum isi primeste pedeapsa sub forma unei amenzi.
Tot ceea ce facem este rezultatul unei actiuni. Gandul este o forta reala. Sunteti ceea ce ganditi.
Prin urmare, daca gandurile va sunt pure, veti deveni pur; daca gandurile va stau la placerile senzuale, veti deveni un desfranat care va trebui sa revina pe acest pamant atat cat va fi necesar pentru ca dorintele murdare sa se stinga definitiv in urma cultivarii gandurilor curate si bune. Karma, asadar, este procesul prin care facem datorii si apoi le platim. Daca intrati intr‑un magazin si comandati anumite marfuri, inseamna ca faceti datorii pe care apoi va trebui sa le achitati. Pana la data la care va trebui sa va achitati facturile, sunteti datornic, si daca nu va achitati la timp datoriile riscati, asa cum se intampla in unele tari, sa intrati chiar si la inchisoare.
Trebuie sa‑i iertam pe cei care ne fac rau si sa le cerem iertare celor carora le‑am facut rau. Trebuie sa nu pierdem niciodata din vedere ca mijlocul cel mai sigur de a avea o karma buna este acela de a face altora ceea ce am vrea sa ni se faca noua.
In permanentă ar trebui să avem mila si intelegere fata de bolnavi si de cei necajiti, caci s‑ar putea ca tocmai pentru aceasta misiune sa ne aflam acum, aici. Este foarte usor sa respingem o persoana plictisitoare si enervanta, dar sa tinem seama ca bolnavii, in general, sunt foarte sensibili la gesturile noastre, ei sufera din cauza slabiciunii lor si isi dau seama ca ii chinuiesc pe cei din jur. Reamintim cu acest prilej faptul ca, asa cum stau lucrurile pe pamant, orice persoana cu adevarat initiata, orice persoana care a ajuns la un grad de evolutie mai ridicat, sufera de vreo boala oarecare.
Adeseori, o infirmitate fizica serveste la rafinarea corpului grosier omenesc, pentru a‑i permite sa receptioneze vibratii cu frecvente foarte ridicate, pe care omul obisnuit nu le poate receptiona. Prin urmare, sa‑i respectam pe cei bolnavi. Sa nu ne pierdem rabdarea fata de ei, caci bolnavul este confruntat cu probleme pe care, de regula, noi le ignoram cu desavarsire! Bolnavul s‑ar putea sa fie mai evoluat decat noi, care ne bucuram de o sanatate excelenta, si daca il ajutam ne ajutam de fapt pe noi insine foarte mult!
Comentarii