15%

Estetica inconstientului

Eseuri de psihanaliza

Daniela Luca (Autor)

Daniela Luca creează paralele intre micro-spatiile scriitoricești și micro-spațiile psihanalitice, pentru a ne aduce mai aproape de a vedea, parcă prin crăpătura ușii, macro-spațiul în care este posibil să fim primiți odată ce integrăm acele frânturi de memorie psiho-somatică care plutesc suspendate în noi de la începuturi. Sunt acele frânturi identitare fantasmatice, aproape fantomatice, slab diferențiate, dar cu o mare putere de a poseda mintea, prinse în năvodul creativ, prin intuiția și capacitatea lor de discriminare fantastică, de autori precum Blecher, Cârneci, Cărtărescu, Abăluță și ceilalți pe care Daniela Luca a ales să îi comenteze aici ca autori de suprearealism.

Disponibil in stoc
Estetica inconstientului - Eseuri de psihanaliza
32,30 RON 38,00 RON
(-15%)
32,30 RON 38,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PSIHOTERAPIA
Anul publicarii
2021
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
256
ISBN
978-973-111-897-0
Cod Bare EAN
5948417500117

Descriere

Estetica Inconstientului. Eseuri de psihanaliza este o carte surprinzatoare prin continut si prin intentie, pentru ca nu analiza literara (predominand in prima parte „Psihanaliza si Literatura”) sau psihanalitica (in a doua parte, „Experienta psihanalizei”) pare sa fie mai degraba obiectul acestei lucrari, ci ceva mult mai subtil: o reconciliere intre pozitii, intre multiplele spatii care se deschid intern la confluenta cu lumea, intre multiplele stari pe care omul obisnuit le traieste ca neliniste, anxietate, tulburare, dar pe care omul prin excelenta sensibil – scriitorul si psihanalistul chemat de vocatie – le expandeaza si le observa din interior, ca pe o realitate obiectiva, ca pe un spatiu „in carne si oase”, de care e acaparat, fascinat, incapsulat. A supravietui in spatiu si in afara lui in acelasi timp este o arta pe care scriitorul si psihanalistul deopotriva o dezvolta cu ajutorul limbajului si a metalimbajului, ascutindu-si sensibilitatile, toti receptorii interni, capacitatea de a contine, de a suferi si de a transforma cele mai extreme forme ale realitatii, sustinand, si nelasand sa se rupa, tensiunile dintre contrarii, mosind printr-un travaliu intens un insight mai cuprinzator, noi imagini si stari.

Astfel, Daniela Luca creeaza paralele intre micro-spatiile scriitoricesti si micro-spatiile psihanalitice, pentru a ne aduce mai aproape de a vedea, parca prin crapatura usii, macro-spatiul in care este posibil sa fim primiti odata ce integram acele franturi de memorie psiho-somatica care plutesc suspendate in noi de la inceputuri. Sunt acele franturi identitare fantasmatice, aproape fantomatice, slab diferentiate, dar cu o mare putere de a poseda mintea, prinse in navodul creativ, prin intuitia si capacitatea lor de discriminare fantastica, de autori precum Blecher, Carneci, Cartarescu, Abaluta si ceilalti pe care Daniela Luca a ales sa ii comenteze aici ca autori de suprearealism – un suprarealism „care trebuie sa doara ca o rana profunda” (Max Blecher). Intelegem abia in partea a doua a cartii (dedicata studiilor clinice) de ce si de unde aceasta alaturare a Psihanalizei si Literaturii, amandoua scrise cu majuscula: pentru ca durerea, strigatul suspendat al realitatii interioare, dintre spatii, din ochiurile panzei realitatii, este glasul ce strabate prin acel vortex al nasterii identitatii noastre umane, este raspunsul la tragediile mici si mari ale existentei, ale persoanei, la discontinuitatile din a fi, la rupere si zbatere in necunoscut, in nesigur, in inform.

Este o durere pe care o ducem toti cu noi, de la nasterea noastra biologica, pe drumul constientizarii de sine, catre nasterea noastra ultima (implacabila moarte). Suspensia intre realitati, aceasta este conditia umana de care ne aminteste cu multa finete Daniela Luca si despre care un alt mare psihanalist, Philip Bromberg, afirma: „sanatatea este abilitatea de a sta in spatiile dintre realitati fara a pierde niciuna dintre ele – capacitatea de a te simti ca un sine (one self) desi esti multiplu (being many)”. (Gabriela Deniz)


Si ca om, si ca psihanalist, convingerea mea este ca atata timp cat te afli mereu in cautarea propriului sens si crez de viata, a adevarurilor interioare, proprii si ale celuilalt, atata timp cat te simti tu insuti in ceea ce esti, creezi, traiesti, lucrezi, in forul tau interior si in lume, dincolo de orice vicisitudini ale socialului si timpurilor, poti fi deschis catre caile inconstientului, spre invatare din experienta si spre reciprocitate si adevarata relationare cu lumea.

Daniela Luca


CUPRINS

In loc de introducere 7

Partea I
Psihanaliza si Literatura

Existenta si non-existenta intre multiple(i) realitati la Max Blecher 13

Scrisul-manifest, realul-caleidoscop si poemul-vis la Roberto Bolaño 29

Claustrumul si evadarea din propria realitate. Dialog cu Guillermo Montero
pe marginea romanului Solenoid, de Mircea Cartarescu 41

Intre suprematia cuvintelor si timpul dureros al afectelor – Ingeborg Bachmann 53

Transformari ale feminitatii in cautarea de adevar si sens la Magda Carneci 66

Scriitorul, patimile si traversa lor orbitoare 75

Autoportretul lucid si eleganta discursului la Constantin Abaluta 84

Thanatic. Ma non troppo 91

Forta fragilitatii si precizia deconcertanta a discursului poetic la Ioana Vintila 98

Indestructibilitatea memoriei poetice 106

Obiecte interioare la frontiera reveriei: „kirila”, de Teodor Duna 112

Partea a II-a
Experienta psihanalizei

Cuvinte inscrise in corp, dureri ramase in tacere 121

Intimitate si ne-intimitate in cadrul analitic: semnificatie clinica, tehnica, etica 136

Estompari ale Erosului in maladiile psihosomatice 149

Pater. Studiu asupra depresiei paterne 161

Constructia de sine si a sentimentului de a exista 178

Despre (ne)autentic in psihanaliza cazurilor-limita 194

Secret de viata, secret de moarte 209

Arhaicul, comunicarea arhaica si figurabilitatea psihica 222

Libertatea de a fi, de a gandi si de a crea in psihanaliza 233

A transmite, a crea matricea psihanalizei si psihoterapiei 245


Daniela Luca

Daniela Luca este doctor in psihopatologie si psihanaliza la Universitatea Paris 7 „Denis-Diderot”, psihanalist, poet, eseist. Din 1998 este redactor de carte, editor, consultant stiintific, traducator (psihanaliza, psihologie, psihopatologie, literatura). A tradus 10 carti (din franceza si engleza) si numeroase articole de psihanaliza, aparute in reviste de specialitate, din 1999 pana in prezent. Dintre titlurile recente pe care le-a publicat amintim volumul de eseuri de psihanaliza Cuvinte in negativ (2016), volumele de poeme Intermezzo (2017) si Vatra Luminoasa (2019), iar, la Editura Herald, volumul Estetica inconstientului: eseuri de psihanaliza (2021).

Carti din colectia Psihoterapia

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00TE013
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Autori romani, Trauma - obstacol sau oportunitate, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
256
ISBN
978-973-111-897-0

Articole