Rene Guenon

Ezoterismul crestin - Ordinele initiatice si simbolismul profund al traditiei crestine

Categorii: titluri Herald

Din faptul ca crestinismul ocupa relativ putin spatiu in opera lui Rene Guenon luata in ansamblul ei - si din faptul ca n-a urmarit sa-i puna in lumina continutul metafizic si initiatic - unii s-au crezut indreptatiti sa concluzioneze ca el considera crestinismul ca o forma traditionala - desigur...

Disponibil in stoc
Ezoterismul crestin - Ordinele initiatice si simbolismul profund al traditiei crestine
Din faptul ca crestinismul ocupa relativ putin spatiu in opera lui Rene Guenon l...
38,25 RON 45,00 RON
(-15%)
38,25 RON 45,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse

SKU
00PH032
Colectia
PHILOSOPHIA PERENNIS
Autor
Rene Guenon
Anul aparitiei
2022
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
SKU editii anterioare
00PH012
ISBN editii anterioare
978-973-111-350-0
Limba
Romana
Nr. pagini
160
ISBN
978-973-111-954-0
Cod bara editii anterioare
5948417230120
Traducator
Daniel Hoblea

Frecvent citite impreuna cu:

Descriere

Din faptul ca crestinismul ocupa relativ putin spatiu in opera lui Rene Guenon luata in ansamblul ei, si din faptul ca n-a urmarit sa-i puna in lumina continutul metafizic si initiatic, unii s-au crezut indreptatiti sa concluzioneze ca el considera crestinismul ca o forma traditionala, desigur regulara si ortodoxa, dar oarecum incompleta sub raportul cunoasterii metafizice. Rene Guenon s-a opus cu anticipatie, si de multa vreme, unei asemenea deformari a gandirii sale. In 1925, in conferinta sa despre Metafizica orientala, Guenon facea o declaratie ce nu lasa loc niciunui echivoc. Dupa ce a vorbit despre "metafizica partiala" a lui Aristotel si a continuatorilor sai, el spunea: "In ce ne priveste, avem certitudinea ca, in antichitate si in Evul Mediu, au existat in Occident, la dispozitia unei elite, doctrine pur metafizice si pe care le putem numi complete, inclusiv aceasta realizare care, pentru majoritatea modernilor, este fara indoiala un lucru greu de conceput"...

Studiile reunite in volumul de fata sunt consacrate, in marea lor majoritate, unor organizatii pe care Rene Guenon le considera ca fiind, in Evul Mediu, detinatoarele invataturii si metodelor ezoterismului crestin: Ordinul Templului, Fidelii Amorului, Cavaleria Sfantului-Graal. Cu acest titlu, ele constituie o intregire a Ezoterismului lui Dante si a Regelui Lumii. Le-am precedat cu doua studii intitulate"Despre limbile sacre" si "Crestinism si Initiere". Primul, care pune in lumina importanta limbii ebraice in crestinism, arata calea de cercetare cea mai importanta poate, pentru un studiu aprofundat al stiintelor traditionale si metodelor ezoterismului crestin. Al doilea priveste structura crestinismului sub dublul sau aspect religios si initiatic.

Jean Reyor

*

Este remarcabil ca, in Bisericile din Orient, n-a existat niciodata misticism in sensul in care a fost inteles in crestinismul occidental incepand cu secolul XVI; acest fapt ne poate sugera ca o anumita initiere, de genul celor la care am facut aluzie, s-a mentinut in aceste Biserici si, in mod efectiv, se gaseste in isihasm, al carui caracter realmente initiatic pare neindoielnic.

...

In ciuda originilor initiatice ale crestinismului, acesta, in starea sa actuala, nu este cu siguranta nimic altceva decat o religie, adica o traditie de ordin exclusiv exoteric, neavand in el insusi alte posibilitati decat cele ale oricarui exoterism; el nu le pretinde de altfel in niciun fel, deoarece nu e vorba niciodata in ce-l priveste de altceva decat de a obtine "mantuirea". O initiere poate fireste sa i se suprapuna, si ar fi necesara chiar pentru ca traditia sa fie intr-adevar completa, posedand efectiv cele doua aspecte exoteric si ezoteric; insa, in forma sa occidentala cel putin, aceasta initiere, in fapt, nu mai exista in prezent. E de altfel evident ca respectarea riturilor exoterice este suficienta din plin pentru a atinge "mantuirea"; asta e deja mult, desigur, si chiar tot ce pot pretinde in mod legitim, astazi mai mult decat oricand, imensa majoritate a fiintelor umane; dar ce vor face, in aceste conditii, cei pentru care "Paradisul nu este inca decat o inchisoare"?

Rene Guenon

CUPRINS

Cuvant inainte (Jean Reyor) 5

Scurta privire asupra ezoterismului crestin (17-150)

Partea intai

Structura si caracteristica traditiei crestine 17

Despre limbile sacre 19

Crestinism si initiere 25


Partea a doua

Despre cateva organizatii initiatice crestine 49

Pazitorii Pamantului Sfant 51

Limbajul secret la Dante si la "Fedeli D'amore" I 65

Limbajul secret la Dante si la "Fedeli D'amore" II 85

Noi consideratii despre limbajul secret la Dante 97

"Fedeli D'amore" si "Curtile Amorului" 105

Sfantul Graal 117

Inima-Sacra si legenda Sfantului Graal 139

SFANTUL BERNARD (151-174)

Ce spun clientii

Detii sau ai utilizat produsul?
Posteaza review