15%

Ezoterismul crestin

Ordinele initiatice si simbolismul profund al traditiei crestine

Rene Guenon (Autor)

Aceasta carte reuneste mai multe articole publicate de René Guénon in diferite reviste intre 1925 si 1942, care trateaza crestinismul in aspectele sale ezoterice si traditionale. In opera lui René Guénon nu gasim nicio lucrare dedicata acestei forme a traditiei care atinge intr-un mod imperativ preocuparile multor cititori, de aceea aceasta colectie este cu atat mai pretioasa.

Disponibil in stoc
Ezoterismul crestin - Ordinele initiatice si simbolismul profund al traditiei crestine
38,25 RON 45,00 RON
(-15%)
38,25 RON 45,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PHILOSOPHIA PERENNIS
Anul publicarii
2022
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
160
ISBN
978-973-111-954-0
Cod Bare EAN
5948417230328

Descriere

Foarte critic la adresa occidentalilor prea indepartati de propriile traditii si de spiritualitate, René Guénon se adreseaza elitelor intelectuale, oferindu-le chei, cai de cercetare pentru a se opune „degenerarii” intelectuale si spirituale a Occidentului. Studiile reunite in acest volum sunt in cea mai mare parte dedicate organizatiilor considerate a fi detinatoarele invataturii si metodelor ezoterismului crestin in Evul Mediu: Ordinul Templului, „Fedeli d’Amore”, Cavalerii Sfantului Graal.


„Este evident, intr-adevar, ca natura crestinismului originar, in masura in care acesta era esentialmente ezoteric si initiatic, trebuia sa ramana in intregime necunoscuta celor ce au fost apoi admisi in crestinismul devenit exoteric. In consecinta, tot ce putea fi cunoscut sau macar banuit din ceea ce era realmente crestinismul la inceputurile sale trebuia sa le fie ascuns de un val impenetrabil; […]” 

René Guénon


CUPRINS

SCURTA PRIVIRE ASUPRA EZOTERISMULUI CRESTIN       9
CUVANT-INAINTE       11

PARTEA INTAI
STRUCTURA SI CARACTERISTICILE TRADITIEI CRESTINE        19
I. Despre limbile sacre       21
II. Crestinism si initiere       27

PARTEA A DOUA
DESPRE CATEVA ORGANIZATII INITIATICE CRESTINE       47
III. Pazitorii pamantului sfant       49
IV. Limbajul secret la Dante si la „Fedeli d’Amore” I        63
V. Limbajul secret la Dante si la „Fedeli d’Amore” II        81
VI. Noi consideratii despre limbajul secret la Dante       93
VII. „Fedeli d’Amore” si „Curtile amorului”       101
VIII. Sfantul Graal       111
IX. Inima-sacra si legenda Sfantului Graal       131

SFANTUL BERNARD       141


Rene Guenon

René Guénon s-a nascut la 15 noiembrie 1886, in Blois. In 1904 a venit la Paris, inscriindu-se la Colegiul Rollin, ca student la matematica. In 1908, Guenon frecventa deja „scolile" ocultiste ale epocii. Initiat in Francmasonerie, in Ordinul Martinist, student al Scolii Hermetice a lui Papus, el a devenit o figura cunoscuta in miscarea ezoterica de atunci; in 1909 ajunge membru al Bisericii Gnostice, cu numele Palingenius.

Perioada 1908-1912 este foarte enigmatica. Superiores Incogniti il investesc pe René Guénon cu functia de restaurator al Traditiei primordiale in Occident, mai precis cu rolul de transmitator si talmacitor al adevarurilor absolute, in vederea modificarii mentalitatii occidentale. Intre 1909 si 1912, realizarea metafizica (cel putin teoretica) a lui Guénon era un fapt implinit, dovada fiind articolele scrise de el atunci, articole care prevestesc cartile de mai tarziu. Intrucat initierea sa era una „universala", Guénon a „particularizat-o", ajungand initiat in hinduism, daoism si masonerie; iar in 1911-1912 s-a atasat de traditia islamica, luand numele „slujitorul Unicului", Abdel Wahed Yahia. 

 Desi opera sa ca sambure spiritual, dar si ca expunere discursiva era deja constituita, abia dupa zece ani Guénon a inceput sa-si publice cartile. Primul Razboi Mondial l-a impiedicat sa se manifeste mai repede, si doar in 1921 ii apare prima carte, despre traditia hindusa. In deceniul urmator, el si-a publicat toate scrierile fundamentale, si tot acum devine „inima" si „intelectul" revistei Études Traditionnelles.

 In 1930 paraseste definitiv Franta, stabilindu-se pentru tot restul vietii la Cairo. Desi „sihastrit" in Egipt, Guénon a continuat sa exercite o influenta peremptorie asupra Occidentului. Articolele lunare ce apareau in Études Traditionnelles, corespondenta de o vastitate uluitoare si cartile scrise in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial au completat opera sa. 

 Desi a declarat raspicat ca nu accepta discipoli, René Guénon a influentat pe multi prin opera sa. Cel mai valoros colaborator al sau a fost Ananda Coomaraswamy; scrierile acestuia sunt, dupa ale lui Guénon , cele mai puternice si mai sincere din domeniu traditional, cele care pot fi luate ca referinta fara nicio ezitare. Dar cea mai mare speranta (din punct de vedere initiatic) Guénon si-a pus-o in Frithjof Schuon, care, convertit la islam, a instituit o „cale initiatica" pentru Europa. Acestei cai i s-au atasat romanii Mihai Valsan si Vasile Lovinescu. Printre alti „invatacei" mai cunoscuti ii vom mentiona pe Titus Burckhardt si pe Martin Lings. Mihai Valsan a devenit, dupa moartea lui Guénon, redactor-sef al revistei Études Traditionnelles si a inceput publicarea operei postume a acestuia.

 Dupa o suferinta fizica intensa, René Guénon paraseste lumea aceasta la 7 ianuarie 1951.

Mircea A. Tamas

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00PH032
Anul aparitiei
2022
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
titluri Herald
SKU editii anterioare
00PH012
ISBN editii anterioare
978-973-111-350-0
Limba
Romana
Nr. pagini
160
ISBN
978-973-111-954-0
Cod bara editii anterioare
5948417230120
Traducator
Daniel Hoblea

Articole