Dimensiunile arhetipale ale psihicului

Conform perspectivei psihologiei jungiene - astazi suntem martorii unei tranzitii cruciale: o perioada de reactie impotriva formelor culturale si religioase care s-au rigidizat si s-au izolat de izvorul creator al constientului colectiv. Semnificatia ascunsa a acestei urgente psihice``€ este aceea ca impinge dezvoltarea constiintei umane catre o renastere spirituala.

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Dimensiunile arhetipale ale psihicului
Colectia
JUNGIANA
Anul publicarii
2014
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
400
ISBN
978-973-111-486-6
Cod Bare EAN
5948417320074

Descriere

Conform perspectivei psihologiei jungiene, astazi suntem martorii unei tranzitii cruciale: o perioada de reactie impotriva formelor culturale si religioase care s-au rigidizat si s-au izolat de izvorul creator al constientului colectiv. Semnificatia ascunsa a acestei „urgente psihice” este aceea ca impinge dezvoltarea constiintei umane catre o renastere spirituala.

In aceasta carte, eminentul analist jungian Marie-Louise von Franz isi foloseste vasta cunoastere pe care o are despre mituri, basme, vise si viziuni pentru a arata modul in care insusi psihicul colectiv ne-a indicat caile prin care am putea rezolva impasul modern in care ne aflam. Autoarea se refera la Mercurius, figura intunecata si paradoxala din alchimia medievala; la viziunile misticului elvetian Niklaus von Flue; la motivul „vizitatorului necunoscut” din basme; la Omul Cosmic ca imagine a telului dezvoltarii umane; si la multe vise arhetipale ale oamenilor contemporani. Toate acestea pot fi vazute ca expresii ale unei nazuinte colective occidentale de reintegrare a naturii si corpului, a materiei si spiritului, lucruri care ne ajuta, pana la urma, sa ne gasim calea, la nivel individual si colectiv, catre o unitate innoita a existentei si culturii.


Marie - Louise Von Franz

Marie-Louise von Franz (1915 - 1998) s-a nascut in Germania, la München, in familia unui baron austriac, dar si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Elvetia. In 1933 l-a cunoscut pe C.G. Jung, la varsta de 18 ani, si i-a fost cel mai apropiat colaborator pana la moartea acestuia. Doctor in limba latina medievala la Universitatea din Zürich, a realizat traducerea unor texte alchimice medievale, ajutandu-l pe Jung in studiul sau asupra alchimiei, in schimbul sedintelor de psihoterapie si al formarii sale ca analist. A preluat mesajul operei lui Jung la un nivel foarte personal si a cautat sa il transmita mai departe si sa il dezvolte, fara a fi o adepta oarba a conceptiilor marelui psihiatru elvetian. Din contra, von Franz a lasat o mostenire proprie in psihologia analitica, formata din nenumarate scrieri si analize, dar si din numerosii analisti pe care i-a format personal de-a lungul anilor. Cu totii au respectat personalitatea deosebita a analistei, cultura sa impresionanta, capacitatea sa de analiza a naturii umane, nivelul sau de individuare, dar si caldura si compasiunea. In 1948, von Franz a infiintat Institutul C.G. Jung din Zürich, cu acordul si contributia lui Jung.

 

Opera

Scrierile autoarei (publicate majoritatea in limba engleza in original) urmaresc sa descifreze semnificatia psihologica a unor creatii universale cum sunt alchimia, numerologia, I Ching-ul, miturile si povestile populare etc., pentru a descoperi si intelege tiparele fundamentale ale psihicului uman: Alchemy: An Introduction To The Symbolism And The Psychology, Creation Myths, On Divination and Synchronicity, Number and Time etc. Intre scrierile sale, renumita este o serie de lucrari care au ca tema interpretarea psihologica a basmelor din numeroase traditii ale lumii, dintre care amintim numai: Interpretation of Fairytales, Feminine in Fairy Tales, The Cat: A Tale of Feminine Redemption, Psychological Meaning of Redemption Motif in Fairytales, The Shadow and Evil in Fairy Tales. De asemenea, o lucrare de prima mana este analiza realizata asupra scrierii lui Antoine de Saint-Exupéry, Micul print, The Problem of Peur Aeternus, care reprezinta de fapt analiza unei probleme sociale moderne, relatia problematica a fiului care refuza maturizarea cu mama sa.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00GN007
Anul aparitiei
2014
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Archetypische Dimensionen der Seele
Limba
Romana
Nr. pagini
400
ISBN
978-973-111-486-6
Traducator
Walter Fotescu

Articole