Psihic si materie

Acest nou volum al Marie-Louisei von Franz are drept tema centrala psihicul si materia. Este vorba aici despre o discutie cu privire la: sincronicitate - sau coincidenta a doua sau mai multe evenimente care din punct de vedere al cauzalitatii nu au nicio legatura; - asa numitul fenomen al „coincidentei`` judicioase; o polemica referitoare la notiunea de timp; punctele de contact intre stiintele naturii si psihologia analitica in ceea ce priveste legatura dintre spirit si materie.

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
JUNGIANA
Anul publicarii
2016
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
352
ISBN
978-973-111-538-2
Cod Bare EAN
5948417320081

Descriere

Acest nou volum al Marie-Louisei von Franz are drept tema centrala „psihicul si materia”. Este vorba aici despre o discutie cu privire la:

- sincronicitate, sau coincidenta a doua sau mai multe evenimente care din punct de vedere al cauzalitatii nu au nicio legatura;

- asa-numitul fenomen al „coincidentei” judicioase;

- o polemica referitoare la notiunea de timp;

- punctele de contact intre stiintele naturii si psihologia analitica in ceea ce priveste legatura dintre spirit si materie.

Aceasta tema face parte in prezent dintre preocuparile majore ale diferitelor directii de cercetare, de exemplu: microfizica, medicina psihosomatica, biologia, fizica cuantica si psihologia abisala. Marie Louise von Franz s-a ocupat in peste treizeci de ani de activitate de probleme, cunostinte si teze atat din punctul de vedere al stiintelor sociale, cat si din cel al stiintelor naturale cu privire la tema amintita si care si-au gasit expresia in numeroase articole, lucrari si conferinte.

Textele cuprinse in volumul de fata au fost redactate in perioada 1960-1986 si nu si-au pierdut din actualitatea si din importanta lor pentru o gandire holistica.

Robert Hinshaw

***

„Pentru Jung, numarul este un mijloc al spiritului nostru pentru a introduce ordinea in haosul fenomenelor, un instrument dat in vederea restabilirii ordinii sau intelegerii unui aranjament deja existent, adica a unei existente ordonate. El este mai degraba un element mintal arhaic decat un concept. Din punct de vedere psihologic, noi putem defini numarul ca un arhetip constientizatal ordinii. Jung il considera ca arhetip, deoarece inconstientul, ca si intuitiile aritmetice, utilizeaza adesea numerele ca factori de ordine, ceea ce se repeta, de asemenea, la nivelul constiintei. Ordonarile numerice pot fi prestabilite in constiinta ca toate celelalte structuri arhetipice pe care o conditioneaza mai degraba decat sa fie conditionate de ea. Numarul constituie un tertium comparationis ideal intre ceea ce noi numim de obicei psihic si materie, caci cantitatea numarabila este o caracteristica a fenomenelor materiale si o idee de forta ireductibila din spatele demonstratiei noastre matematice spirituale, bazata pe irefutabilitatea aranjamentelor care se sprijina pe numerele naturale. De aceea, numarul constituie un element fundamental al proceselor noastre de gandire.”

Marie-Louise von FranzMarie - Louise Von Franz

Marie-Louise von Franz (1915 - 1998) s-a nascut in Germania, la München, in familia unui baron austriac, dar si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Elvetia. In 1933 l-a cunoscut pe C.G. Jung, la varsta de 18 ani, si i-a fost cel mai apropiat colaborator pana la moartea acestuia. Doctor in limba latina medievala la Universitatea din Zürich, a realizat traducerea unor texte alchimice medievale, ajutandu-l pe Jung in studiul sau asupra alchimiei, in schimbul sedintelor de psihoterapie si al formarii sale ca analist. A preluat mesajul operei lui Jung la un nivel foarte personal si a cautat sa il transmita mai departe si sa il dezvolte, fara a fi o adepta oarba a conceptiilor marelui psihiatru elvetian. Din contra, von Franz a lasat o mostenire proprie in psihologia analitica, formata din nenumarate scrieri si analize, dar si din numerosii analisti pe care i-a format personal de-a lungul anilor. Cu totii au respectat personalitatea deosebita a analistei, cultura sa impresionanta, capacitatea sa de analiza a naturii umane, nivelul sau de individuare, dar si caldura si compasiunea. In 1948, von Franz a infiintat Institutul C.G. Jung din Zürich, cu acordul si contributia lui Jung.

 

Opera

Scrierile autoarei (publicate majoritatea in limba engleza in original) urmaresc sa descifreze semnificatia psihologica a unor creatii universale cum sunt alchimia, numerologia, I Ching-ul, miturile si povestile populare etc., pentru a descoperi si intelege tiparele fundamentale ale psihicului uman: Alchemy: An Introduction To The Symbolism And The Psychology, Creation Myths, On Divination and Synchronicity, Number and Time etc. Intre scrierile sale, renumita este o serie de lucrari care au ca tema interpretarea psihologica a basmelor din numeroase traditii ale lumii, dintre care amintim numai: Interpretation of Fairytales, Feminine in Fairy Tales, The Cat: A Tale of Feminine Redemption, Psychological Meaning of Redemption Motif in Fairytales, The Shadow and Evil in Fairy Tales. De asemenea, o lucrare de prima mana este analiza realizata asupra scrierii lui Antoine de Saint-Exupéry, Micul print, The Problem of Peur Aeternus, care reprezinta de fapt analiza unei probleme sociale moderne, relatia problematica a fiului care refuza maturizarea cu mama sa.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00GN008
Anul aparitiei
2016
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
PSYCHE UND MATERIE
Teme de interes
De vorba cu femeia din tine
Limba
Romana
Nr. pagini
352
ISBN
978-973-111-538-2
Traducator
Ida Alexandrescu

Articole

  • Despre psihic si materie
    Despre psihic si materie
    Marie-Louise von Franz a fost una dintre principalele colaboratoare si continuatoare ale lui C.G. Jung. Cartile sale au inceput sa le fie cunoscute si cititorilor romani, pana acum fiind traduse ...