Psihoterapie

Experienta unui practician jungian

Psihoterapie - cartea scrisa de Marie-Louise von Franz - contrar a ceea ce ar putea sugera titlul destul de specializat - nu este pentru uzajul exclusiv al psihoterapeutilor jungieni sau de alta orientare. Cred ca este un instrument util pentru un public cat de cat familiarizat cu psihologia analitica si - la rigoare - pentru cititorul interesat sa se cunoasca - sa-si exploreze interioritatea si sa evolueze psihic. De fapt - miza cartii - din punctul meu de vedere - este aceea de a oferi o imagine in legatura cu procesul de dezvoltare psihica ce se desfasoara in interiorul nostru si de a ne provoca sa devenim tot mai constienti - prin reflectie si efort personal - de miracolul pe care-l continem in noi: Marele Om`` - Sinele - centrul sau nucleul care organizeaza cresterea noastra psihica. Cu o profunzime si cu o rigoare exemplare - Marie Louise von Franz scrie si - pe alocuri - ne vorbeste in secventele de interviu prezentate la finalul catorva capitole - despre samburele de divinitate care ne dirijeaza - in secret - in directia implinirii destinului nostru. Este ceea ce Jung numeste autorealizare sau individuare realizata in mod constient - pentru ca - asa cum ne previne autoarea Pana si ceva atat de maret ca Sinele - poate fi realizat numai de catre Eu. Aceasta se intelege prin autorealizare``. Lavinia Barlogeanu

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Psihoterapie - Experienta unui practician jungian
Colectia
JUNGIANA
Anul publicarii
2013
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
304
ISBN
978-973-111-398-2
Cod Bare EAN
5948417320043

Descriere

Psihoterapie, cartea scrisa de Marie-Louise von Franz, contrar a ceea ce ar putea sugera titlul destul de specializat, nu este pentru uzajul exclusiv al psihoterapeutilor jungieni sau de alta orientare. Cred ca este un instrument util pentru un public cat de cat familiarizat cu psihologia analitica si, la rigoare, pentru cititorul interesat sa se cunoasca, sa-si exploreze interioritatea si sa evolueze psihic. De fapt, miza cartii, din punctul meu de vedere, este aceea de a oferi o imagine in legatura cu procesul de dezvoltare psihica ce se desfasoara in interiorul nostru si de a ne provoca sa devenim tot mai constienti, prin reflectie si efort personal, de miracolul pe care-l continem in noi: „Marele Om”, Sinele, centrul sau nucleul care organizeaza cresterea noastra psihica. Cu o profunzime si cu o rigoare exemplare, Marie Louise von Franz scrie si, pe alocuri, ne vorbeste in secventele de interviu prezentate la finalul catorva capitole, despre samburele de divinitate care ne dirijeaza, in secret, in directia implinirii destinului nostru. Este ceea ce Jung numeste autorealizare sau individuare realizata in mod constient, pentru ca, asa cum ne previne autoarea „Pana si ceva atat de maret ca Sinele, poate fi realizat numai de catre Eu. Aceasta se intelege prin autorealizare”.

Lavinia Barlogeanu

*

Psihoterapie este o colectie de douasprezece prelegeri sustinute de Marie-Louise von Franz de-a lungul timpului si publicate pentru prima oara impreuna in limba germana, in 1990, cu acordul autoarei. Acestea exploreaza importante aspecte ale psihoterapiei jungiene, pe care von Franz le abordeaza din perspectiva indelungatei sale practici ca analist, combinand profunda sa familiaritate cu teoria si metodele psihoterapiei jungiene si cunostintele vaste din domenii ca alchimia, religia, mitologia si stiinta. Dintre subiectele abordate amintim proiectia si transferul, problematica functiei inferioare, imaginatia activa, interpretarea viselor, rolul experientei religioase etc.

Maniera directa si clara in care von Franz trateaza idei complexe ale teoriei jungiene este impresionanta, facand intelegerea lor sa para facila. La finalul lecturii vom fi uimiti de profunda testura de informatii si reflectii care ni se structureaza in minte si care ne ofera o noua perspectiva asupra propriei noastre vieti psihice.

Gabriela Deniz


Marie - Louise Von Franz

Marie-Louise von Franz (1915 - 1998) s-a nascut in Germania, la München, in familia unui baron austriac, dar si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Elvetia. In 1933 l-a cunoscut pe C.G. Jung, la varsta de 18 ani, si i-a fost cel mai apropiat colaborator pana la moartea acestuia. Doctor in limba latina medievala la Universitatea din Zürich, a realizat traducerea unor texte alchimice medievale, ajutandu-l pe Jung in studiul sau asupra alchimiei, in schimbul sedintelor de psihoterapie si al formarii sale ca analist. A preluat mesajul operei lui Jung la un nivel foarte personal si a cautat sa il transmita mai departe si sa il dezvolte, fara a fi o adepta oarba a conceptiilor marelui psihiatru elvetian. Din contra, von Franz a lasat o mostenire proprie in psihologia analitica, formata din nenumarate scrieri si analize, dar si din numerosii analisti pe care i-a format personal de-a lungul anilor. Cu totii au respectat personalitatea deosebita a analistei, cultura sa impresionanta, capacitatea sa de analiza a naturii umane, nivelul sau de individuare, dar si caldura si compasiunea. In 1948, von Franz a infiintat Institutul C.G. Jung din Zürich, cu acordul si contributia lui Jung.

 

Opera

Scrierile autoarei (publicate majoritatea in limba engleza in original) urmaresc sa descifreze semnificatia psihologica a unor creatii universale cum sunt alchimia, numerologia, I Ching-ul, miturile si povestile populare etc., pentru a descoperi si intelege tiparele fundamentale ale psihicului uman: Alchemy: An Introduction To The Symbolism And The Psychology, Creation Myths, On Divination and Synchronicity, Number and Time etc. Intre scrierile sale, renumita este o serie de lucrari care au ca tema interpretarea psihologica a basmelor din numeroase traditii ale lumii, dintre care amintim numai: Interpretation of Fairytales, Feminine in Fairy Tales, The Cat: A Tale of Feminine Redemption, Psychological Meaning of Redemption Motif in Fairytales, The Shadow and Evil in Fairy Tales. De asemenea, o lucrare de prima mana este analiza realizata asupra scrierii lui Antoine de Saint-Exupéry, Micul print, The Problem of Peur Aeternus, care reprezinta de fapt analiza unei probleme sociale moderne, relatia problematica a fiului care refuza maturizarea cu mama sa.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00GN004
Anul aparitiei
2013
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
304
ISBN
978-973-111-398-2
Traducator
Walter Fotescu

Articole