Istoria gandirii buddhiste

O mare parte din ceea ce stim astazi despre buddhism in Occident se centreaza mai ales asupra filosofiei sale si asupra modului in care aceasta poate schimba viata omului. Nu e mai putin adevarat ca de-a lungul istoriei - mitologia buddhismului - scripturile - eroii si promisiunea sa de...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
CULTURA SI CIVILIZATIE
Anul publicarii
2011
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
368
ISBN
978-973-111-227-5
Cod Bare EAN
5948417160366

Descriere

O mare parte din ceea ce stim astazi despre buddhism in Occident se centreaza mai ales asupra filosofiei sale si asupra modului in care aceasta poate schimba viata omului. Nu e mai putin adevarat ca de-a lungul istoriei, mitologia buddhismului, scripturile, eroii si promisiunea sa de eliberare din ciclul renasterii au fost doctrine cunoscute de toata lumea. La toate acestea se adauga o insemnata zestre de concepte si idei filosofice (karma, nirvana, vacuitatea etc.) si o psihologie dintre cele mai profunde.

Buddhismul isi infatiseaza intemeietorul ca pe unul care a descoperit prin propriul efort, fara ajutorul nimanui, "doctrina nemaiauzita anterior" si a aratat o cale a mantuirii, care aduce sfarsitul suferintei. Insa aceasta noua invatatura nu poate fi explicata doar prin ea insasi. Ea a fost exprimata in conformitate cu conceptiile lumii hinduse din secolul al VI-lea i.e.n. si, continuand sa se dezvolte, si-a insusit toate punctele de vedere curente asupra naturii lumii si omului, in masura in care acestea nu se aflau in conflict cu propriile sale principii. Acesta este buddhismul cu care avem de-a face, nu pur si simplu nucleul unei noi doctrine, ci sistemul in sine, impreuna cu tot ceea ce acesta a asimilat din gandirea si conditiile sociale ale mediului sau si cu tot ce a adoptat pe masura ce a atras noi adepti.

In Istoria gandirii buddhiste, E. J. Thomas manuieste cu eruditie tot acest vast material organizandu-l intr-o forma accesibila cititorului european. Istoria buddhismului trasata de el "este istoria dezvoltarii, schismelor, deformarilor si reformelor prin care a trecut sistemul in timp ce s-a raspandit in India si dincolo de aceasta si pe masura ce a fost acceptat si reinterpretat de cele mai diverse culturi ale Asiei". Fara a se cantona intr-o interpretare rigida si arida a buddhismului, autorul exploreaza temele principale ale acestuia, miscandu-se abil si cu eruditie printr-un ocean de conceptii ce se intinde pe doua milenii si jumatate. Astfel, el pune in discutie originea fiecarei idei si manifestarile sale fundamentale, subliniind totodata actualitatea lor inclusiv pentru omul occidental.

CUPRINS

PREFATA 5

CRONOLOGIE 8

I. INTRODUCERE 9

II. IDEALUL ASCETIC 11

III. CONCILIILE BUDDHISTE: SCOLILE TIMPURII 45

IV. DOCTRINA TIMPURIE 65

V. CAUZALITATEA: OBSERVATIE ASUPRA ROTII RENASTERII 85

VI. CONTEXTUL APARITIEI BUDDHISMULUI 102

VII. BRAHMANISMUL SI UPANISADELE 116

VIII. DOGMA SI FILOZOFIA: SUFLETUL 129

IX. KARMA 148

X. ELIBERAREA SI NIRVANA 164

XI. BUDDHA 181

XII. DEZVOLTARI IN ABHIDHAMMA 205

XIII. DEZVOLTAREA DOCTRINEI: ILUMINATII 221

XIV. LOTUSUL ADEVARATEI LEGI. OBSERVATIE ASUPRA FORMULELOR MAGICE 235

XV. POPULARA DOCTRINA A LUI BODHISATTVA 250

XVI. CALEA UNUI BODHISATTVA 261

XVII. DOCTRINA VACUITATII: OBSERVATIE ASUPRA SCOLILOR TARZII 278

XVIII. DOCTRINA SCOLII EXCLUSIV-MINTEA 300

XIX. BUDDHISMUL SI GANDIREA MODERNA 323

ANEXE

Anexa I: TRIPITAKA 337

Anexa II: CELE OPTSPREZECE SCOLI 350


Edward J. Thomas

Edward Joseph THOMAS (1869-1958) a scris mai multe carti despre gandirea orientala, socotite clasice prin claritatea si acuratetea lor:

- Vedic Hymns (1923);

- The Song of the Lord: Bhagavadgita (1931);

- Early Buddhist Scriptures (1935);

- The Life of Buddha: As Legend and History (ed.2, 1953);

- The Perfection of Wisdom (ed.3, Charles E. Tuttle, 1992), History of Buddhist Thought (Routledge & Kegan).

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000R36
Anul aparitiei
2011
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
368
ISBN
978-973-111-227-5
Traducator
Radu-Claudiu Canahai

Articole