15%

Arhanghelul Mihail si istoria aparitiilor sale calauzitoare

Pe urmele unui inger calator in cultura si civilizatia europeana

Scrisa din perspectiva istorico-teologica, aceasta carte prezinta in detaliu cultul inchinat Arhanghelului Mihail si modul in care cele mai importante angelofanii din intervalul secolelor IV–X au influentat lumea europeana. Protagonistul celest se reveleaza in acea perioada cu un scop precis anumitor persoane, descoperire care duce la ridicarea unor lacasuri de cult pe locul sau in preajma minunatelor sale aparitii.

Disponibil in stoc
Arhanghelul Mihail si istoria aparitiilor sale calauzitoare - Pe urmele unui inger calator in cultura si civilizatia europeana
41,65 RON 49,00 RON
(-15%)
41,65 RON 49,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
CULTURA SI CIVILIZATIE
Anul publicarii
2021
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
384
ISBN
978-973-111-917-5
Cod Bare EAN
5948417160465

Descriere

Scrisa din perspectiva istorico-teologica, aceasta carte prezinta in detaliu cultul inchinat Arhanghelului Mihail si modul in care cele mai importante angelofanii din intervalul secolelor IV–X au influentat lumea europeana. Protagonistul celest se reveleaza in acea perioada cu un scop precis anumitor persoane, descoperire care duce la ridicarea unor lacasuri de cult pe locul sau in preajma minunatelor sale aparitii. Cultul Arhanghelului Mihail a luat nastere in lumea crestina, cel mai probabil, odata cu dezvoltarea monahismului ca model de viata inchinat imitarii vietii ingeresti, lipsite de patimi trupesti sau afecte egoiste. Totodata, aceasta carte ne dezvaluie modalitatea prin care aparitiile Taxiarhului celest au condus la schimbari de decizii politice si culturale ale vremurilor, respectiv la aparitia unor celebre rute de pelerinaj catre bisericile inchinate slavitului Mihail. Toate aceste lucruri pun in evidenta simbolul unui „inger al natiunilor” care lupta fara tihna pentru a-i calauzi pe oameni pe calea Adevarului, care este Dumnezeu.

Aveti in maini atat o investigatie asupra caracterului verosimil al unor aparitii ingeresti din perioada secolelor IV–X, cat si o istorie teologica despre rolul pe care aceste angelofanii ale Arhanghelului Mihail l-au jucat in Antichitatea tarzie, Evul Mediu si in zorii Modernitatii. Investigatia se desfasoara pe doua planuri: analiza interventiei miraculoase, a mesajului revelator din partea Arhanghelului si raspunsul Bisericii in receptarea liturgica a acestor evenimente providentiale. In egala masura, acest demers investigativ ne aduce in atentie raspunsul unor comunitati monastice care s-au implicat intens in construirea anevoioasa a lacasurilor de cult cu hramul Voievodului celest, precum si raspunsul unei asceze a drumetiilor efectuate de pelerini care au binecuvantat prin prezenta lor aceste locuri. Aceasta carte este o monografie a cultului crestin inchinat Arhanghelului Mihail, manifestat in spatiul bizantin si in Occidentul medieval. Textul trimite totodata la anticamera spatiului de intalnire situata intre lumea sensibila si cea inteligibila pentru a putea reda o farama din modalitatea in care sfintele puteri ceresti ne calauzesc si ne ajuta pentru desavarsirea si mantuirea noastra.

„Arhanghelului Mihail aparea reprezentat pe numeroasele stindarde de lupta ale soldatilor. Spre finalul secolului al X-lea, cultul militar al Arhistrategului celest capata o dubla semnificatie. Mihail devine atat indrumatorul armatelor spirituale, in speta monahii (militia Dei), care isi dedica viata unei lupte perpetue impotriva pacatului si a ispitelor satanice, cat si indrumatorul armatelor seculare (militia saecularis) care se mobilizeaza impotriva pericolelor externe care ameninta statu-quo-ul crestin.”


„Intamplator sau nu, ingerul Domnului se reveleaza de obicei in spatiul european, cu precadere in pustia alpina si paduroasa, detasata de agitatia asezarilor urbane, iar partenerii dialogici cu care Arhanghelul interactioneaza indeplinesc o anumita tipologie a omului duhovnicesc. De regula, Mihail isi alege ca martori ai angelofaniei sale episcopi cu veleitati ascetice.”

„Parcurgand traseul crucii de la San Michele sub greutatea propriei corporalitati, pelerinul care inainteaza spre abatia Arhanghelului descopera o farama din ce a insemnat odata greutatea crucii lui Hristos pe Via Dolorosa. [...] Ramanand consecvent pe cararea sa, calatorul se apropie prin efort ascetic si gand smerit de firea netrupeasca a ingerilor.”

Cezar-Ivan Colita

Cuprins

REZUMAT 7
CUVANT-INAINTE 8
CUVANT CATRE CITITOR SI MULTUMIRI 11

I. — Introducere: Identitatea Arhistrategului Mihail 16
1. Motivatia privind alegerea temei 16
2. Enigmaticul nume al Voievodului ingeresc 21
3. Arhanghelul Mihail in Vechiul Testament si spatiul iudeo-crestin 25
4. Arhanghelul Mihail si crestinismul 29
5. Despre sabia si aripile angelice: semnificatii duhovnicesti 33

II. — Taxiarhul Mihail in istoria Bizantului 35
1. Arhanghelul Mihail si Constantinopolul 35
2. Cultul ingerilor in zona Frigiei 66
3. Minunea de la Colose/Chonae 76

III. — Mihail si Italia lombardo-bizantina 91
1. Arhangheli si ingeri in Italia paleocrestina (secolele I–V): intre un cult autohton si influente orientale 91
2. Aparitia Arhanghelului Mihail la Monte Gargano 105
3. Spiritualitatea lombarda si difuziunea etosulului garganic in Occidentul medieval 120
4. Diversitatea pelerinajelor medievale efectuate la Monte Sant’Angelo 138

IV. — Aparitia Arhanghelului Mihail pe varful Muntelui Pirchiriano 159
1. Angelofania din anul 983 si intemeierea abatiei Sacra di San Michele 159
2. Istoria abatiei de la origini si pana in zilele noastre 172
3. Reflectii teologice si file de jurnal asupra unui pelerinaj intreprins la San Michele 193

V. — Angelofania din varful Castelului Sant’Angelo 205
1. Roma in contextul istoric al pandemiei „iustiniene” 205
2. Un papa al Romei si un inger al Domnului ridica povara de pe umerii Cetatii Eterne 208
3. Sf. Grigorie cel Mare si epidemia de ciuma: perspective actuale 212
4. Aparitia din anul 590: similaritati structurale cu alte angelofanii si minuni 214
5. Problematica izvoarelor istorice 219
6. Aparitia Arhanghelului Mihail in lumina unor abordari istorico-critice 221
7. Imaginea episodului miraculos din anul 590 in istoria bisericeasca a secolelor VII–XIII 227
8. Castelul Sant’Angelo: intre sublimul artistic si tenebrele istoriei 229
9. Concluzii privitoare la minunea din anul 590 234

VI. — Aparitia Arhistrategului celest la Mont Saint-Michel 237
1. Mont-Saint Michel: un simbol al Frantei cotidiene si un vechi loc de isihie din trecut 237
2. Intemeierea abatiei Saint-Michel intr-o atmosfera providentiala 243
3. Istoria abatiei Saint-Michel din timpurile medievale si pana in zilele noastre 256

VII. — Arhanghelul Mihail in Irlanda si insulele britanice 265
1. Mihail si formarea unui cult autohton: secolele VII–X 265
2. Skellig Michael: o perspectiva istorica si providentiala 276
3. Ingerii in trup ai Arhanghelului Mihail si organizarea monahala de la Skellig Michael 286

VIII. — O viziune de ansamblu 302
1. Un miraj cartografic sau o axa duhovniceasca? 302
2. Despre sfintii ingeri, asceza crestina si desavarsirea omului 316

REMARCI CONCLUZIVE 336
GLOSAR 345
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA 357
REFERINTE 357
LISTA ILUSTRATIILOR 381


Cezar Ivan Colita

Cezar-Ivan Colita este licentiat la Facultatea de Stiinte Politice in cadrul SNSPA, specializarea Stiinte Politice. Totodata, a facut studii de licenta in cadrul FTOUB, specializarea „Teologie pastorala” si un Masterat in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul”, Bucuresti, specializarea „Istorie si Traditie crestina”. Este doctorand in teologie istorica si bizantinologie la Scoala Doctorala Dumitru Staniloae si doctorand în neurostiinte (UMF, Bucuresti).

Studii publicate/ in curs de publicare:

  • Cezar-Ivan Colita, Prof. Univ. Adrian Restian, Prof.Univ. Leon Zagrean, Lungul drum al stiintei spre credinta, Revista Ortodoxia, vol. XII (2020), nr. 4, pp. 158-180.
  • Cezar-Ivan Colita, Ingerul protector al Cetatii Eterne: o abordare istorico-critica asupra angelofaniei de pe Moles Hadriani, Revista Ortodoxia, vol. XIII (2021), nr. 1, pp. 64-85.
  • Cezar-Ivan Colita, „The Healing Dream in the Church History: a Pagan Heritage or a Solely Christian Practice?”, in International Journal of Orthodox Theology (2021, in curs de publicare).
  • Cezar-Ivan Colita, Dr. Daniela Colita, Prof. Univ.Adrian Restian, Prof. Univ. Leon Zagrean, Intre pacat, har si virtute: o perspectiva patristica si neurostiintifica, Revista Ortodoxia, vol. XIII, nr. 3 (in curs de publicare).
  • Cezar-Ivan Colita, Prof. Adrian Restian, Prof. Leon Zagrean, Neuroteologia si dimensiunea moral-metafizica a vietii crestine, în „Rev. Ortodoxia”, in nr. 2, pp. 118-139.

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000R046
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Autori romani, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
384
ISBN
978-973-111-917-5

Articole